Védd a fogaidat, táplálkozz helyesen!

Vannak szerencsésebbek, akiknek felnőttként sincs gondjuk a fogaikkal, és vannak kevésbé szerencsések, akiknek bérletük van a fogorvoshoz. Fogaink állapotában nagy szerepet játszik a genetikai hajlam, a fogápolás és nem utolsósorban a táplálkozás.

Maradandó fogaink 5-6 éves korunktól kezdve bújnak elő, a fogváltás hosszú évekig tartó folyamat, amely általában a bölcsesség fogak kibújásával végződik, bár vannak, akiknél ezek a fogak meg sem jelennek. Fogaink egész életünkre társaink, ráadásul napi szinten extrém terhelésnek és kihívásnak tesszük ki őket.

Egészségük érdekében gyermekként és fiatal felnőttként is fontos odafigyelnünk a megfelelő kalciumbevitelre, különösen igaz ez a várandós és gyermeküket szoptató nőknél. Fogyasszunk tejet, tejtermékeket túrót, sajtot, joghurtot, kefirt –, de lehetőleg ne cukrozottat válasszunk.

Így étkezz csontjaid egészségéért! >>

Módjával éljünk az édességekkel, hiszen a szánkban élő baktériumok a cukrok átalakításával hozzák létre a fogak külső felszínét roncsoló környezetet. Ha édes ízre vágyunk, ropogtassunk el egy almát, egy sárgarépát, egy körtét vagy szemezgessünk egy marék epret.

Sokan szeretik a krémes, lágy, puha, kevés rágást igénylő ételeket, pedig a rágás is fontos tényező fogaink épségének megőrzésében. Ne főzzük szét a zöldségeket, maradjanak roppanósak, együnk naponta többször friss gyümölcsöket, zöldségeket, akár magukban, akár saláta formájában. Ne habzsoljunk, étkezéseink során rágjunk alaposan, így fogazatunk is erősödik és emésztőrendszerünk dolgát is megkönnyítjük.

A táplálkozás mellett az egészséges fogazat megőrzése érdekében természetesen ápoljuk gondosan a fogainkat, és járjunk rendszeresen fogászati ellenőrzésre is!

Miért jobb a teljes kiőrlésű? >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így sterilizáld a befőttesüvegeket lekvárfőzéskor

Napi Tippünk a befőzéssel kapcsolatosan érkezik nektek: így, nyár vége fele közeledve sokan döntenek úgy, hogy a nyár legszínesebb-illatosabb-zamatosabb alapanyagait télen is élvezni szeretnék, így elteszik a finomságokat. Jöhetnek tartósított kedvenceink, a lekvárok! Na de hogy álljunk neki az üvegek sterilizálásának?