Komoly mellékhatásai lehetnek, ha túl sok almát eszel

Minden nap egy alma, az orvost távol tartja – tartja a többé-kevésbé helytálló mondás. Arról azonban már nem szól a fáma, hogy a túl sok almafogyasztás bizony kellemetlen, sőt, esetenként akár veszélyes következményekkel is járhat.

Kétség sem férhet hozzá, hogy az alma nagyon egészséges gyümölcs: viszonylag alacsony a kalória- és cukortartalma, emellett jó rostforrás, sok benne a C-vitamin és a kálium is. De ha túl sokat eszel belőle, az előnyök a visszájukra fordulhatnak. Egy egészséges felnőtt ember napi egy-két almát egészen nyugodtan megehet, de ha ennél többet fogyaszt, méghozzá rendszeresen, felkészülhet a kellemetlen, sőt, sokszor potenciálisan veszélyes mellékhatásokra is.

Gyomorproblémáid lehetnek

via GIPHY

Az alma magas rosttartalma nagyon hasznos, de csak akkor, ha nem fogyasztasz belőle túl sokat – ha mégis így jársz, emésztési problémák gyötörhetnek, puffadhatsz, és szorulásod lehet. Egy átlagos embernek 20-40 gramm rostra van naponta szüksége, 70 gramm fölött már általában túl sokról beszélünk. Bár nyilvánvalóan nem fogsz megenni 15 almát ahhoz, hogy elérd azt a 70 grammot, figyelembe kell venned azt is, hogy minden nap más forrásból is viszel be rostot a szervezetedbe, ezek pedig összeadódnak – így az alma már csak hab lehet a tortán.

Ingadozhat a vércukrod

Bár az alma nem tartozik a legcukrosabb gyümölcsök közé, van benne azért bőven cukor, ami kis mennyiségben egészséges – nagy mennyiségben azonban azt eredményezheti, hogy hamar le is esik a vércukrod a hirtelen felemelkedés után, és éhes, nyűgös, valamint kívánós is lehetsz, méghozzá még több cukorra, akár egészségtelen ételekre is. Az emésztési betegségekben és cukorbetegségben szenvedőknek a sok alma például abba is beleszólhat, hogy mennyire működik jól a gyógyszerük, úgyhogy érdemes óvatosnak lenni a mennyiséggel.

Sérülhetnek a fogaid

via GIPHY

Mivel az alma egy savas gyümölcs, ha túl sokat eszel belőle, romolhatnak tőle a fogaid, hiszen a sav megkezdheti a fogzománcodat. Még akár bizonyos szénsavas, cukros üdítőitaloknál is rosszabb lehet az eredmény, ha túl sok almát fogyasztasz. Napi egy-két gyümölcsnél azonban még nem kell ilyesmi miatt aggódnod.

Lestresszelheti a bélrendszeredet

via GIPHY

Vannak olyan speciális diéták, amelyeket a bélrendszer kímélésére találtak ki, ezeket rendszerint olyan betegségek során kell alkalmazni, amelyek a beleket érintik. Az ételek ilyenkor rangsorolva vannak aszerint, hogy mennyire terhelik meg az emésztést és a bélműködést, az alma pedig ilyen szempontból az egyik legrosszabb gyümölcsnek számít. Ha egészséges vagy, nagy bajod nem származik a dologból, de ha valamilyen emésztési betegségben szenvedsz, érdemes átgondolni, mennyit fogyasztasz belőle.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek