Eltűnhet a 2 legnépszerűbb magyar zöldség a boltokból

Csúnya világ jön: év végére eltűnhetnek a magyar zöldségek a boltokból. A termesztők nem bírnak lépést tartani a válság áraival.

Rájár a rúd a magyar zöldégtermesztőkre: nem elég, hogy az éves átlagnál kevesebb a termés az időjárási viszontagságok miatt, most a növekvő energiaárak hatására válik gyakorlatilag lehetetlenné a zöldségek tárolása – írja a Napi.hu.

Eltűnhet a 2 legnépszerűbb magyar zöldség a boltokból

Télen mindig drágábbak a zöldségek, ekkor ugyanis már a tárolás költségét is bele kell kalkulálniuk a kertészeknek az átadási árakba

– nyilatkozta Ledó Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara zöldségtermesztési alosztályának vezetője.

A súlyosan növekvő energiaárak miatt a termelők között felmerült, hogy a betakarítást követően közvetlenül a földek környékén árusítanák a terményeiket, hogy megússzák a tárolási költségeket.

Sajnos két igen fontos és nélkülözhetetlen gyökérzöldséget érint leginkább a probléma: a hagymát és a burgonyát, melyekből eleve igen kevés termett idén.

A termelők félnek tőle, hogy a tárolási költségeket nem tudják majd belekalkulálni kiadásaikba, a vásárlók pedig ezzel párhuzamosan eleve egyre kevesebbet költenek az infláció miatt. Sakk-matt.

Sajnos attól függetlenül, hogy rengeteg termény érkezik majd külföldről, árcsökkenés nem valószínű, hiszen ott sem termett több a zöldségekből. Tavasszal például 100 forint volt egy kiló spanyol paprika szállítási költsége, ma ez már 200-300 forint.


Hírek, érdekességek, újdonságok:

Címlapról ajánljuk

További cikkek