Védd a fogaidat, táplálkozz helyesen!

Vannak szerencsésebbek, akiknek felnőttként sincs gondjuk a fogaikkal, és vannak kevésbé szerencsések, akiknek bérletük van a fogorvoshoz. Fogaink állapotában nagy szerepet játszik a genetikai hajlam, a fogápolás és nem utolsósorban a táplálkozás.

Maradandó fogaink 5-6 éves korunktól kezdve bújnak elő, a fogváltás hosszú évekig tartó folyamat, amely általában a bölcsesség fogak kibújásával végződik, bár vannak, akiknél ezek a fogak meg sem jelennek. Fogaink egész életünkre társaink, ráadásul napi szinten extrém terhelésnek és kihívásnak tesszük ki őket.

Egészségük érdekében gyermekként és fiatal felnőttként is fontos odafigyelnünk a megfelelő kalciumbevitelre, különösen igaz ez a várandós és gyermeküket szoptató nőknél. Fogyasszunk tejet, tejtermékeket túrót, sajtot, joghurtot, kefirt –, de lehetőleg ne cukrozottat válasszunk.

Így étkezz csontjaid egészségéért! >>

Módjával éljünk az édességekkel, hiszen a szánkban élő baktériumok a cukrok átalakításával hozzák létre a fogak külső felszínét roncsoló környezetet. Ha édes ízre vágyunk, ropogtassunk el egy almát, egy sárgarépát, egy körtét vagy szemezgessünk egy marék epret.

Sokan szeretik a krémes, lágy, puha, kevés rágást igénylő ételeket, pedig a rágás is fontos tényező fogaink épségének megőrzésében. Ne főzzük szét a zöldségeket, maradjanak roppanósak, együnk naponta többször friss gyümölcsöket, zöldségeket, akár magukban, akár saláta formájában. Ne habzsoljunk, étkezéseink során rágjunk alaposan, így fogazatunk is erősödik és emésztőrendszerünk dolgát is megkönnyítjük.

A táplálkozás mellett az egészséges fogazat megőrzése érdekében természetesen ápoljuk gondosan a fogainkat, és járjunk rendszeresen fogászati ellenőrzésre is!

Miért jobb a teljes kiőrlésű? >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Legújabb receptek

Vaníliakrémes máktorta

Ez a torta pl. az ünnepi asztalon is megállja majd a helyét. A kevert tésztába került pl. egy kevés előzőleg megpörkölt mák, mert a mákos bejgli mellett szeretem egy-egy süteményben is ...

Egyszerű rongyos kifli

A „magyar croissant” néven is elhíresült rongyos kifli tulajdonképpen tényleg hasonlít néhány tulajdonságában a francia péksüteményre. Szerencsére csak a jobb jellemzőkön ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...