r
Nosalty Logó

Bahlava rózsavízzel

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Receptműves
Bahlava rózsavízzel
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 8% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 30% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A sziruphoz

Összesen 947 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 30% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A sziruphoz

Összesen 3793 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 30% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A sziruphoz

Összesen 416 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 30% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Mangán

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    17.7 g

Zsír

  • Összesen
    62.9 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    36 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    54 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    649.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    154 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    162 mg
  • Foszfor
    305 mg
  • Nátrium
    13 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    89.4 g
  • Cukor
    57 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    43.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    172 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    16 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    50 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    168 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    50 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 947 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 30% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Mangán

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    70.6 g

Zsír

  • Összesen
    251.6 g
  • Telített zsírsav
    63 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    146 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    30 g
  • Koleszterin
    215 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2597 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    617 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    649 mg
  • Foszfor
    1219 mg
  • Nátrium
    52 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    22 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    357.4 g
  • Cukor
    227 mg
  • Élelmi rost
    32 mg

VÍZ

  • Összesen
    173.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    687 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    64 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    199 micro
  • Kolin:
    102 mg
  • Retinol - A vitamin:
    671 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    199 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3 micro
Összesen 3793 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 30% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Mangán

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.8 g

Zsír

  • Összesen
    27.7 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    24 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    286 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    68 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    72 mg
  • Foszfor
    134 mg
  • Nátrium
    6 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39.4 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    19.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    76 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    74 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    22 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 416 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A sziruphoz

Elkészítés

A tésztához

  1. Ha fagyasztott réteslappal dolgozunk, vegyük ki a hűtőből.
  2. Készítsük el a szirupot úgy, hogy a mézet keverjük össze a vízzel, adjuk hozzá a szegfűszeget és a citrom levét, majd forraljuk fel.
  3. Ha felforrt a szirup, még 4-5 percig főzzük, vegyük ki a szegfűszeget, várjunk, amíg kissé lehűl, és ekkor keverjük hozzá a rózsavizet, majd tegyük hűtőbe a keveréket.
  4. Készítsük el a tölteléket úgy, hogy a darált mandulát és mogyorót keverjük össze a cukorral és a fahéjjal, majd adjuk hozzá a mézet, és alaposan keverjük össze (száraz, darabos lesz, de nem kell hozzá több méz).
  5. Olvadt vajjal kenjük ki a tepsit vagy a hőálló tálat, tegyünk le 2 (ha kell, méretre vágott) réteslapot, kenjük meg alaposan olvadt vajjal, majd ismét 2 lapot tegyünk le, kenjük meg vajjal, ismét 2 lap, vajjal megkenve (tehát összesen 6 lap), erre kerül egyenletesen elosztva a töltelék fele, majd ismételjük 2 laponként vajjal megkenve a réteslap lerakását ismét 6 lapig, amikor leterítjük a maradék tölteléket, és lerakjuk a megmaradt 6 lapot (2 laponként vajjal megkenve).
  6. A legfelső lapot is kenjük meg vajjal, majd még sütés előtt szeljük fel a süteményt a kívánt méretre, és alakzatban (lehet háromszög, kocka, téglalap).
  7. Gyújtsuk be a sütőt (gázsütőnél 4-es fokozat), és süssük aranybarnára a süteményt.
  8. A sütőből kivett, még forró süteményt locsoljuk meg a hideg sziruppal úgy, hogy a vágott élekbe kanalazzuk egyenletesen a szirupot, várjuk meg, amíg felszívódik, majd langyosan és hidegen is tálalhatjuk.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 20x25
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 15813
  • Feltöltés dátuma: 2011. november 29.

Ajánló

Lehet készíteni dióval, pisztáciával is. Az általam kedvelt réteslap 2x3 lapos, azt osztottam el laponként 3 egyenlő részre, így összesen 18 lapos lett a sütemény, melybe 6 laponként (tehát összesen két sor) töltelék került, így a 20x25-ös tepsibe tökéletesen beleillett, és 16 szelet lett. Ennél a süteménynél érdemes egy kis számolással kezdeni, és a rendelkezésre álló sütőalkalmatossághoz igazítani (akár egy kis puzzle-ozással is) a réteslapok méretét.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Bahlava rózsavízzel
Receptműves 119 recept

A bahlava jellemzően a közel-keleti és balkáni konyhák kedvelt édessége, rétestészta alapú, melyet olajos magvakkal (pisztácia, dió, mogyoró, török mogyoró, mandula) töltenek, és különféle sziruppal ízesítenek. Görögországi nyaralásunk alkalmával volt szerencsém megkóstolni ezt a finomságot, és annyit biztosan állíthatok, hogy ahányszor elcsábultam, minden esetben egy kicsit más íze volt, sőt még a formájuk is eltérő volt. Így tehát a bahlava elkészítésekor semmiképp sem az "eredeti" recept reprodukálása volt a célom, hiszen mindegyik egy kicsit más, hanem azt az ízt kerestem, ami nekünk a legjobban ízlett :-).

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Szia!Ez a recept tetszik,lehet Karácsonykor elkészítem!Szerinted török mogyoró helyett dióval is készíthet??

Receptműves

Szia Jutka, igen bátran lehet dióval is készíteni. Szép napot, Memi

Mandzsi

Te jó ég, milyen gyönyör?!!!!! de bekebeleznék egy pár db-ot :))) ha egyszer összeszedem hozzá a bátorságom, megpróbálkozom vele.....

Receptműves

Kedves Mandzsi, köszi :-) bátran próbáld meg, sokkal egyszer?bb elkészíteni, mint amilyennek t?nik.

Nasi89

Na ezt nekem sem ártana elkészíteni. Egyébként éttermekben iszonyatosan drága sokkal jobban megéri elkészíteni! Mindenkinek ajánlom! Nem találkoztam még olyan török nemzetiség? emberrel aki ne szeretné! Hozzá teszem nekem is nagyon ízlik!

Receptműves

Mi is szeretjük, igaz viszonylag ritkán készítem, mert elég "töm?s" :-)

Törölt felhasználó

Hello! Azt szeretném kérdezni, hogy h?légkeveréses süt?ben is jó???Mert sajnos nincs alsó-fels? sütési mód a süt?nkön!

Receptműves

Szia, nem gond, nekem sincs..., egy jó öreg gázsüt?m van... A tetején látni fogod, ha elkészült, üdv, Memi

Törölt felhasználó

Köszi:D 2 hét múlva megcsinálom mert vendégségbe megyünk és ezzel szeretnék kedveskedni:)

Receptműves

Biztos sikered lesz ;-)

Ecuko

Szia! Ilyen réteslapot (ami teljes ki?rlés?) hol lehet venni? Válaszod el?re is köszönöm!

Receptműves

Szia, nagyobb hiperekben, Tante Fanny gyártmány (nem teljesen tk, de legalább egy része :-)

pussycat

Kedves Memi! Mivel egyedul a te oldaladon talaltam baklava receptet, igy szeretnem megkerdezni, hogy mi a velemenyed arrol, hogy baklavat lehet-e kesziteni makkal? elore is koszonom, udv. Veronika

Receptműves

Kedves Veronika, eddig mindig csak valamilyen olajos maggal készítettem, azoknál az volt a tapasztalatom, hogy az intenzívebb íz?ekkel finomabb volt. Mákkal még nem is gondoltam rá, így a végeredményr?l sem tudok tapasztalatot mondani. Az biztos, hogy az összeállításnál m?ködhet, mint alapanyag és a többi összetev?höz illik az ízvilága... Ha esetlen tartasz az ízét?l készítsd el próbából fele adaggal :-) Ha megkóstoltátok, jelezz vissza kérlek, hogy ízlett-e, érdekelne. Szép napot, Memi

pussycat

Kedves Memi! Nagyon koszonom a valaszodat, en is igy gondoltam, da azert szerettem volna masnak a velemenyet is hallani. Egyebkent egyedul neked van itt a nosalty-n bahlava recepted. A tobbi recept, ami szinten bahlava neven szerepel az nem bahlava hanem retes. Nagyon tetszenek a te receptjeid. Fiatal letedre nagyon ugyes vagy. Jovo heten beszamolok arrol, hogy hogyan sikerult a makos bahlava. Udvozollek, Veronika

Receptműves

Kedves Veronika, nagyon köszönöm a kedves szavakat, igazán jól esik :-) Kellemes napot, Memi

Orsova

Köszönöm a receptet, osztatlan sikere volt :) Annyit változtattam rajta hogy csak diót tettem bele (finomra vágottat, és egy kicsit darálva), és 4 réteslap volt a töltelék alatt és felett is! A szirupot pedig nem ízesítettem szegf?szeggel és rózsavízzel, mert nem mindenki szereti. Muszáj voltam a receptedet a saját ízlésünkhöz igazítani, de tényleg köszi az egyértelm?, egyszer?, de nagyszer? receptet! 2 tepsivel csináltam, és egy 20 f?s társaság tesztelte, mindenki oda volt érte, szerintük sokkal jobb mint a bolti-éttermi verzió. :)

Receptműves

Kedves Orsova, a legjobb recept sem lehet annyira jó, mint amit a saját / család ízlésére igazítasz :-), számomra ez a legnagyobb siker, ha tudjátok variálni a receptjeimet és inkább csak bátorságot, vagy inspirációt adok az elkészítéshez. Örülök a sikerednek, szép napot, Emi

Orsova

Annyi hozzáf?znivalóm lenne még, hogy érdemes alá süt?papírt tenni (én így csináltam, így garantáltan nem ragad le)! Ja és, én még forró sziruppal locsoltam meg, nemcsak az éleket, hanem a süti tetejét is.

Receptműves

Köszi a javaslatot, bár nekem teflon a süt?formám belseje, így nem ragad bele, de jobb a biztos :-)

Mazsola26

Köszönet ezért a receptért, az egyik kedvencem!! Én törökmogyoró helyett diót használtam. Egyszer?en isteni! :)) Boldog új évet!

Receptműves

Örülök, hogy ízlett :-) Boldog új évet!

Kiruna

Köszönöm a receptet! El?ször egy nyomdafestéket nem t?r? szó hagyta el a számat, amikor megkóstoltam..., de csak azt írom le, hogy fenomenális!!!! Egyszer?en isteni ez a recept. Nem volt itthon se törökmogyoró, se mandula, így csak dióval készült, 2/3 rész gesztenyemézzel, mert csak kevés akácmézem volt és a végeredmény szuper lett! Köszi még egyszer.

Receptműves

:-))) Nagyon szívesen!

Mazsola26

Tökéletes! Igazi kalóriabomba, annyi a diétámnak, de megérte!!! Köszönöm!!! :D

Receptműves

:-) Egy-egy szelet belefér... :-)

Törölt felhasználó

Szuper ez a recept! Párom nem hitt a fülének, mikor közöltem vele, hogy baklava sül a süt?ben. És sokkal egyszer?bben elkészült, mint azt gondoltam, úgyhogy máskor is simán nekiállok majd. Köszi: Chococat

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A sziruphoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek