r
Nosalty Logó

Alföldi túrós lepény

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Lizinka_
Alföldi túrós lepény
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 9% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 16% Zsír

tésztához

túrós krémhez

Összesen 761 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 16% Zsír

tésztához

túrós krémhez

Összesen 3040 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 16% Zsír

tésztához

túrós krémhez

Összesen 314 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    20.9 g

Zsír

  • Összesen
    39.3 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    173 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    802.8 g
  • Cink
    163 mg
  • Szelén
    32 mg
  • Kálcium
    116 mg
  • Vas
    126 mg
  • Magnézium
    26 mg
  • Foszfor
    282 mg
  • Nátrium
    46 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    79.9 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    96.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    344 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    32 micro
  • K vitamin:
    29 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    16 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    75 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    42 micro
  • Kolin:
    134 mg
  • Retinol - A vitamin:
    326 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    200 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    183 micro
Összesen 761 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    83.7 g

Zsír

  • Összesen
    157.4 g
  • Telített zsírsav
    47 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    59 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    34 g
  • Koleszterin
    691 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3211 g
  • Cink
    654 mg
  • Szelén
    127 mg
  • Kálcium
    463 mg
  • Vas
    505 mg
  • Magnézium
    103 mg
  • Foszfor
    1129 mg
  • Nátrium
    182 mg
  • Réz
    25 mg
  • Mangán
    22 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    319.5 g
  • Cukor
    113 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    386.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1374 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    127 micro
  • K vitamin:
    115 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    63 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    301 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    167 micro
  • Kolin:
    537 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1305 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    800 micro
  • β-crypt
    22 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    732 micro
Összesen 3040 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.7 g

Zsír

  • Összesen
    16.3 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    71 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    332.1 g
  • Cink
    68 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    48 mg
  • Vas
    52 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    117 mg
  • Nátrium
    19 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    33 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    40 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    142 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    7 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    31 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    55 mg
  • Retinol - A vitamin:
    135 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    83 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    76 micro
Összesen 314 Kcal
  • Legnézettebb receptje

Hozzávalók

tésztához

túrós krémhez

Elkészítés

tésztához

  1. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd hozzátesszük a cukrot, sót, a tojássárgáját és a tejfölt.
  2. Gyors mozdulatokkal könnyű, omlós tésztát gyúrunk.
  3. Az edényt kicsit kilisztezzük a tésztacipó alatt, majd lefedjük fóliával, és két órára hűtőbe tesszük pihenni.
  4. A tepsit vagy más sütőformát vékonyan kikenjük margarinnal, majd lisztezzük.
  5. A tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, és kibéleljük vele a sütőformát.

túrós krémhez

  1. A túrót egy sima aljú edényben kézi krumplinyomóval jól áttörjük. Hozzáadunk 2 evőkanál tejfelt, a reszelt citromhéjat, 3 evőkanál cukrot, 1 tojássárgáját, valamint a vaníliás cukrokat. Jól elkeverjük 1 evőkanál búzadarával.
  2. Ezután óvatos mozdulatokkal hozzákeverjük a keményre felvert tojásfehérjét.
  3. Ez a masszát beleöntjük a tésztával bélelt sütőformába. Elegyengetjük.
  4. Egy külön tálkában jól elkeverünk 3 púpozott evőkanál tejfelt, 1 egész tojást, 1 evőkanál búzadarát, valamint 1 púpozott evőkanál cukrot.
  5. Ezt egyenletesen ráöntjük a túrós masszára úgy, hogy mindenütt befedje. Ezután itt-ott meglocsoljuk kevéske olvasztott margarinnal.
  6. Előmelegített sütőbe tesszük, és aranyszínűre sütjük. Langyosan kínáljuk.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 30x40
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 12
  • 7 napos nézettség: 98
  • Össznézettség: 90392
  • Feltöltés dátuma: 2015. március 06.

Ajánló

Ha véletlenül nincs kéznél búzadara, helyettesíthetjük grízes liszttel is.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Alföldi túrós lepény
Lizinka_ 501 recept

Nagymamám ezt egy kis méretű zománcos tepsiben sütötte, és négyzetekre vágva tálalta fel. Én jobban szeretem kör alakban készíteni. Nagyon finom, pihe könnyű túrós süti. Próbáljátok ki!

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Nagyon köszönöm a receptet . Kett?t készítettem mert a múltkor maradt az almatortából linzertésztám . Most így elfogyott és ebédre nagyon örült a család ennek a finomságnak . :)

Lizinka_

Örülök, hogy ízlett!

Törölt felhasználó

Még egyszer nagyon köszönöm hát csak azt tudom mondani csúúúcs mert mindenki oda volt t?le hogy mennyire könny? a túrókrém benne. :)

Törölt felhasználó

Köszönöm a receptet,isteni finom lett!!

Lizinka_

Örülök, hogy ízlett és nem csalódtál a receptben. További szép napot! Andi

diringo

Nagyon finom lett, köszönöm a receptet.

Törölt felhasználó

Szia! Milyen átmér?j? kerek süt?formában sütötted? Köszönöm

Lizinka_

Szia! Ez 27 cm átmér?j? kerek süt? forma. De a tészta elég egy kisebb méret? 30x40-es tepsihez is. További jó sütkérezést! Andi

Gabys

Kedves Andi! Tegnap este elkészítettem a sütit. Tényleg nagyon finom lett, mondhatnám úgy is, hogy tökéletes:) Szokásomhoz híven elhagytam a tésztából a csipet sót, viszont tettem bele késhegyni süt?port. A margarinos itt-ott locsolást is kihagytam. Ennyit variáltam csak:) Viszont nekem a szuper süt?mben kereken 50 percig sült, mire pontosan olyan lett mint a képen. A megadott 25 perc után még folyt. Így t?próbára hagyatkoztam. Annyit javasolnék, ha megengeded, tedd egy kicsit egyértelm?vé a receptet, hogy a tésztánál és a túrónál kimaradt tojások fehérjének a felhasználásával készül a hab. Köszönöm a sütit:) Gabi

Lizinka_

Szia Gabys! Köszönöm az észrevételt, de a túrós krémhez csak a receptben írt 1 db tojásfehérjéje kell! Talán ez nem volt egészen egyértelm?!? A tésztánál felhasznált tojásból a fehérje megmaradhat egyéb célra. Ha felhasználtad a tésztából kimaradt fehérjét, azért lett lágyabb a massza és azért sült hosszabb ideig. De amint írtad így is sikerült és finom is volt. További szép napot és jó sütés-f?zést! Andi

Gabys

Szia Andi:) Erre válaszolnom kell:) Igen, nekem valóban nem volt egyértelm?, ezért tényleg mind a kett? darab tojás fehérjét felhasználtam. De jól tettem. Mit bánom én, hogy reng?sebb lett, tovább sütöttem, mert annyira finom volt, hogy az éppen hazalátogató lányom is rácsapott, felfalta és a receptet elkérte:) Köszönöm Neked a sikeremet!:) Szép estét kívánok Neked, Gabi

Törölt felhasználó

Szia, szeretném megkérdezni, hogy ha a krémb?l kihagyom a búza darát, mi történik? Illetve lehet-e helyettesíteni tönköly liszttel? El?re is köszi

Lizinka_

Szia! A búzadara "szívja magába" a nedvességet. A túró töltelék így lesz kellemesen lágy-puha-krémes anélkül, hogy túl sok nedvességet eresztene és túl puhítaná a tésztát. Szerintem, ha kihagyod a búzadarát túl szaftos lesz a töltelék és puhább a tészta. Azt javaslom, hogy ebben az esetben süsd egy kicsit hosszabb ideig. Remélem tudtam segíteni. Andi

Hozzávalók

tésztához

túrós krémhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Egy meglepő eszköz kell az igazán omlós linzerhez

Biztos sokan ismerjük azt a klasszikus túrós-kakaós linzert, aminek különlegessége a tészta reszelésében rejlik. Ez a fantasztikus technika adja a sütemény utánozhatatlan állagát, amit kóstolva felmerülhet bennünk a kérdés: miért nem használjuk ezt többször?