r
Nosalty Logó

Bahlava rózsavízzel

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Receptműves
Bahlava rózsavízzel
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 8% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 30% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A sziruphoz

Összesen 947 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 30% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A sziruphoz

Összesen 3793 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 30% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A sziruphoz

Összesen 416 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 30% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Mangán

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    17.7 g

Zsír

  • Összesen
    62.9 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    36 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    54 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    649.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    154 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    162 mg
  • Foszfor
    305 mg
  • Nátrium
    13 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    89.4 g
  • Cukor
    57 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    43.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    172 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    16 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    50 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    168 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    50 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 947 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 30% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Mangán

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    70.6 g

Zsír

  • Összesen
    251.6 g
  • Telített zsírsav
    63 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    146 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    30 g
  • Koleszterin
    215 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2597 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    617 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    649 mg
  • Foszfor
    1219 mg
  • Nátrium
    52 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    22 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    357.4 g
  • Cukor
    227 mg
  • Élelmi rost
    32 mg

VÍZ

  • Összesen
    173.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    687 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    64 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    199 micro
  • Kolin:
    102 mg
  • Retinol - A vitamin:
    671 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    199 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3 micro
Összesen 3793 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 30% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Mangán

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.8 g

Zsír

  • Összesen
    27.7 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    24 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    286 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    68 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    72 mg
  • Foszfor
    134 mg
  • Nátrium
    6 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39.4 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    19.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    76 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    74 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    22 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 416 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A sziruphoz

Elkészítés

A tésztához

  1. Ha fagyasztott réteslappal dolgozunk, vegyük ki a hűtőből.
  2. Készítsük el a szirupot úgy, hogy a mézet keverjük össze a vízzel, adjuk hozzá a szegfűszeget és a citrom levét, majd forraljuk fel.
  3. Ha felforrt a szirup, még 4-5 percig főzzük, vegyük ki a szegfűszeget, várjunk, amíg kissé lehűl, és ekkor keverjük hozzá a rózsavizet, majd tegyük hűtőbe a keveréket.
  4. Készítsük el a tölteléket úgy, hogy a darált mandulát és mogyorót keverjük össze a cukorral és a fahéjjal, majd adjuk hozzá a mézet, és alaposan keverjük össze (száraz, darabos lesz, de nem kell hozzá több méz).
  5. Olvadt vajjal kenjük ki a tepsit vagy a hőálló tálat, tegyünk le 2 (ha kell, méretre vágott) réteslapot, kenjük meg alaposan olvadt vajjal, majd ismét 2 lapot tegyünk le, kenjük meg vajjal, ismét 2 lap, vajjal megkenve (tehát összesen 6 lap), erre kerül egyenletesen elosztva a töltelék fele, majd ismételjük 2 laponként vajjal megkenve a réteslap lerakását ismét 6 lapig, amikor leterítjük a maradék tölteléket, és lerakjuk a megmaradt 6 lapot (2 laponként vajjal megkenve).
  6. A legfelső lapot is kenjük meg vajjal, majd még sütés előtt szeljük fel a süteményt a kívánt méretre, és alakzatban (lehet háromszög, kocka, téglalap).
  7. Gyújtsuk be a sütőt (gázsütőnél 4-es fokozat), és süssük aranybarnára a süteményt.
  8. A sütőből kivett, még forró süteményt locsoljuk meg a hideg sziruppal úgy, hogy a vágott élekbe kanalazzuk egyenletesen a szirupot, várjuk meg, amíg felszívódik, majd langyosan és hidegen is tálalhatjuk.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 20x25
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 122
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 15986
  • Feltöltés dátuma: 2011. november 29.

Ajánló

Lehet készíteni dióval, pisztáciával is. Az általam kedvelt réteslap 2x3 lapos, azt osztottam el laponként 3 egyenlő részre, így összesen 18 lapos lett a sütemény, melybe 6 laponként (tehát összesen két sor) töltelék került, így a 20x25-ös tepsibe tökéletesen beleillett, és 16 szelet lett. Ennél a süteménynél érdemes egy kis számolással kezdeni, és a rendelkezésre álló sütőalkalmatossághoz igazítani (akár egy kis puzzle-ozással is) a réteslapok méretét.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Bahlava rózsavízzel
Receptműves 119 recept

A bahlava jellemzően a közel-keleti és balkáni konyhák kedvelt édessége, rétestészta alapú, melyet olajos magvakkal (pisztácia, dió, mogyoró, török mogyoró, mandula) töltenek, és különféle sziruppal ízesítenek. Görögországi nyaralásunk alkalmával volt szerencsém megkóstolni ezt a finomságot, és annyit biztosan állíthatok, hogy ahányszor elcsábultam, minden esetben egy kicsit más íze volt, sőt még a formájuk is eltérő volt. Így tehát a bahlava elkészítésekor semmiképp sem az "eredeti" recept reprodukálása volt a célom, hiszen mindegyik egy kicsit más, hanem azt az ízt kerestem, ami nekünk a legjobban ízlett :-).

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A sziruphoz

Címlapról ajánljuk

„Mivel dunai gyerek vagyok, halászlét már 15 éves korom óta...

Közös kalandba kezdünk veletek: itt a Nosalty Főzőklub! Cikksorozatunk keretében minden hónapban megismerkedhettek egy Nosaltys hobbiszakácsunkkal, aki szenvedélyesen süt-főz, fotóz, ételeket alkot, kreativitásával és saját receptjeivel színesíti a mi kis gasztroközösségünket. Novemberben Schöck Zoltánnal készítettünk interjút, akinek házias, kreatív receptjeivel már találkozhattatok az oldalon. Szia, Zoltán!

Nosalty

További cikkek