r
Nosalty Logó

Áfonyás barhesz

Allisc
Áfonyás barhesz
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

434
Kalória
9.7g
Fehérje
70g
Szénhidrát
12.4g
Zsír
67.7g
Víz
66.2g
Koleszterin
3g
Élelmi rost
10.7g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 434 kcal
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 2598 kcal
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 269 kcal
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.7 g

Zsír

  • Összesen
    12.4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    66 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    230.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    30 mg
  • Kálcium
    30 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    126 mg
  • Nátrium
    20 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    70 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    67.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    26 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    61 micro
  • Kolin:
    61 mg
  • Retinol - A vitamin:
    25 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    9 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    106 micro
Összesen 434 kcal
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    58.4 g

Zsír

  • Összesen
    74.4 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    32 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    25 g
  • Koleszterin
    397 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1385.4 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    181 mg
  • Kálcium
    181 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    128 mg
  • Foszfor
    757 mg
  • Nátrium
    119 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    420 g
  • Cukor
    64 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

Víz

  • Összesen
    406 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    157 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    27 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    83 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    367 micro
  • Kolin:
    368 mg
  • Retinol - A vitamin:
    152 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    56 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    634 micro
Összesen 2598 kcal
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6 g

Zsír

  • Összesen
    7.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    41 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    142.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    19 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    78 mg
  • Nátrium
    12 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    43.3 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    41.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    16 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    16 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    65 micro
Összesen 269 kcal

Elkészítés

  1. A lisztből félreteszünk kb. 2 evőkanálnyit a nyújtáshoz, a többit tálba szitáljuk, egy kis mélyedést képezünk a közepébe, és ebbe beleöntjük a langyos vizet. Beleszórjuk a cukrot, sót és a friss élesztőt. Letakarva hagyjuk pár percig, amíg az élesztő dolgozni nem kezd.
  2. Ezután elkavarjuk a lisztben a felhabosodott élesztős vizet, hozzáadjuk az olajat, a tojást, és jól kidolgozzuk, kissé ragacsos marad mindvégig. Letakarva kelesztjük huzatmentes helyen kb. 1-1,5 órát.
  3. A kb. kétszeresére nőtt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, három (vagy négy, akár öt) darabra osztjuk. Az egyes darabokat kézzel szépen ellapogatjuk, meghintjük az aszalt áfonyával, és feltekerjük, majd ezeket összefonjuk. A hagyományos barhesz inkább 4 vagy 5 ágból fonott.
  4. Sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, és ekkor kapcsoljuk be a sütőt, 180°C-ra állítva (alsó-felső sütés). Amíg melegszik a sütő, addig még kel a barheszünk is. Sütőbe tolás előtt lekenjük a tetejét tojássárgájával, és megszórhatjuk durva szemű vaníliás cukorral, vagy mákkal illetve szezámmaggal.
  5. Kb. 40 percig sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 40 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Kalácsot szerettem volna sütni, de mivel nem volt tej a hűtőben, alternatíva után néztem.... így találtam rá a barheszre. Aszalt áfonyával töltöttem ezt a zsidó hagyományok szerint péntek éjszaka és töltelék nélkül készülő kelt tésztát. Kóser szabályok szerint fontos, hogy friss élesztőt, és ne szárítottat használjunk, a lisztet át kell szitálni, nehogy bogár vagy egyéb nem oda való kerüljön bele,  és a tojásokat egyenként feltörni, mert a véres, magos tojás nem alkalmas. 

Nosalty stories

További receptek

Ünnepi bejgli

Az örök karácsonyi kérdés: házi legyen a bejgli vagy bolti? Aki kipróbálja ezt a receptet, hamar rájön majd, hogy a bejgli igenis otthon készítve a legfinomabb. Az elkészítésbe ...

Kristyán Fanni

Címlapról ajánljuk

Top Receptek