Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

100 %-os diótorta

100 %-os diótorta
100 %-os diótorta
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (78)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Anyai nagypapám édesanyja, Öreganya receptjeiből egyet már feltettem ide, de nagymamám édesanyja, Koczor-dédi is tudott ám a konyhában! Ő fiatalon meghalt, én bőven nem találkoztam vele, de a diótortája nemzedékről nemzedékre száll. Tényleg 100 %-os, amolyan igazi DIÓtorta, nemcsak diós!
Sokszor készül családi szülinapokra, apukám például minden évben ezt rendeli. A széles baráti kör tudja, hogy a diótorta a kedvence, sokan készítenek is neki, de a Koczor-dédi receptje szerintit (akár anyukám süti, akár én) senki nem tudja túlszárnyalni! ; )


hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A krémhez

A díszítéshez

  • 10 dkg dió (fél diók, vagy mazsola)

ajánlat

Bőven locsoljuk meg rummal!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojássárgákat kikeverjük a cukrokkal, a fehérjéket pedig külön felverjük a sütőporral.
  2. A cukros részhez adjuk a száraz hozzávalókat, majd a habot is beleforgatjuk.
  3. A tésztát először nagy, majd kis lángon sütjük (mint egy szimpla piskótát - tűpróba!). Lehet készíteni kerek tortaformában vagy őzgerincben is.
  4. A krémhez a darált diót egy kevéske prézlivel megfuttatjuk pici tejben, illetve a vajat kikeverjük a cukorral.
  5. Mikor a dió kihűlt, hozzákeverjük a cukros vajat, és rummal, vaníliával ízesítjük.
  6. A kihűlt tésztát 3 vagy 4 részre szeljük, megtöltjük, és beborítjuk a diós krémmel, végül dióval és/ vagy mazsolával dekoráljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 67
össznézettség: 245 123
elküldve: 163
receptkönyvben: 3 206
elkészítve: 189/240
Facebookon megjelent: 2

szakács

Durcsó

Mióta szakács: 2009.05.28.
161 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

csupa dió torta, diótorta liszt nélkül, rumos diótorta

Hozzászólások (78)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

witchvortex
witchvortex Mon, 2017-07-03 13:51

Köszönöm a receptet!
Elkészítettem egy 26 cm-es formában. Picit lapos lett, csak félbe tudtam volna vágni.
Vegül egyben hagytam, megpakoltam friss barackkal és kemény tejszínhabbal vontam be.
Így is sikert arattam, máskor is elkészítem :) !

Dolin
Dolin Fri, 2016-04-08 18:13

Szia! Egy hete egy szülinapos családtagom egy diótortát kért tőlem.
A Te tortádra esett a választásom, így megsütöttem. Én is csak két felé tudtam vágni, de aztán rájöttem, hogy én nagyobb formát használtam, de helyette több krémmel készítettem és ISTENI lett.
Azóta megint kérték a tortát, éppen most állok neki újra.
Köszönöm a receptet nagyon finom és a mi fontos számomra, nem túl édes és nagyon kapós :)
Köszönöm, további sok sikert!

anyanéna
anyanéna / anyanéna Sat, 2015-02-07 18:49

Bocsánat, de ez , hogyan gluténmentes, amikor van benne zsemlemorzsa?
Mentettem, mert tetszik, csak nem értem. :)

Bbarbye
bbarbye / Bbarbye Sat, 2014-11-22 13:23

Jé, ez a recept nálunk is a Déditől jött :) Szuper finom!
Nálunk annyi változott az évek során (Nagymamám vagy Anyukám keze alatt, nem tudom), hogy a tésztát zsemlemorzsa helyett 3 ek liszttel készítem, továbbá egy kis nescafét és/vagy kakaóport is lehet hozzátenni, úgy még finomabb :)

cumpus
cumpus Tue, 2014-09-23 16:24

Mi a csudának kell bele a zsemlemorzsa?
Helyette több dióval csináltam, és sokkal jobb lett, mint a zsemlemorzsás változat, és cukor helyett xilitet tettem bele. Így egészségesebb is, finomabb is :-D Ajánlom mindenkinek.

Koni08
Koni08 Wed, 2014-08-13 11:28

Szia Durcsó! Szerinted úgy is jól fog kinézni, ha féladagból készítem? Mert mi csak ketten leszünk rá :D

MrChef
MrChef Sat, 2014-05-17 12:11

Most készítettem el. Jó a tészta! A krémhez viszont több tej kell.

banyanya 47
Banyanya / banyanya 47 Mon, 2014-04-28 20:14

Édesapám kedvenc tortája volt. Nagymama gyakran sütötte, mert nagyon szerettük. Aztán Mamikám meghalt, édesanya csinálta rendszeresen. Most rajtam a sor. Nálunk mindenki kedvence lett.

valentinyikata
valentinyikata Sun, 2014-04-27 17:08

Kedves Durcsó !
A diótortád nálunk is ismert ,a családban nemzedékről nemzedékre öröklődik. A karácsony, és a húsvét elképzelhetetlen e torta nélkül.
Köszönöm hogy felraktad a receptjét. Üdv : Kata

tatilu
tatilu Fri, 2014-02-21 18:05

Nagyon finom torta.kicsit több krémet csinálok a következőnél,mert nekem kevés volt.

Massni
Massni Mon, 2013-10-28 12:30

Szia! Elkészítettem már 2szer is és Isteni lett! NAGYON JÓ A RECEPT! :)

peti1995
peti1995 Sat, 2013-10-26 16:50

Megcsináltuk, igazán finom lett, bár a diónak volt egy kis utóíze reméljük legközelebb nem lesz. Köszönjük szépen ez a kiváló receptet! :)

kiskuszi
kiskuszi Sun, 2013-09-15 10:40

Kedves Durcsó!

Én igazából egy másik receptet keresek, amelyet 2 évvel ezelőtt készítettem el (többször), a linket lementettem: http://nosalty.hu/szulinapi_diotorta_recept_51115
De ide irányít, feltételezem a recept már nincs meg az oldalon.
Érdeklődnék,hogy véletlenül nem Te vagy-e annak a receptnek is a feltöltője? A piskótájában liszt volt, nem prézli, és grillázst kellett díszítésként készíteni hozzá. Itt az oldalon a diótorta receptek (http://www.nosalty.hu/receptek/kategoria/torta?utm_source=google&utm_med...) menü alatt a kép is erről a tortáról készült.
Köszönöm!
Üdv,
Ági

anemone55
anemone55 Sat, 2013-10-19 10:11

Kedves Kiskuszi!
Én is így jártam ma, Te sikerrel jártál?

Üdv;
Dani

kiskuszi
kiskuszi Sun, 2013-10-20 13:08

Szia!

A receptet szerencsére Anyukám kinyomtatta, így el tudtam készíteni. Szólj bátran, ha szükséged van rá!
Üdv,
Ági

anemone55
anemone55 Sun, 2013-11-03 17:20

Kedves Ági!

Ha nem nagy kérés, akkor küldd el légy szíves a receptet a szabo.daniel@outlook.com címre. (egy máshonnan származó tortát készítettem, de ez nagyobb siker volt tavaly...

Köszi;
Dani

durcs
Durcsó / durcs Sun, 2013-09-15 13:22

Kedves Ági, az sajnos nem az én receptem volt, nem tudok segíteni. De a sajátomat szívből ajánlom, nagyon finom ez is :) Durcsó

goemb
goemb Sat, 2013-07-06 13:09

Kedves Durcsó!
A férjem születésnapjára sütöttem meg a tortát, egyszerűen isteni lett. Igaz, hogy csak kétfelé tudtam vágni a tésztát, mert nem jött fel túlságosan, de ez volt életem első tortája, nem kizárt, hogy valamit elbénáztam. Viszont kiderült (15 év után), hogy uram-parancsolóm nem szereti a diótortát (amikor elé raktam, akkor bökte ki), ehhez képest mindjárt három szeletet megevett...
80%-os étcsokiból csináltam rá dekorációt, nagyon illett a dióhoz. Szőlőcukorral sütöttem, így nyilván kevésbé lett édes, mint az eredeti, de azt mondom: felülmúlhatatlan. Isten áldja érte Koczor dédit :)
Neked pedig köszönöm én is, hogy közkinccsé tetted.
Erika

agnes.orban.378
agnes.orban.378 Sat, 2013-03-09 14:40

én is elkészítettem a tortát, de én tettem a tésztájához lisztet is, (az eredeti recept ugyanis ezt nem írtaí).így aztán nem tudtam mi tévő legyek... kell a tésztájához liszt, vagy nem??? köszönöm...

durcs
Durcsó / durcs Sat, 2013-03-09 15:35

Kedves Ágnes, nem kell a tésztához liszt, csak dió és prézli (zsemlemorzsa). Így lesz egyrészt igazán diós, másrészt könnyű a tésztája. Azért remélem, finom lett liszttel is. Üdv, Durcsó

durcs
Durcsó / durcs Thu, 2013-02-14 11:59

Ezt szépen fogalmaztad meg, kedves Ercsó. Sajnálom, hogy nem sikerült, hidd el, hogy lehet otthon sokkal finomabb tortát sütni - pl. ezt -, mint a rendelt. A sütőport nem felejtetted ki? Érdemes úgy tenni a tésztába a felvert fehérjét, hogy először egy nagy kanálnyi kemény habot feláldozol, jól elkevered a tésztával, hogy az folyósabb legyen, és utána már könnyebb beleforgatni a maradék kemény részt. Nagy mozdulatokkal, midig alulról fordítva rá egyet a habra. Nagyon fincsi ezt a torta, sajnálom tényleg, hogy nem jött össze. Üdv, Durcsó

ercsó
ercsó Thu, 2013-02-14 08:26

Most sül, és ahogy gondoltam most sem jött fel eléggé a tészta. Már csináltam ilyen tésztát, ugyanígy jártam, nem tudom a tömény ragacsos, diós masszával, hogyan lehet a fehérjét normálisan elegyíteni úgy, hogy ne törjön össze. Ennél óvatosabban nem tudom.Így max. 2 félbe tudom vágni:-(

inf3rno
inf3rno / inf3rno Sat, 2014-09-13 23:02

Én sütőport szoktam belerakni. Nincs értelme szórakozni a fehérje kevergetéssel, nekem sosem jött eddig össze. Valószínűleg sütőn is múlik a dolog... Bár ez inkább a piskótára vonatkozik. Ezt a receptet még nem próbáltam... Én még annyit tudok, hogy a túl sok dió le szokta húzni a tésztákat.

Nefelejcs62
Nefelejcs / Nefelejcs62 Mon, 2013-04-01 15:24

Kedves Ercsó!
Próbáld az én módszerem szerint: már jó pár éve úgy készítek piskótát, hogy először felverem a habot, hozzáadom a cukrot, azzal együtt tovább verem. Ezután egyenként a tojások sárgáját, majd amikor mind benne van, úgy írta valahol, hogy "fényesedésig kevered" - nem igazán tudom, mit jelent, egy ideig még keverem, és ezek után adom hozzá a száraz hozzávalókat, lisztet, vagy mint itt, diót, zsemlemorzsát a sütőporral. Szerintem így sokkal egyszerűbb, és mint mondtam, bevált! :-)

KisEdi
Edi / KisEdi Fri, 2013-01-18 12:31

Vajon ha a prézlit dióval helyettesíteném, akkor is jó lenne?

durcs
Durcsó / durcs Fri, 2013-01-18 21:03

Kedves Edi, nem vagyok biztos benne, hogy csupa dióval is ugyanazt az állagot kapnád. Az íze biztos, hogy még jobb is lenne, de lehet, hogy dióból többre lenne szükség ahhoz, hogy elég sűrű legyen a tészta.
Üdv, Durcsó

KisEdi
Edi / KisEdi Sun, 2013-01-20 19:16

Igen, úgy gondoltam én is, hogy behelyettesítem a prézlit. Sütöttem már "piskótát" liszt helyett dióval, nagyon jó volt, észre sem lehetett venni, hogy nincs benne liszt. Majd kipróbálom valamikor, és megírom hogy milyen lett :)

Capucine
Capucine / Capucine Thu, 2013-01-17 11:03

Koczor-dédi neve és tortája regénybe illő, örülök, hogy felraktad ide.
Nézegessél még a családi receptek között és örvendeztess meg minket vele!

nemethjuli
nemethjuli Tue, 2012-03-13 16:05

Tökéletes! Finom! Megunhatatlan! Elronthatatlan!
1 nap 2 x kellett legyártanom! Megérte.
Köszi a receptet!

Boboj
Boboj / Boboj Sun, 2012-03-11 09:09

Sziasztok, én ma reggel sütöttem meg ezt az isteni tortát és nagyon finom lett! A tésztánál annyit módosítottam, hogy nem a tojásfehérjéhez adtam a sütőport, hanem a száraz adalékokhoz. Villanysütőm van, abban pedig a következő módon sütöttem: 200 fokon 5 percig, majd levettem a hőfokot 150 fokra és még 10 percig. Szuperül feljött és nagyon finom rezgős-könnyű tésztát kaptam, és miután kihűlt hárofelé vágtam. A krémből viszont dupla mennyiséget készítettem, hogy jusson gazgadon a töltéshez és a bevonáshoz is egyaránt.
Szuper lett, köszönöm a receptet!

fincs
fincs Wed, 2011-12-28 12:46

Köszönöm a receptet!100%osan finom lett:))))A sógorom aki azt mondta pfuuu csak diósat ne,teljesen el volt tőle ájulva,igaz kicsi szépséghibája lett,nem nőtte túl magát a piskóta igy csak a közepére került krém de pillanatok alatt elfogyott!Mégegyszer köszönöm!

CICULI
CICULI Tue, 2011-12-27 22:04

többszöri neki futással sikeredett a piskóta amit 100 fokon 55 percig sütök.de az a 12dkg vaj szerintem igen kevés.ízre valami fantasztikus a cím is írja

vikinke
vikinke Sat, 2011-11-05 16:29

Kedves Durcsó!
az én piskótám elég lapos lett,csak 1szer tudtam félbevágni.te mennyi ideig szoktad sütni és hány fokon?előre is köszi :)

durcs
Durcsó / durcs Sat, 2011-11-05 16:59

Kedves Vikinke, mi forró sütőbe szoktuk betenni (180-200 fok), aztán úgy 15 perc után lejjebb csavarjuk a gázt kisebb lángra (sajnos a mi sütőnkön összesen 2 kategória van, nagy láng meg kis láng, úgyhogy nem tudom pontosan a hőmérsékletet), ott is sütjük, még negyed órát, kb. Te a tűpróba a legfontosabb. A piskóta sajnos ilyen, néha tök lapos lesz, de sütőporral jól meg szokott nőni, akkor nem igazán esik össze. Sajnálom, hogy nem sikerült, de azért remélem, ízlett, érdemes vele továbbra is próbálkozni, előbb-utóbb csak feljön az a fránya tészta :) Üdv, Durcsó

Csokisbolondgomba
Csokisbolondgomba Sun, 2011-01-09 15:56

megsütöttem én is a tortát, kétségbeestem közben, mert a tésztáját jóval tovább kellett sütnöm, mint ahogy a receptben áll, aztán csak nagy bénán tudtam felszelni, a krémet is furcsának találtam, túl lazának és émelygősen édesnek, aztán bekentem a lapokat, meg az egész tortát, a tetejére pirított cukros diót szórtam, és nagy szomorúan bedobtam a hűtőbe. anyukámékat akartam meglepni vele. állt pár órát a hűtőben, mire megjöttek, és mikor kivettem, egész más torta volt, mint amit betettem. ;)
szép látvány volt felszeletelve, szépen látszottak a tortalapok egymásra rétegezve, szép volt a krém és nagyon finom az egész együtt, a diós lapok és a diókrém. :)

tucsike
tucsike Sat, 2010-11-20 18:00

Ma megsütöttem ezt a finomságot, de valamit elronthattam, mert a tésztája nem olyan lett, amit vágni is lehetett. /mult időt irok, mert elfogyott, igaz kanállal ettük./ Az ize az fenséges lett. A kudarc nem vette el a kedvem, mert megcsinálom máskor is. Üdvözlettel: tucsike.

bogczi
bogczi / bogczi Wed, 2010-06-23 12:50

Sziasztok!
Csak nem rég kezdtem el sütiket sütögetni és elmerülni a főzés rejtelmeiben,és mikor megláttam ezt a receptet,azonnal meg akartam csinálni.
Viszont szembejött ez a mondat : "diót egy kevéske prézlivel megfuttatjuk pici tejben" -> egy tapasztalt háziasszony tudna segíteni picit,hogy ez pontosan mit takar? Örök hálám érte ;)
Üdv:
bogczi.

durcs
Durcsó / durcs Wed, 2010-06-23 12:55

Szia, ez azt jelenti, hogy egy lábosban pici tejet melegítünk (kb. fél decit vagy ilyesmi, csak az aljában lötyögjön egy kevéske...), és mikor jó meleg, ráöntjük a darált diót, meg egy kis adag prézlit (1-2 teáskanálnyit). Az egészet összekeverjük, átmelegítjük, picit megpirítjuk. De érezni fogod, ha túl kevés a tej, mert akkor a dió egy része száraz marad, nem lesz masszás, akkor adj hozzá még egy kis tejet. Ha pedig túl híg és szétfolyik (tehát látod, hogy krémként nem maradna rajta a tortán...), akkor adj hozzá még prézlit vagy diót. De jobb, ha inkább a tejet kell pótolni. Remélem, segítettem, sok sikert! ;) Üdv, Durcsó

444
tojás 6 db
cukor 6 ek
vaníliás cukor 1 csomag
dió 15 dkg
zsemlemorzsa 6 ek
sütőpor 1 csomag
vaj 12 dkg
porcukor 6 ek
dió 25 dkg
zsemlemorzsa 2 teáskanál
tej 50 ml
rum 1 ek
vaníliaaroma 10 ml
dió 10 dkg