Egy titkos hozzávalóval készült életünk legkrémesebb sütőtökpitéje

A sütőtök sütve jó, és más zöldségekhez képest főzve sem veszít sokat ízéből. Igaz, tovább tart sütni, mint főzni, cserébe nem kell a kemény héjából kibányászni, sütés után egyszerűen kikanalazhatjuk. Íme két recept a két eljárásra, ígérjük, mindkettő nagyszerűen krémes lesz!

Miért szeretjük annyira a krémleveseket? A nevükben rejlik a válasz: mert krémesek. Az ősz egyik sztárzöldségét, a sütőtököt nem is kell nagyon turbózni, lepürézve maga a krémcsoda, szósznak, öntetnek, sütinek, levesnek nagyszerű textúrájú. Most a két utóbbi esetre hoztunk egy-egy tökéletes, példaértékű receptet, ezeket is próbáljátok ki a szezonban.

Citrusos-almás sütőtökkrémleves

Egy kis nyár érzés az őszben - ezt kínálja ez a leves. Ha valami nagyon üdítőre vágytok, ezt a citrusos-almás sütőtökkrémlevest készítsétek el! Nincs benne tejtermék, így tejallergiásak vagy laktózérzékenyek is fogyaszthatják. A plusz krémesítésért a burgonya felel, amit egy kevés mogyoróhagymával, almával párolunk össze. Amennyiben teljesen vegán módra szeretnénk elkészíteni, akkor használjunk hozzá zöldségalaplevet, máskülönben csirkealaplével is működik a dolog.

Két legyet üthetünk egy csapásra, ha a levesbe kerülő alma héját kisebb darabokra szedve, egy tálcán, a sütőtök mellett-alatt-felett megsütjük chips-nek. Ez lehet majd a tálalásnál a díszítés. A gránátalma magja nemcsak klasszul mutat majd mellette, de tényleg nagyon jó ízkombinációt alkot az almás-citrusos, üde sütőtökös lével!

A legkrémesebb sütőtökpite

Valljuk be, aki szereti a sütőtököt, már számtalan sütőtökös sütireceptet kipróbált. Egyikbe reszelni kell a tököt, a másikhoz főzve, pürézve adjuk hozzá. De vajon próbáltátok-e már sűrített tejjel? Ez adhat még egy menő, testes ízt és állagot neki. Annyira megadja, hogy tényleg kell egy gombóc fagyi a tálalásnál, amivel feloldjuk ezt. Olyan párost alkotnak, amit nem lehet megunni...legszívesebben addig ülnénk a tál mellett, ameddig látunk rajta akár egy morzsát is a legkrémesebb sütőtökpitéből!

Legközelebb sütve is kipróbálom, vagyis úgy adom majd a tésztához a sütőtökpürét, hogy nem vízben főzöm, hanem sütőben sütöm. Ahogy a levesnél, itt is lehet kis plusz ízt hozzácsempészni a mézzel, a chilivel. Igen, az is pikánssá tehet egy pitét, ha nem gyerekeknek készítjük. Ugyanakkor fahéjjal, szegfűszeggel, szerecsendióval is megszórhatjuk, akkor ezeket a fűszereket később csak kóstolás után kell maximum hozzáadni. Ahogy sül a tök, mert hát végeredményben a sütőtök sütve az igazi, ahogy a neve is mondja, nagyszerűen kiválik belőle az édes-cukros leve, ami rákaramellizálódik, és akár bármilyen egyéb ízesítés nélkül is fantasztikus hozzáadott ízt generál. Te hogyan teszed a pitéhez? Írd meg nekünk!

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Társasházi pályázat három egyszerű lépésben

Május 31-ig küldhetitek el ötleteiteket az OTP Bank Társasházi Pályázatára. A határidő közeleg, de megéri sietni, hiszen 15 társasházi közösség nyerhet összesen 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek