Ez a vegán étterem kiérdemelte a Michelin-csillagot

Remekül indult az év a francia ONA étteremnek, akik hazájukban első vegán vendéglátóhelyként kapták meg a legnagyobb gasztronómiai elismerést, a Michelin-csillagot.

Egy délnyugat-franciaországi vegán étterem kapott Michelin-csillagot, így ez az első olyan csillagos vendéglátóhely, amely kizárólag növényi alapú ételeket szolgál fel a látogatóinak.

Claire Vallee működteti a 2016-ban nyílt ONA éttermet Ares városában, Bordeaux közelében –a név egyébként az Origine Non Animale rövidítéséből ered. "Olyan érzés volt, mintha elütne egy vonat" - nyilatkozta Vallee az AFP-nek arról a pillanatról, amikor felhívta a Michelin Guide, és tájékoztatta a döntésről. A klasszikus csillagon túl zöld csillagot is kiérdemeltek, amit tavaly óta ítél oda az arra érdemes éttermeknek a szervezet. Az ONA „az első vegán étterem Franciaországban, amely csillagot nyert” - mondta a Guide Michelin szóvivője az AFP-nek.

Vallee hét fogást kínált ínyenc étlapján, mielőtt a Covid-19 korlátozások miatt be kellett volna zárnia az ONA-t. Kedvenc kombinációi között szerepel a fenyő, vargánya és a szaké, valamint a zeller, tonka és borostyán.

ONA Facebook-oldal

A hagyományos bankok egyébként nem ítéltek meg támogatást az induláskor. "Azt mondták, hogy a veganizmus és a növényi eredetű élelmiszerek kilátásai túl bizonytalanok" - mondta a tulajdonos. Ráadásul az Atlanti-óceán partján fekvő Arcachon-medencét sem tartották ígéretes lokációnak, ezért Vallee közösségi finanszírozással, crowdfunding segítségével gyűjtötte össze a tőkét, valamint a Le Nef bankon keresztül, amely az etikusnak tartott projektek hitelezésére szakosodott. "Ez azt mutatja, hogy semmi sem lehetetlen" - nyilatkozta a sikerről. Ugyan most a francia vegán konyha úttörőjeként tartják számon, Vallee elmondta, hogy egyszerűen csak mások nyomába eredt, kiemelve a néhai Jean-Christian Juryt, aki a berlini Mano Verde éttermet vezette.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek