Mentás-citrusos koktél
- 1% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 1% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 1% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1 g
Zsír
-
Összesen 0.3 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 121.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 68 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 25 mg
-
Nátrium 13 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 35.2 g
-
Cukor 26 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 147.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 16 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 35 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 22 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2 micro
- 1% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.2 g
Zsír
-
Összesen 1.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 485.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 272 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 57 mg
-
Foszfor 98 mg
-
Nátrium 50 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 140.8 g
-
Cukor 104 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 588.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 66 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 140 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 66 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 88 micro
-
β-crypt 18 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 10 micro
- 1% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.4 g
Zsír
-
Összesen 0.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 51.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 29 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 10 mg
-
Nátrium 5 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 15 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 62.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 7 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 15 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 2 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 9 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1 micro
Hozzávalók
Elkészítés
- A barnacukrot egy pohárban a vízzel keverjük el, míg a cukor fel nem oldódik. Tegyük félre.
- A botmixer poharába dobjuk bele a meghámozott, feldarabolt citromot. A citrom magjait lehetőleg szedjük ki.
- Vágjuk félbea 4 lime-ot, és 4 db felet facsarjunk a citromra.
- A 4 szál mentáról a leveleket szintén dobáljuk a botmixer poharába, és alaposan turmixoljuk le az egészet. Tegyük félre.
- A turmixgépben zúzzuk le annyi jeget, hogy űrtartalomra kb. 0,5l zúzott jeget kapjunk.
- Ezt a zúzott jeget osszuk el 4 db elegáns, kb. 3 dl-es pohárba igazságosan.
- A poharakba dobáljunk még fejenként 3-4 db összetépkedett mentalevelet, majd borítsunk mindegyik pohárba 0,5-0,5 dl tequilát.
- Vegyük elő a megmaradt 4 fél lime-ot, és ismét vágjuk őket ketté. Így most mindenkinek 2 db cikk jut. Ezeket enyhén facsarjuk bele a poharakba, majd így ahogy van, héjastól dobjuk is bele. Keverjük el.
- Majdnem készen vagyunk. Fogjuk a leturmixolt citromos-lime-menta "pürét", és osszuk el egyenlően minden pohárba, majd tegyük ezt meg a felolvadt barnacukorral is. Alaposan keverjük el őket.
- Receptkönyvben: 60
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 8513
- Feltöltés dátuma: 2011. április 02.
Ajánló
Most már a művészeté a hely. Citromhéjjal, citromcikkekkel, mentalevéllel díszítsd. Kóstoljátok, fogyasszátok. Érzed? Nagyon frissít. Miért? Most még lehet, hogy frissít, de a második után már lazít. Ha túl fanyar, és édesebben szeretnétek (most még lehet, de nyáron a 30 fokban tilos), akkor egy kis mézzel turbózhatod fel.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
A farkas először gyanútlanul szemlélte a nagymama ágyából a kislányt. Kicsit elalélt volt még a nagymama bekebelezése után. Mondjuk ki: megülte a gyomrát az öreglány. Teljesen érthető, hiszen a mese történetének kedvéért, egészben kellett lenyelnie, nehogy megsérüljön. Mert, ha jön a Vadász, és felvágja a megbeszélt kíméletes módon az ő hasát, akkor a nagymamának sértetlenül, nem pedig véresen kell előbújnia, mert mit szólnának a gyerekek, meg ugorna a gázsi is. Aztán meg a gatyája is rámenne a biztosítási lére, amit a nagyapónak fizethetne a nagymama esetleges elhalálozása után. Sőt, akkor a nagymama szerepére valakinek be kellett volna ugrania a következő mesében, erre meg csak egy figura volna alkalmas. A súgó, aki mindenki szerepét kívülről fújja, és ez mostanában Jumbó volt…Gondolhatjátok, nem volt kellemes elmélázni Jumbó az elefánt egészben való lenyelésén. Szóval, eleinte gyanútlanul szemlélte a kislányt. Minden úgy zajlott, ahogy az meg volt írva. Kalács, bor, kiskosár, pirosnak is piros volt. De mégis. Aztán rájött, mi zavarja. A bajusz. A kislány bajuszos volt. Hiszen ez nem is Piroska! Úristen! Ez a Vadász! Mire ezt észrevette, a Vadász előkapta a kalácsba belesütött parabellum típusú kézifegyvert, és lőtt. A farkas utolsó gondolata az volt, amikor megbánta, hogy nem adta meg a Medvének a pókertartozását. Tudhatta volna, hogy a Medve nem felejt, és kicsináltatja valakivel…, dehogy épp a Vadász…sosem gondolta volna róla… Megállíthatatlanul itt a tavasz. Eljött az ideje koktélozgatásnak. Kétféle módot ismerek ezek elkészítésére. Az egyik, amikor elmegyünk, és lejárjuk a lábunkat egy kis fehér kubai rumért, meg grenadin szirupért, esetleg mangó püréért. Hiszen ezek lennének az igaziak. Aztán nézzük a paprikatv-n, vagy a videán, hogy hogyan is kell csinálni. Így az eredeti recept szerint tudjuk elkészíteni az alkoholos koktélt. (Észnél vagy? Alkohol nélkülit nem csinálunk, akkor igyál vanília-, eper- vagy banánturmixot, alkoholmentesben úgyis ezek a legjobbak). Csakhogy. Ezek a koktélkellékek nem kaphatók mitommén 1 dl-es kiszerelésben a kedvedért. Mert neked elég annyi. Kit érdekel?! (Te a gyártók szemében olyan vagy, mint ezek a modern LED égők: kis fogyasztású). Ebben az esetben, vagy annyi lét viszel 2-3 féle recept elkészítéséhez, hogy minden alapanyagot meg tudj venni, vagy max 1 féle recept alapján készül minden. A másik, hogy ez itt egy nemnagykunszt recept. Ezért nem küldhetlek el alapanyagokért a világvégére, "Indokínába" vagy "Tadzsigisztánba". Ráadásul szerintem az nem buli, ha meghívsz haverokat, te meg egész nap a "pult" mögött állva, a folyamatos alkoholos ellátottság biztosításának végettt gyártod szüntelenül a piákat. Bújod a receptet, hogy biztosan ugyanúgy sikerüljön, ahogy az előbb. Igaz? Az egész egy kis buliról szól, akkor ne legyen má’ tortúra (A tortúra, az minden év januárjában egy gyalogos országjárás disznóvágásról-diszóvágásra?). Azt mondom, hogy ha igazi koktélokat pl. Caipirinha-t akarsz inni, akkor menj el a csajoddal egy bárba, és igyál. Otthon gyorsan, folyamatosan, könnyen elérhető alapanyagokkal dolgozz. Improvizálj, találj ki új verziókat. Kedjünk neki. Minden koktélhoz sok jégre van szükség. Á verzió, hogy időben lefagyasztasz te otthon. B verzió, hogy lótúrót fagyasztgatsz. Bemész egy benzinkútra, és veszel egy zacskó kész koktéljeget. Álpiroska...Caipirinha után szabadon (4 főre): Vegyél 2-3 mentapalántát (ez olyan, mint a hintapalinta, ha sokat iszol belőle, úgy is érzed majd magad). Kell még fejenként 1-1 lime. Legyen otthon citrom és barnacukor. Kapd elő a turmixgépet. Ebben apríts, zúzz le kb. 0,5 liter jeget. Egy pohárba önts bele 1 dl barnacukrot, önts hozzá 1 dl szénsavmentes, hideg ásványvizet, és kevergesd, míg fel nem olvad teljesen. Tedd félre. Vegyél elő 4 jópofa kb. 3 dl-es poharat, amiben majd szervírozod a koktélt. Jöhet a botmixer. Dobj a botmixer poharába egy meghámozott citromot (héját ne dobd ki). Vágd ketté a 4 lime-ot. 4 felet facsarj a citromra. 4 szál mentának szedd le a leveleit, és ez is mehet a citrom mellé. Turmixold le őket. A poharakba közben oszd el egyenletesen a turmixgépben lévő 0,5 l zúzott jeget. Mindegyikbe egyformán jusson, aztán önts a zúzott jégre fejenként 0,5 dl silver tequilát. Minden pohárba tépkedj bele még 3 mentalevelet, majd fogd a 4 fél lime-ot, vágd ketté őket (így most 8 cikked van), és minden pohárba enyhén facsarj bele 2-2 cikket. A kifacsart lime-okat héjastól dobd a poharakba. Alaposan keverd el. Az utolsó stádium jön. Oszd el egyenlően a felolvadt barnacukrot, és a botmixer-pohárból a citromos okosságot a 4 pohárba. Ismét keverd el. Mehet bele szívószál, és kész.