Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

4+1 tipp, hogyan irtsd ki a vízkövet a vízforralódból!

Kivel fordult már elő, hogy a vízforralóban frissen felforralt vízben kiöntve apró fehér darabokra lett figyelmes? 

Egy vízforraló állandó vízkövesedésnek van kitéve, főleg akkor, ha szűretlen csapvizet hevítünk benne, vagy még órákig állni hagyjuk a felesleges vizet a forralókancsóban. 

Még egy új eszköz is képes néhány hónap alatt teljesen elvízkövesedni, néhány egyszerű praktikával viszont könnyen megszabadulhatunk a lerakódásoktól, igaz, olyan megoldást most nem fogunk mutatni, amely örökre szólna. 

Mielőtt nekilátnánk a tisztításnak, jó ha tudjuk, a forralók külsejét csak enyhén nedves ronggyal szabad törölni, az elektronikát viszont csak és kizárólag száraz törlőkendővel szabad tisztítani. 

1. Ecetes áztatás 

Fontos: ha a vízforraló használati utasításában leírják, hogy nem szabad ecetet forralni, vagy ecetben áztatni a vízforralót, ugorj a második pontra!

Ecettel a legkönnyebb a tisztítás, ráadásul számos módon tisztíthatunk vele. Az egyik legtutibb megoldás, ha fele-fele arányban öntesz a forralóba vizet és ecetet, felforralod azt. Ezután jöhet még egy szagmentesítő forralás, ilyenkor elég, ha csak egy adag vizet felforralva kiöblíted a kanna belsejét. 

Nosalty-tipp

Lehetőleg soha ne hagyj vizet a forralóban, egyrészt mert így még több vízkövet kell majd valahogy eltávolítanod, másrészt az a víz már semmire nem lesz jó, maximum a virágok locsolására. 

Az is jó megoldás lehet, ha szimplán ecetet öntesz a vízforralóba, és egy éjszakán át hagyod, hogy az ecet lemarja a vízkövet a forraló faláról. Reggel kiöntheted az ecetet, egy egyszerű vízforralással pedig szaga sem lesz az ecetben ázott kannának. 

2. Citrom

Pár csepp citrom is csodát tehet, ha vízkőoldásról van szó, a legjobb praktika azonban, ha bolti citrompótlóval vagy patikában kapható citromsavval tisztítjuk a forralót. A forralóba eresztett vízbe keverjünk néhány evőkanál citrompótlót, forraljuk fel, és máris sokkal tisztább a vízforraló, ráadásul még öblíteni sem kell. 

3. Az örök kedvenc... 

Szódabikarbóna! A citromsavas megoldáshoz hasonlóan töltsd fel a forralókannát vízzel, keverj hozzá három evőkanál szódabikarbónát, forrald fel, és a vízkő máris a múlté!

4. A legfurcsább trükk

Sokan egyetlen darab, előre kifőzött kagylóhéjra esküsznek. Ezt a trükköt akkor érdemes bevetni, ha már a fentebb említett technikák közül alkalmaztuk valamelyiket. A forralókannát töltsük meg vízzel, és tegyük bele a kagylóhéjat. A vízkő nem a kanna falára fog lerakódni, hanem a kagylóra. 

+1 – az internet mondta

Egyes fórumokon többen is írták, hogy a kóla is tökéletesen oldja a vízkövet. Míg vannak, akik egyszerűen arra esküsznek, hogy kólát kell tölteni a forralókannába, és állni hagyni egy éjszakán át az üdítőt, amely magától lemarja a szennyeződéseket. Mások merészebbek, és felforralják a kólát a forralóban, ezzel a megoldással azonban érdemes vigyázni tekintve, hogy a legtöbb használati utasítás arra kér, CSAK VIZET forraljunk a forralóban. 

Ez is érdekelhet: 

via Hatékony háztartás, hogyankell

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!