Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Új év = új élet! 5+1 tipp, hogy könnyen megtartsd újévi fogadalmaid!

Újévkor majdnem mindenki tesz egy egészségesebb életmódra vonatkozó újévi fogadalmat - de csak keveseknek sikerül ezt meg is tartani. Most segítünk, hogy te is köztük legyél!

Itt az új év, ilyenkor nagyon sokan elhatározzák, hogy életmódot váltanak: sportolni fognak és egészségen étkezni, jobban figyelnek majd magukra. De ahogy eltelik egy kis idő, fokozatosan alább hagy a kezdeti lendület. Pedig az újévi fogadalmak nincsenek feltétlenül bukásra ítélve. Segítek, hogy sikerüljön!

1. Nézz tükörbe!

Ahhoz, hogy valóban sikeres legyen az újévi fogadalmad, először muszáj egy kis önvizsgálatot tartanod. Gondolj bele, hogy hányszor fogadtad már meg, hogy jövőre karcsúbb leszel, egészségesebb vagy tudatosabb. Miért mindig hétfőtől eszel egészségesen és a következő évben változtatsz meg mindent?

Általában azért van ez, mert a változások egy új kezdetet is jelentenek testi és lelki értelemben egyaránt, és mert le akarod zárni a múlt hibáit és egy teljesen tiszta lappal indítani a következő évet. Annak ellenére, hogy ez nagyon jól hangzik, sajnos a legtöbb esetben mégsem működik. Az életmódváltás csakúgy, mint a fogyás, és persze a hízás is, egy folyamat. Nem lehet egyik pillanatban lezárni a rossz szokásainkat, a másikban meg teljesen új, minden szempontból egészséges életet kezdeni anélkül, hogy ne vennénk fel újabb rossz szokásokat, amikről sokszor nem is tudjuk, hogy ártanak nekünk.

2. Hol keresgélj?

A blogok, és a különféle internetes portálok megjelenésével már megszámlálhatatlan irányzat és divatdiéta, fogyasztótechnika kapott szárnyra. Ebből a tengernyi információból (különösen egy olyan ember számára, aki nem ezzel foglalkozik) nagyon nehéz kiszűrni, hogy mi az, ami valóban hatékony és mi az, amitől nem fejlődsz, vagy adott esetben akár még ártalmas is lehet számodra. Éppen ezért nagyon fontos, hogy első lépésként ismerd meg a szervezeted működésének alapjait. Tudd, hogy egy adott terhelésre mit reagál majd a szervezeted és értsd, hogy miért lassult le az anyagcseréd. Ahhoz azonban, hogy ezt megtudd, muszáj foglalkoznod a múlt hibáival is, legyen az edzés vagy táplálkozás, vagy akár lélektani dolgok. Erre pontosan azért van szükség, hogy ne kövesd el újra ezeket a hibákat. Értsd meg miért nem indult be a fogyásod, miért lassult le még jobban az anyagcseréd vagy miért nem lettél egészségesebb. Járj utána, és ha kell, vizsgáltasd ki magad! Amint rájössz, hogy mi okozta a kudarcaidat, hogy áll-e bármilyen betegség a túlsúlyod hátterében és, hogy miket rontottál el az életmódváltásaid során, sokkal könnyebb lesz egészségessé és hatékonnyá formálni a jelenlegi táplálkozási és sportolási szokásaidat.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

3. Meddig tart a kezdeti lendület?

A motivációt mindig a sikerélmény tartja életben. Amikor hetek óta sanyargatod magad, mindent megteszel, de mégsem érzel magadon látható eredményt, könnyen feladhatod. Ezért nagyon fontos, hogy legyél türelmes magaddal, és tűzz ki részcélokat is!
Az, hogy mikor indul be a fogyás, elsősorban attól függ, hogy mennyi idő alatt tud felgyorsulni az anyagcseréd. Ez pedig teljesen egyéni, hiszen rengeteg minden befolyásolja. Ne ess pánikba, ha két hét után még nem látod magadon a változást, de ha egy hónap alatt sem mozdul a súlyod, akkor se add fel. Inkább járj utána, hogy hol lehet a probléma kulcsa! Ezt egy edző és egy dietetikus segítségével könnyen kiderítheted.

4. Ne csak távlatokban gondolkodj!

Fontos, hogy legyenek részcéljaid. Olyanok is, melyek nemcsak a súlyodra vonatkoznak, mert ha csak a távlati célt látod magad előtt, könnyen feladhatod. Egyszerűen azért, mert túl távolinak, szinte elérhetetlennek érezheted hónapokon keresztül, pedig valójában nem az. Akkor tudsz kitartani a célod mellett, ha mindig lesznek kisebb-nagyobb sikerélményeid. Határozd el, hogy megtanulsz közben táncolni, megismered a tested, ha szeretsz főzni, alkoss kreatív dolgokat a diétás ételekből, ismerd meg a tested működését. Gyalogolj vagy fuss gyorsabban, menj messzebb, mozogj egyre többet, egyre jobban. Tanulj az ételekről. Ezek mind mind segítenek téged abban, hogy végül átszakítsd a célszalagot, amiért január elején elrajtoltál.

5. A „bűnözés” is lehet a kudarc kulcsa

Sokszor látom, hogy valaki azért adja fel az életmódváltást, mert annyira hiányzik neki az édesség, hogy egy idő után nem bírja megállni és eszik egy csokit. Különösen akkor fenyeget ez a veszély valakit, ha a családban a gyerekek, a szülők vagy a párja folyamatosan előtte eszegeti az édességet. Csak azért, mert egyszer nem sikerül valamit megállni, nem kell magad rosszul érezni és pláne nem kell feladni. Folytasd tovább ott, ahol abbahagytad és semmiképpen ne add fel. Ráadásul egyáltalán nem kell úgy érezned, hogy soha többé nem ehetsz édességet, csak mert le szeretnél fogyni. Ma már a legtöbb édesség könnyen elkészíthető cukormentes verzióban is, de arra azért ilyenkor is figyelni kell, hogy mikor mennyit eszel meg belőle.

+1. Mit érdemes megfogadni és mit nem?

Fogadkozás helyett szerintem sokkal jobb, ha egyszerűen csak elhatározod, hogy változtatsz azon, ami eddig rosszul működött. Érdemes elhatározni, hogy utánajársz a túlsúlyod okának és kivizsgáltatod magad. Érdemes elhatározni, hogy egészségesebb életet élsz: Rendszeresen sportolsz, ügyelsz arra, hogy az étrended kiegyensúlyozott legyen, eleget alszol, és arra koncentrálsz, ami igazán fontos: hogy még egészségesebb és boldogabb életet élj 2017-ben!

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!