Klorofilles víz: a legújabb őrület, amitől ragyogni fog a bőröd

Az éppen aktuális diétás és egészséges „csodaszerekkel” Dunát lehet rekeszteni – a legutóbbi mindent gyógyító elixírek a langyos citromos víz és a zellerlé voltak, most azonban új trónkövetelő jelent meg a színen. Úgy tűnik, minden egészségguru klorofill-vizet iszik manapság – de ér valamit valójában ez az étrendkiegészítő, vagy csak újabb használhatatlan trendről van szó?

Míg pár éve az Instagram volt a katalizátora azoknak az egészségtrendeknek, amelyek elhozták nekünk többek között a langyos citromos vizet és a töméntelen zellerlevet is, most a Tiktok a soros: úgy tűnik, minden egészségvlogger klorofilles vízzel kezdi mostanában a napját, amiről azt mondják, gyakorlatilag mindent gyógyít, az aknés bőrtől kezdve egészen a rákig. Az ilyen csodaszerekkel az embernek érdemes óvatosan bánnia, hiszen ha tényleg létezne valami, ami szinte minden nyavalyára jó, már régen eljutottunk volna odáig, hogy rendszeresen használjuk – ez azonban még nem zárja ki azt az eshetőséget, hogy a klorofilles víz tényleg hat is valamire.

A klorofilles víz a legújabb őrület – ér valamit az egészségednek?

Jó az arcbőrnek

A klorofilles víz egyik leggyakrabban emlegetett pozitív hatását az arcbőrrel hozzák összefüggésbe: állítólag a gyakori fogyasztásával javul a pattanásos bőr, jobb lesz az arc textúrája, egészségesebbé válik az arcbőr. De mennyi lehet ebben az igazság?

Először is érdemes megjegyezni: mivel a klorofill-étrendkiegészítők nem minősülnek gyógyszernek, nincsenek olyan szigorú szabályozás alá vetve, így könnyen belefuthat az ember rossz minőségű termékekbe.

Ha azonban jó minőségűt találunk, akkor sem biztos, hogy a csodaszer úgy működik, ahogy reklámozzák.

Mit rejt a víz?

Ezekben a termékekben klorofillin van, ami kicsit más, mint a növényekben természetes módon megtalálható klorofill. Azért ezt érdemes használni a gyártásnál, mert ez rendesen feloldódik vízben, viszont nincs megfelelő mennyiségű és minőségű tudományos kutatás, amely alátámasztaná, hogy a rendszeres fogyasztása valóban jót tesz a bőrnek.

Azok a kutatások, amelyek ilyen témában készültek, klorofillines kenőcsöket használtak, tehát nem szájon, hanem bőrön keresztül vitték be a hatóanyagot, és még ezek is jellemzően 10 vagy kevesebb résztvevőszámmal zajlottak, ami tudományos szempontból nagyon kevés.

Nem lehet azonban azt sem kijelenteni, hogy a klorofilles víz nem hat a bőrre – egyrészt cáfoló kutatások sem készültek, másrészt a klorofillin is tele van antioxidánsokkal, ami viszont bizonyítottan öregedésgátló és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik, így segíthet a ráncok megelőzésében és a gyulladt pattanások kezelésében.

Azonban sem ezt megerősítő, sem cáfoló kutatások nem készültek egyelőre.

Így, mint minden hasonló étrendkiegészítőre, erre is az az aranyszabály vonatkozik, hogy nem érdemes tőle csodát várni, de a rendszeres fogyasztásával ártani nem ártunk.

Főleg akkor, ha egyébként nem fogyasztanánk elég folyadékot, és a klorofilles víz miatt a reggelünket egy nagy pohárral kezdjük.

Utóbbi miatt volt annyira divat egy időben az éhgyomros citromos víz is – bár ebben sem volt annyi vitamin, amennyi lényegesen hozzáadott volna az egészséghez, a kora reggeli nagy pohár víz mindenképpen járt némi pozitív változással.

Ha azonban nem akarsz pénzt kiadni klorofilles étrendkiegészítőre, az étrendedből is beviheted a vegyületet természetes formájában a zöld leveles zöldségekkel, illetve tartalmaz még klorofillt a matcha és a spirulina is.


Ha érdekel az egészséges életmód, olvass tovább:

Forrásunk volt.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 retro kiegészítő a nagymama konyhájából, ami ma is menő

Emlékszel még arra, milyen volt a nagymama konyhája? Cirádás díszítéssel megfestett tányérok, furcsa mintával hímzett feliratos falvédő, színes szalagfüggöny – a sort pedig még vagy egy tucat régi kiegészítővel tudnánk folytatni. Vajon ezek a dolgok tényleg divatjamúltak már, vagy egy kis kreativitással akár még egy mai, modern konyhát is fel tudnak dobni?