Kiderül, tényleg lehet-e fogyni vízivással

Unásig ismétli minden női oldal és életmódcikk évek óta, hogy igyunk, igyunk, igyunk. Litereket naponta. Vizet. Lehetőleg minden nélkül, esetleg citrommal, szénsavmentesen, mert felgyorsul tőle az anyagcserénk, az emésztésünk javul, a bőrünk szépül, és fogyni is fogunk. Vajon mi igaz az utóbbiból?

Az Európai Hidratációs Intézet ajánlása szerint egy átlagos fizikai aktivitású nőnek napi 2 liter, egy férfinak pedig 2,5 liter folyadékot kellene fogyasztania. Tedd a szívedre a kezed, megvan ez nálad is naponta? Nem valószínű, sajnos, pedig a fokozott vízivás fogyásbeindító hatásáról is sokat hallani szerte a világban.

Igyatok, igyatok, igyatok vizet!

De vajon tényleg fogyaszt a sok víz?

Ahogy azt tudni illik, az emberi test 70%-a víz, a tüdő 83, a bőr 64, de még a csontok 31 százaléka is ebből a csodás anyagból áll, a vízfogyasztás pedig a tudományos eredmények szerint közvetve ugyan, de hozzájárulhat a sikeres súlyvesztéshez is - írja a gyogyzona.hu.

Hogy hogyan?

1.) Csökkenthetjük vele a kalóriabevitelt

Logikus: ha lecseréljük eddig fogyasztott, esetlegesen cukros-édesítős üdítőinket, kakaóinkat, tejes kávéinkat, ízesített vizeinket, gyümölcsleveinket, és helyettük marad a tiszta víz, akkor a kalóriák is csökkennek. Nyert ügy!

2.) Kevesebb üdítő = Kevesebb vágyakozás az üdítők után

Ha az első pontot betartjuk, és huzamosabb ideig vízzel oltjuk szomjunkat cukros italok vedelése helyett, hosszabb távon csökkenni fog a cukor iránti vágyunk is - ez közvetve megint támogathatja a fogyásunkat.

3.) Éhes vagy? Igyál!

Ha úgy érezzük, kezd ránk törni az éhség napközben, igyunk meg egy nagy pohár vizet, tutira eltelít minket, és csökken az éhségérzet - hopp, újra kevesebb kalóriánál tartunk!

4.) Ha nem iszol eleget, mozogni se lesz kedved

Ha akár csak 1 százalékkal is alacsonyabb a szervezet folyadékszintje az optimálisnál, akkor már jelentkezik a fáradság, a rosszkedv, így nincs sem kedv, sem erő a testmozgáshoz.

+1.) Ha sokat iszol, jobban bontod a zsírt

Friss kutatások szerint a zsírbontás gyorsasága és hatékonysága és a hidratáltság közt is összefüggés lehet: magyarán, ha dehidratált valaki, mert nem iszik eleget, lassul a zsírbontása.

Ugye te is a kezedbe vetted a kulacsod? Meglesz az a napi 2-3 liter, több meg nem is kell!


Még több életmódtéma itt:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Szlovákiának sikerült az, amiről mi még csak álmodunk

Szlovákia óriási sikert ért el, északi szomszédunk ugyanis csaknem fél év alatt visszahozta a betétdíjas rendszert a boltokba, június végétől pedig már nem is találkozhatunk olyan üdítős flakonokkal és dobozokkal, amelyek ne lennének visszaválthatóak.