Terézváros ellenzéki polgármestere kiborult – a kormány türelemre int

A vendéglátóipar egyre nehezebb helyzetben van. Míg az éttermek, kocsmák, kávézók túlélési esélye csökken, az operatív törzs türelmet szeretne kérni a vendéglátósoktól.

Egyre inkább szorul a hurok a vendéglátóipar körül. Míg tavaly nyáron egy kicsit lazultak a gyülekezési és nyitvatartási korlátozások, addig november óta vendéglátóipari egységek százai tartanak már ott, hogy ha nem nyithatnak ki belátható időn belül, tönkremegy vállalkozásuk. Az Operatív Törzs hétfői sajtótájékoztatóján türelemre intette a vendéglátósokat arra hivatkozva, hogy csak akkor lehet fokozatosan enyhíteni a vendéglátóhelyekre vonatkozó jelenlegi korlátozásokat, ha megfelelő mennyiségű oltóanyag érkezik Magyarországra, és a magyar emberek széles körű oltását végre lehet hajtani.

Egyre többen lázadnak

Míg Lengyelországban, Ausztriában és Olaszországban egyre több vendéglátóhely nyit ki a korlátozások ellenére is, Magyarországon egyelőre még nem vetette meg talpát a "Én kinyitok!" mozgalom. Az Operatív Törzs mai tájékoztatója után több politikus is kérte, vizsgálja felül a kormány a vendéglátóhelyek nyitvatartását korlátozó szabályokat.

A vendéglátóipar helyzetéről, a szektor dolgozóit érintő kétségbeesésről és a megszabott korlátozások gyakorlatbeli értelméről Soproni Tamás, Terézváros polgármestere írt nyílt levelet Facebook-oldalára.

Tavaly márciusban megszűnt számunkra a világ, amit ismertünk. Hazaküldtük az egyetemistákat és a gimnazistákat, bezártak...

Közzétette: Soproni Tamás – 2021. január 25., hétfő

Soproni Tamás szerint március óta megszűnt számunkra a világ, a koronavírus-járvány elleni védekezésnek pedig hatásait ma még szinte lehetetlen felmérni.

,,(...)Társas lények vagyunk, de elzártuk magunkat a társaságtól. Iszonyatos lelki teher ez az egész társadalomnak, aminek hatásait ma még nehéz – ha nem lehetetlen – felmérni. A téli depresszió, a bezártság okozta feszültség beláthatatlan és hosszú távú károkat okoz. És igen, nemcsak a vírusnak vannak emberáldozatai, hanem a gazdasági válságnak is.
Azok fizették a legnagyobb árat, akik az állásukat is elveszítették. Terézváros polgármestereként pontosan látom, mit jelent ez a turizmusban és a vendéglátásban dolgozók részére. A véget. Felszolgálók, pultosok, zenészek, szakácsok, takarítók élnek nulla forint bevételből hónapok óta. Sokan közülük családos emberek. És ez így nem tartható tovább.
"

Soproni Tamás szerint nem tartható tovább, hogy a vendéglátósok szinte semmilyen segítséget nem kapnak a kormánytól, valamint felteszi a kérdést, biztosan konzekvensek-e azok a szabályozások, amelyek többek között a vendéglátóhelyek működését szabályozzák.

,,A vírus megállítása az első, ebben egyetértünk. De álljunk meg egy pillanatra, és vessünk egy pillantást a járványügyi intézkedésekre: biztos, hogy konzekvensek? Biztosan jó ötlet 7 órakor bezárni az üzleteket, hogy soha nem látott tömegeket zsúfoljunk össze? Biztosan növelné az esetszámot, ha este 8 után lemehetnénk futni vagy akár sétálni a párunkkal, ezzel is óvva a mentális egészségünket? Biztosan többen betegednének meg, ha másoktól méterekre leülnénk egy teraszra, hogy megigyunk egy kávét?


Az apokalipszis egyik fele – a vírus – magától jött, de a másikat magunknak teremtettük.
Szerintem is fontos, hogy lassítsuk a vírust, ahogy lehet. Viseljünk maszkot, tartsunk távolságot, ügyeljünk a higiéniára. És persze védjük kiemelten az időseket, krónikus betegeket. Nem arról beszélek, hogy nyissunk ki mindent, az edzőtermektől a szórakozóhelyekig, csak arról, hogy az észszerűtlen korlátozásoknak vessünk véget. Mert ezen is emberéletek múlnak.
Mi lenne most észszerű?

  • Engedélyezzék a vendéglátóhelyeknek, hogy kinyissák a teraszaikat.
  • A beoltottak kapják meg az oltási kártyát, és annak birtokában hadd fogyasszanak akár a vendéglátóhelyeken belül is.
  • Kezdődjön később a kijárási korlátozás, tartsanak tovább nyitva a boltok.
  • Hadd sportoljanak vagy tegyenek egy egészségügyi sétát akár éjjel is az emberek.
    Eddig ismeretlen helyzettel nézünk szembe mindnyájan – mi, politikusok is. Nem szégyen korrigálni. A kormánynak sem lenne az.
    "

A Mérce.hu szerint más politikusok, így például Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője is azt szorgalmazza, hogy bizonyos feltételek mellett, a megfelelő óvintézkedések és távolságtartás biztosításával a kormány engedje meg a teraszos vendéglátóhelyeknek, moziknak, színházaknak, állatkerteknek a nyitvatartást.

Alig egy héttel ezelőtt a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke körlevélben értesítette a szektor dolgozóit arról, hogy kevés eséllyel nyithatnak meg az éttermek és a szállodák pünkösd előtt. Bár a kormány a hírt azonnal cáfolta, arról, hogy mit gondolnak a jelenlegi helyzetről a magyar szektor dolgozói, ebben a cikkben írtunk.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

11 egyszerű, BURGONYÁS étel – ebédötletek, ha ihlet nélkül maradtál

Krumpliimádatunk a sírig tart, ez már biztos, és ne hidd, hogy néha-néha nem fér bele akár egy fogyókúrás étrendbe is. Attól függ, hogy készíted el - olaj helyett süsd sütőben, tejföl helyett rakj rá fűszereket, joghurtot, és egyél hozzá mindig friss zöldséget is! Mutatunk pár változatot burgonyára, van köztük egészségesebb és bűnösebb típus is...