Marharostélyos

A marharostélyos a bordákhoz tartozik, míg a magas hátszín a bordák mögötti szakaszról származik. Ezt a két részt a magyar húsipari terminológia gyakran összekeveri, és a magas hátszínt a marharostélyos szinonimájaként használják.

Leírás

Marharostélyos – receptek, leírás, tippek

A marharostélyos a borda körüli részből származik, a marha gerince mentén, általában a 6. és 12. borda közötti szakaszból. Jellemzője a zsírral gazdagon átszőtt márványozottság. Puha és szaftos hús, amelyet gyakran steakként készítenek.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a marharostélyos?

Marharostélyos

A marharostélyos (angolul ribeye steak vagy rib roast) egy prémium minőségű marhahúsrész, amely a bordák közötti húsból származik. Ez a húsrész különösen népszerű a steakrajongók körében, mivel gazdag ízvilágú, omlós és szaftos, hála a márványozottságának, vagyis a húsban található zsírrétegeknek.

Hogyan vásároljuk?

Marharostélyost érdemes hentesüzletben vagy húsboltban venni, de piacon, illetve szuper- és hipermarketek hűtőspultjában is előfordulhat. A minőségi hús élénkpiros vagy sötét vörös színű. Mindig érdemes megbízható hentestől vásárolni, aki tájékoztatni tud az állat származásáról és takarmányozásáról. A fűvel etetett (grass-fed) marhahús kevesebb telített zsírt és több ómega-3 zsírsavat tartalmaz, mint a gabonával etetett marha. A frissen vásárolt marharostélyost 2-3 napig tárolhatjuk hűtőben, míg a fagyasztóban akár egy évig is eláll.

Mire jó a marharostélyos?

A marharostélyos gazdag teljes értékű fehérjében, amely minden esszenciális aminosavat tartalmaz. Emellett vasban, cinkben, B-vitaminokban és foszforban sem szerénykedik, melyek az egészséges immunrendszer és a csontok egészségét támogatja.

A marharostélyos általában vastagabb szeletekben kerül feldolgozásra, népszerű a medium rare (közepesen átsült) sütési módja. A készítés előtt érdemes a húst szobahőmérsékletűre hozni, hogy egyenletesebben süljön.

Mi készülhet a marharostélyosból?

Készülhet hagymás rostélyos csípős mustáros pácban, sunday roast, de sült rostélyos is, fehérrépachips-szel.

Még több marharostélyossal készült receptért görgess lejjebb!

306
Kalória
16.5g
Fehérje
-
Szénhidrát
26.1g
Zsír
55.2g
Víz
70g
Koleszterin
-
Élelmi rost
-
Cukor

100 g Marharostélyos

fehérjetartalom

16.53 g

zsírtartalom

70022.94 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

55.24 g

gramm marharostélyos?

Top ásványi anyagok

Foszfor

156 mg

Nátrium

55 mg

Magnézium

16 mg

Kalcium

9 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.31 g

Kolin

69 mg

Niacin - B3 vitamin

2.8 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.31 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

16.53 g

Zsír

telített zsírsav

10.76 g

egyszeresen telített zsírsav

11.24 g

többszörösen telített zsírsav

0.94 g

koleszterin

70 g

ásványi anyagok

Kalcium

9 mg

Vas

1.74 mg

Magnézium

16 mg

Foszfor

156 mg

Nátrium

55 mg

Cink

3.73 mg

Réz

0.059 mg

Mangán

0.012 mg

Szelén

16.2 µg

szénhidrát

víz

55.24 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.08 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.13 mg

Niacin - B3 vitamin

2.8 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.31 mg

Folát

5 µg

Kolin

69 mg

B12 vitamin

2.82 µg

B6 vitamin

0.31 g

33 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...