Nyírfacukor

Növényi alapú édesítőszer. Más néven xilit (poliol), mely a természetben szinte minden zöldségben és gyümölcsben megtalálható. Természetes édes ízű, az asztali cukrot jól helyettesíti. Glikémiás indexe 7-13. A kis GI értékű élelmiszerek fogyasztása az egészséges étrendben hozzájárulhat a normál vércukor és a testtömeg megtartásához. A cukorhoz (szacharóz) képest csökkentett energiatartalommal bír., 40 %-kal kevesebb energiát tartalmaz (2,4 kcal/g). Használhatjuk sütéshez, főzéshez, italok készítéséhez. A cukorhoz hasonlóan oldódik, ízét egy az egyben helyettesíti. Nem nyújt táptalajt a gombáknak, így nem alkalmas élesztővel készült ételek készítéséhez. A xilit természetes anyag, de általában kis mennyiségben jut hozzá a szervezetünk. Javasolt fokozatosan növelni a fogyasztandó mennyiséget. Egyszeri 30 g-nál (kb. 6 púpozott teáskanál) nagyobb mennyiség elfogyasztása hasmenést okozhat.
Bármikor
Hűvös, száraz helyen
fehérjetartalom
0 g
zsírtartalom
0 g
szénhidráttartalom
60 g
víztartalom
0 g
fehérje
0 g
Zsír
ásványi anyagok
szénhidrát
vitaminok
A héten már elő kellett vennünk a dzsekiket, könnyű kabátokat, ugyanis megérkezett az ősz. A vastagabb ruházat mellett segíthet még egy-két savanyú káposztás étel is: vigyük be velük a C-vitaminunk egy részét.
NosaltyNem kevés, mintegy 500-550 ezer tonna teremhet idén a legfinomabb és legklasszikusabb őszi pite alapanyagából, ami végre egy jó hír a sok rossz között.
NosaltySzeptember 30-án került sor az idei tökmérő versenyre, ahol egy igazi óriástök győzedelmeskedett.
NosaltyAz őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!
Nem kell sokat bajlódni a mai ebéddel, mégis isteni ízeket, csodás textúrákat kapunk majd ajándékba. Készítsünk tarhonyalevest, sült karfiolt és vaníliás desszertet.
Mintha csak fellapoznánk a nagymama régi, kopottas, szamárfüles receptkönyvét: olyan érzés lesz végigenni a most következő hét ebédjeit. Gazdag levesek, komfortos raguk és ízes tészták várnak ránk, gyors elkészítési idővel.