Alufóliába csomagolod a maradékot? Meggyőzünk, hogy ne tedd

Maradt egy kis étel? Automatikusan alufóliába csomagolod, majd rakod a hűtőbe? Mondjuk, miért rossz (és veszélyes) ez a berögződés! Otthon Tippünk következik.

Egyes baktériumfajok, mint például a Staphylococcus vagy a Bacillus cereus, toxinokat termelnek, amelyeket a magas főzési hőmérséklet sem pusztít el. Ha pedig egy meleg ételt több mint 2 órán keresztül szobahőmérsékleten hagysz, a baktériumok gyorsabban elszaporodhatnak benne.

Alufóliába csomagolod a maradékot? Meggyőzünk, hogy ne tedd!

Hasonló kockázatot hordoz az is, ha a maradékok lefedésére alumíniumfóliát használsz. Bármilyen szorosan is takarod le ugyanis az ételt, így nem tudod teljes mértékben légmentesen lezárni.

Ha jelen van a levegő, az lehetővé teszi a baktériumok tömeges elszaporodását

– figyelmeztet Lindsay Malone, a Cleveland Clinic dietetikusa.

Oké, de akkor mit tehetünk?

  • Az ételeket mindig alacsonyabb mélységű, légmentesen zárható tárolódobozokban vagy műanyag zacskókban tárold, hogy felgyorsítsd a hűtési folyamatot, és távol tartsd őket a baktériumoktól.
  • Ügyelj rá, hogy az elkészítésüktől számított 2 órán belül eltedd az ételeket a hűtőbe, mielőtt még a baktériumoknak esélyük lenne elszaporodni. Ez különösen fontos a hús- és tejtermékek esetében, melyek érzékenyebbek az ételmérgezést okozó mikrobákra.
  • Ha egy étel 2 óránál tovább marad elöl, ne vállalj vele felesleges kockázatot!

Jegyezd meg!

Vannak olyan ételek, amelyeket viszont vétek hűtőbe tenni, ugyanis a hideg inkább ront az állagukon. Sem a paradicsomot, sem az uborkát nem érdemes hűteni. Az egzotikus gyümölcsök sem szeretik a hűtést, de azokat a zöldségeket se tegyük be, amelyek még nem értek meg.

A kenyérrel is kerüljük a hűtőt, az ugyanis ott hamarabb romlik meg. Inkább tartsuk papírzacskóban, vagy tekerjük kenyeres ruhába.

A krumplinak és a hagymának a kamrában van a helye, azok sem igényelnek hűtést. A fehér lisztet is a kamrában kell tárolni, esetében az fontos, hogy légmentesen zárjuk le a dobozát. A fűszerek közül a pirospaprika érzékeny a fényre és a hőre. Így, ha szeretnénk megtartani a minőségét, érdemes fénytől védve a hűtőben tartani, de nem a leghidegebb részében.

„Ha túl sok a maradék, a legokosabb dolog, ha egy adagot elraksz a hűtőbe, a többit pedig légmentesen zárható edényekben lefagyasztod” – tanácsolta a dietetikus. Erre a célra érdemes újrafelhasználható, üvegből, élelmiszer minőségű szilikonból vagy BPA-mentes műanyagból készült tárolóedényeket használni.

Forrásunk volt.

Szerző: Németh Orsi


Még több meglepő trükk és tipp:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!