Téliszalámi

A szegedi téliszalámi védett hungarikum, mely tulajdonképpen egy darált sertéshúsból és szalonnából készült, jellegzetes fűszerezésű, nemespenésszel bevont, rúdformájú húskészítmény.

Leírás

Téliszalámi – receptek, leírás, tippek

A téliszalámi (ezen belül a szegedi Pick téliszalámi) a magyarok egyik hungarikuma, mely nem más, mint egy rúdformában készített ikonikus, nemespenész-borítású hústermék. Maga a szalámi, mint műfaj, olasz eredetű. Leggyakrabban szendvicsek, hidegtálak alapanyagaként fogyasztjuk, általában vékonyan szelve.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a téliszalámi?

Téliszalámi

A téliszalámi egy híres, érlelt magyar szalámi, amit sertéshúsból (néha szalonnával keverve), fűszerekkel (pl. fokhagyma, bors) és sóval készítenek. A masszát vastag bélbe töltik, majd hideg füstön füstölik, és hosszú ideig (több hétig vagy hónapig) érlelik, ettől kapja a jellegzetes, enyhén száraz, kemény állagát és gazdag ízét. A külsejét fehéres színű nemespenész borítja, hasonlóan a minőségi érlelt sajtokhoz – ez a penészréteg védelmet és különleges ízt is ad neki.

A téliszalámi nálunk legismertebb változata a Pick téliszalámi, amit már több mint 150 éve gyártanak Szegeden. A szegedi téliszalámi 2007 óta az Európai Unió oltalom alatt álló eredetmegjelölése, a Pick és Herz téliszalámi 2014 óta hungarikumok.

Hogyan vásároljuk?

Vákuumcsomagolt, szeletelt (téli)szalámit ma már gyakorlatilag minden élelmiszerboltban vehetünk, azonban ezek a termékek általában nem az eredetvédett Pick márka gyártmányai. A híres hazai márkák (Pick, Herz) minőségi téliszalámiját online shopokból, delikátboltokból, nagyobb élelmiszeráruházakból, hentesektől és természetesen piacokról (Pl.: Fővám téri Nagyvásárcsarnok, Fény utcai piac) is beszerezhetjük - rúdformában is. Nagyszerű és kedvelt ajándék illetve szuvenír a turisták között is.

Hogyan tároljuk?

Hűvös (15–18 °C az ideális)., száraz, jól szellőző helyen tartsuk (pl. kamra, spejz). Nem szükséges hűtőbe tenni, ha egész rúdban vásároljuk. Ne válasszunk a téliszalámirúdnak túl párás helyiséget, különben a nemespenészréteg sérülhet. Szeletelt, vákuumcsomagolt változatát hűtőben tartsuk. Ha viszont elkezdjük szeletelni a rudat, mindenképpen tegyük azt is a hűtőbe!

Hogyan készül a téliszalámi?

A téliszalámi elkészítésekor az aprított sertéshúst és szalonnát fűszerezik többek között borssal, paprikával, sóval, majd a jól összekevert masszát műbélbe töltik, ezután füstölik, végül szárítva érlelik. Az eljárás során kapja jellegzetes, fehér nemespenész-bevonatát, amitől íze és külseje is különleges lesz. A téli elnevezést nem a rajta lévő hófehér bevonat miatt kapta, hanem azért, mert korábban csak télen voltak megfelelőek a körülmények az elkészítésére, illetve a disznóvágások is ekkor voltak. Mások szerint azért hívják úgy, ahogy, mert annak idején hűtés nélkül is sokáig eltartható volt. Ma azonban már húsüzemben készül a téliszalámi, évszaktól függetlenül.

Mi készülhet téliszalámival?

Téliszalámit legfőképp szendvicsekbe szeletelünk - hideg és melegszendvicsekben egyaránt finom. Pizzafeltétként is kedvelt alapanyag, akár sós leveles finomságokba is süthetjük, és rántottákba, húsos salátákba is csíkozhatjuk. A retró zsúrszendvicsek kedvelt feltéte pár csepp Piros Arany, karikázott főtt tojás és mini csemegeuborka-szeletek társaságában. Magyaros hidegtálakon is népszerű a mai napig húsvétkor, karácsonykor, jeles alkalmakkor.

Még több téliszalámis receptért görgess lejjebb!

528
Kalória
24g
Fehérje
-
Szénhidrát
47g
Zsír
-
Víz
-
Koleszterin
-
Élelmi rost
-
Cukor

100 g Téliszalámi

fehérjetartalom

24 g

zsírtartalom

19 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

0 g

gramm téliszalámi?

Top ásványi anyagok

Nátrium

1700 mg

Top vitaminok


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

24 g

Zsír

telített zsírsav

19 g

ásványi anyagok

Nátrium

1700 mg

szénhidrát

vitaminok

19 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...