Marharostélyos

A marharostélyos a bordákhoz tartozik, míg a magas hátszín a bordák mögötti szakaszról származik. Ezt a két részt a magyar húsipari terminológia gyakran összekeveri, és a magas hátszínt a marharostélyos szinonimájaként használják.
A marharostélyos a borda körüli részből származik, a marha gerince mentén, általában a 6. és 12. borda közötti szakaszból. Jellemzője a zsírral gazdagon átszőtt márványozottság. Puha és szaftos hús, amelyet gyakran steakként készítenek.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A marharostélyos (angolul ribeye steak vagy rib roast) egy prémium minőségű marhahúsrész, amely a bordák közötti húsból származik. Ez a húsrész különösen népszerű a steakrajongók körében, mivel gazdag ízvilágú, omlós és szaftos, hála a márványozottságának, vagyis a húsban található zsírrétegeknek.
Marharostélyost érdemes hentesüzletben vagy húsboltban venni, de piacon, illetve szuper- és hipermarketek hűtőspultjában is előfordulhat. A minőségi hús élénkpiros vagy sötét vörös színű. Mindig érdemes megbízható hentestől vásárolni, aki tájékoztatni tud az állat származásáról és takarmányozásáról. A fűvel etetett (grass-fed) marhahús kevesebb telített zsírt és több ómega-3 zsírsavat tartalmaz, mint a gabonával etetett marha. A frissen vásárolt marharostélyost 2-3 napig tárolhatjuk hűtőben, míg a fagyasztóban akár egy évig is eláll.
A marharostélyos gazdag teljes értékű fehérjében, amely minden esszenciális aminosavat tartalmaz. Emellett vasban, cinkben, B-vitaminokban és foszforban sem szerénykedik, melyek az egészséges immunrendszer és a csontok egészségét támogatja.
A marharostélyos általában vastagabb szeletekben kerül feldolgozásra, népszerű a medium rare (közepesen átsült) sütési módja. A készítés előtt érdemes a húst szobahőmérsékletűre hozni, hogy egyenletesebben süljön.
Készülhet hagymás rostélyos csípős mustáros pácban, sunday roast, de sült rostélyos is, fehérrépachips-szel.
Még több marharostélyossal készült receptért görgess lejjebb!
Egész évben vehetünk marharostélyost hentesnél vagy speciális húsboltban.
A frissen vásárolt marharostélyost 2-3 napig tárolhatjuk hűtőben, míg a fagyasztóban akár egy évig is eláll.
fehérjetartalom
16.53 g
zsírtartalom
70022.94 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
55.24 g
Foszfor
156 mg
Nátrium
55 mg
Magnézium
16 mg
Kalcium
9 mg
B6 vitamin
0.31 g
Kolin
69 mg
Niacin - B3 vitamin
2.8 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.31 mg
fehérje
16.53 g
Zsír
telített zsírsav
10.76 g
egyszeresen telített zsírsav
11.24 g
többszörösen telített zsírsav
0.94 g
koleszterin
70 g
ásványi anyagok
Kalcium
9 mg
Vas
1.74 mg
Magnézium
16 mg
Foszfor
156 mg
Nátrium
55 mg
Cink
3.73 mg
Réz
0.059 mg
Mangán
0.012 mg
Szelén
16.2 µg
szénhidrát
víz
55.24 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.08 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.13 mg
Niacin - B3 vitamin
2.8 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.31 mg
Folát
5 µg
Kolin
69 mg
B12 vitamin
2.82 µg
B6 vitamin
0.31 g
Bár a százszorszép látványa igen kellemes, ennek ellenére nem biztos, hogy jó jel, ha tucatjával jelenik meg a kertben.
NosaltyMa krémlevessel kedveskedünk, hátha maradt még sárgarépa, amit nem rágott el a nyuszi húsvétkor, és egy könnyed citrusos tésztasalátát kínálunk főételnek, garnélával. A desszertnek is hagyjunk időt és helyet, mert narancsos palacsintára szavaztunk.
NosaltyHatalmas érvágás ennek az országnak, hiszen évente több millió tonna rizs fogy náluk.
NosaltyBár a százszorszép látványa igen kellemes, ennek ellenére nem biztos, hogy jó jel, ha tucatjával jelenik meg a kertben.
Az életkor csak egy szám. Ha a következő dolgokat meg tudod tenni, akkor pedig egészen biztos, hogy még hosszú élet vár rád – legalábbis a szakértők kutatási eredményei alapján!
A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...
Ezt a receptet nagyjából magamtól találtam ki. Egyszer ettem vendégségben hasonlót, és annyira ízlett, hogy otthon kikísérleteztem. (Ahelyett, hogy elkértem volna a receptet:).)
Hetek óta tervezem, hogy feltöltöm ide anyukám "messze földön híres" rakott tésztáját, ami voltaképpen semmi extra, viszont elképesztően finom. Legalábbis a mi családunkban dobogós ...