Védd a fogaidat, táplálkozz helyesen!

Vannak szerencsésebbek, akiknek felnőttként sincs gondjuk a fogaikkal, és vannak kevésbé szerencsések, akiknek bérletük van a fogorvoshoz. Fogaink állapotában nagy szerepet játszik a genetikai hajlam, a fogápolás és nem utolsósorban a táplálkozás.

Maradandó fogaink 5-6 éves korunktól kezdve bújnak elő, a fogváltás hosszú évekig tartó folyamat, amely általában a bölcsesség fogak kibújásával végződik, bár vannak, akiknél ezek a fogak meg sem jelennek. Fogaink egész életünkre társaink, ráadásul napi szinten extrém terhelésnek és kihívásnak tesszük ki őket.

Egészségük érdekében gyermekként és fiatal felnőttként is fontos odafigyelnünk a megfelelő kalciumbevitelre, különösen igaz ez a várandós és gyermeküket szoptató nőknél. Fogyasszunk tejet, tejtermékeket túrót, sajtot, joghurtot, kefirt –, de lehetőleg ne cukrozottat válasszunk.

Így étkezz csontjaid egészségéért! >>

Módjával éljünk az édességekkel, hiszen a szánkban élő baktériumok a cukrok átalakításával hozzák létre a fogak külső felszínét roncsoló környezetet. Ha édes ízre vágyunk, ropogtassunk el egy almát, egy sárgarépát, egy körtét vagy szemezgessünk egy marék epret.

Sokan szeretik a krémes, lágy, puha, kevés rágást igénylő ételeket, pedig a rágás is fontos tényező fogaink épségének megőrzésében. Ne főzzük szét a zöldségeket, maradjanak roppanósak, együnk naponta többször friss gyümölcsöket, zöldségeket, akár magukban, akár saláta formájában. Ne habzsoljunk, étkezéseink során rágjunk alaposan, így fogazatunk is erősödik és emésztőrendszerünk dolgát is megkönnyítjük.

A táplálkozás mellett az egészséges fogazat megőrzése érdekében természetesen ápoljuk gondosan a fogainkat, és járjunk rendszeresen fogászati ellenőrzésre is!

Miért jobb a teljes kiőrlésű? >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Címlapról ajánljuk

„Igaz a mondás, hogy mire a kezüket a kilincsre teszik,...

Májusban nyílt egy hely Szentendrén, ahol új életre kel a paradicsomos káposzta, a tejbegrízt elégedett sóhajok kísérik, és ahol az is barátságot köt a zöldborsófőzelékkel, aki valaha súlyos menzai traumákat szenvedett el. Szászfai Brigitta és Póti Bence, bár nem a vendéglátás felől érkeztek, pontosan tudták, hogy olyan helyet szeretnének nyitni, ahol barátságos a hangulat, ahol nem kell feszengeni, van kraft-IPA csapon, és valami ütős meglepetés a tányéron. Ez lett a Teyföl, amit a nyitás óta egyre lelkesebben látogatnak a vendégek. Indulásról, elvárásokról, csapatszellemről beszélgettünk, a mumussá vált “újragondolt” jelzőt pedig az étterem séfje, Kulcsár Alex segített helyretenni.

Kormos Lili

További cikkek

7 kiváló hazai étterem eldugott településeken

Falusi fine dining, vidéki gourmet – ilyen és hasonló hívószavakkal vonzzák be vendégeiket az ország messzi kistelepülésein is olyan éttermek, amelyek kiemelkedően igényes és előremutató konyhát visznek. A műfaj koronázatlan királyai persze egyértelműen a Dudás-testvérek: ők anno az Anyukám Mondtával feltették Encset a gasztrotérképre, az első között megmutatva, hogy egy eldugott kis községben vagy kisvárosban is lehet éttermi sikersztorit csinálni.