Így készül az olaszok csörögefánkja és kagyló alakú tésztabatyuja

Imádjuk a farsangot, de nem csupán a beöltözős bulik miatt. Minket a fánkok és a sütik hoznak igazán lázba! Most Olaszországból hoztunk nektek két receptet.

Az olaszoknak nagyon fontos az édesség. Oh, a dolci! Minden utcácskában van egy pékség vagy egy sütibolt. Sőt, a kávézókban is mindenhol kapni reggelente – vagy ameddig a készlet tart – valamiféle porcukros csodát! A tulajdonosok különálló, pici, üvegajtós bemutatópolcukat kitolják a ház elé, hogy majdnem belebotlik az ember. Nem lehet elmenni mellette úgy, hogy észre ne vegyük, és meg ne kívánjuk a finomságokat. Most egy farsangi lapos csörögefánkot és egy egész évben ünnepi, ricottával töltött szépséget mutatunk.

A párnafánkok receptjéért kattints a képre!

Chiacchiere

Ejtsd: kijákkére, jelentése: fecsegés, pletyka, locsi-fecsi, lárifári! Olaszország különböző régióiban más és más néven ismeretes ez a farsangi csörögefánk. Egy pár ezek közül:

  • A Chiacchiere elnevezés Lombardiából, Észak-Olaszországból ered,
  • Cenci, vagyis angyalszárnyak – ez az elnevezés az ókori Rómából származik,
  • Emilia Romagnában frappe-nak hívják,
  • Veneto régióban, vagyis Velence környékén galanit sütnek,
  • Trentinoban cròstoli van, melynek egy másik névváltozata a crostole,
  • Piemontban a legnagyobb olasz régióban: bugie, és ki tudja milyen neveken fellelhető még, járjatok utána!
Olasz csörögefánk - a receptért kattints a képre!

Miben más?

  • Igen, ez is egy csörögefánk, de nem húzzák át a tésztát a közepén vágott lyukon, mint a magyar változatnál. Derelyevágóval kis párnákat szabnak ki, azokat vágják be két helyen.
  • A másik nagy különbség, hogy mogyoróolajban sütik. Ez igazából nem érződik az ízén. Tehát, ha valakinek nincs a kamrapolcán csak napraforgóolaj, akkor bátran használja azt a sütéshez!
  • Vajat gyúrnak hozzá, ami tényleg nem sok, de egy kellemes textúrát ad neki.
  • Rum ellenében pedig olasz törköly, vagyis grappa csepeg a tésztába.
  • Aztán a végén összeérnek a szálak, hiszen nálunk és Itáliában is frissen, porcukorral tálalják a csörögét. Ugye kedvet kaptatok hozzá?!

Sfogliatelle - gyönyörű, kagyló alakú tésztabatyuk

Sfogliatelle - olasz ricottával töltött tésztabatyuk - receptért kattints a képre!

Ez a süti nem kifejezetten farsangi, egész évben fogyasztják. Miért ez lett a második választás? Nemrégiben Nápolyban jártam, ahonnan ez a hártyavékony tésztából készült, hullámos felületű süti származik. Nincs olyan pékség, kávézó vagy cukrászda, ahonnan hiányozna ez a gyönyörűség. Először tudatlanul próbáltam más töltelékkel rendelni, hátha a szieszta idején a laktózérzékeny gyermekünket is meg tudom etetni valamivel. Azt az arckifejezést nem felejtem el, amivel az eladónő rám nézett. Ekkor megértettem, nagyon elvetettem a sulykot. Megvettem a sfogliatellét, ejtsd: szfojjátelle, beleharaptam, először ámulatba estem, aztán megértettem, itt egy nemzeti büszkeségről van szó.

Pillanatképek a sfogliatelle készítéséről, képgalériáért kattints a fotóra!

Csodás kagyló hártyatésztából

Ahogy az olasz csörögének egy másik kis bárban, ennek a sütinek is felírtam a nevét, és itthon utánajártam a recepteknek. Olasz videókat nézegetve – mert konyhanyelven azért értek, beszélek – megtaláltam a legjobb, igazán autentikus leírásokat. Első ránézésre azt gondolhatnánk, hogy rétestésztából készül. Valójában a "sfoglia riccia"-nak egy nagyon vékonyra nyújtott, zsírral kenegetett és feltekert tészta az alapja. Nem érdemes előre gyártott leveles tésztával próbálkozni. Én már megtettem. Vajjal csavartam fel. Sem külalakra, sem ízre nem lett semmi köze az igazi sütihez. A ricottás tölteléket nézzétek meg a sfogliatelle receptjében, ott is találtok izgalmakat. Engem tulajdonképpen a tésztája sülés utáni valódi kagylóhatása után a töltelék felejthetetlen lágysága, íze fogott meg. Nem a legkönnyebb az elkészítése, de vegyetek egy nagy levegőt, és lazán vágjatok bele a sfogliatelle sütésbe.Szuper farsangi bulizást, és jó étvágyat az olasz sütikhez!

fotók: Hajnal Stefi

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek