Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Almamentő diós rétes

Almamentő diós rétes
Almamentő diós rétes
40 perc / előkészület: 10 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Otthon megmaradt pár már fonnyadni készülő alma, így megkérdeztem anyukámat, hogy mit is csináljak belőle. Azt mondta, valami diós-almásra vágyik. Gondolkodtam mit is csinálhatnék. A máglyarakáshoz nem volt se kifli, se zsemle, nem volt túl sok kedvem tésztát gyúrogatni sem, majd rájöttem, hogy pékségben gyakran szeret venni effajta réteseket, egyik kedvence az almás. Így találomra összeválogattam, ami kellhet, az arányokat is találomra állítottam össze, és megszületett ez a finomság. Aznap az első rúd már el is fogyott, pedig csak ketten ettünk belőle. :) Mivel nekünk a kertben van diófa, és ebből készítünk darált diót, így nem tudom árban vajon mennyi lehet.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Cukor helyett használhatunk édesítőszert, a mértékeket lehet módosítani, ha valaki pl. több töltelékkel szereti a rétest. A lekvárt is bármilyet választhatunk ízlésünk szerint. 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A leveles tésztát kiolvasztjuk (ha mirelit), majd ketté vesszük. Egyforma téglalap méretűre nyújtjuk őket. 
  2. A tojásokat ketté vesszük, a fehérjéből kemény habot verünk, majd hozzáadjuk a ledarált, ízlés szerinti cukorral megszórt diót. 
  3. Az almákat megpucoljuk, lereszeljük, cukrozzuk-fahéjazzuk ízlés szerint. 
  4. A kinyújtott téglalap tésztát hosszanti irányban a felét megkenjük lekvárral. A dió masszát két felé osztjuk, ezt rákenjük a lekvárra, majd az almát is ketté vesszük, szintén elosztjuk a diórétegre. 
  5. A két tojássárgájához keverjünk egy evőkanál tejet vagy vizet (ha elég folyós akkor nem kell, de nekem nagyon sűrű volt és alig kenhető).
  6. A megkent oldalon egy centi részen hajtsuk fel a tésztát, kicsit nyomkodjuk az oldalához. Ezt a felhajtott csíkot kenjük meg tojássárgával, majd hajtsuk rá a tészta másik felét, a széleinél, ha kell, hajtsuk alá, kicsit nyomkodjuk össze, és tegyük gáztepsibe. 
  7. A tetején előre halványan bevághatjuk (nem teljesen, csak a felszínen) a tésztát, amilyen szeleteket kb. akarunk majd szelni, majd kenjük meg a maradék tojássárgával alaposan. 
  8. Előmelegített sütőben 20 percig csak simán, majd az utolsó 10 percen légkeveréssel süssük.
  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 16 453
elküldve: 5
receptkönyvben: 147
elkészítve: 7/9
Facebookon megjelent: -

szakács

timcsiikee

Mióta szakács: 2011.12.30.
4 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, tízórai, uzsonna
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: rétes
alkalom: karácsonyi édességek, szilveszter, vasárnapi ebéd
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

almás-diós rétes, leveles rétes, almás rétes dióval

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

791
leveles tészta 1 csomag
alma 6 kis db
dió 20 dkg
cukor 2 ek
fahéj 1 tk
tojás 2 db
sárgabaracklekvár 5 dkg
tej 1 ek