Kiderült, milyen hűtőt érdemes vásárolni a Tudatos Vásárlók szerint

Mennyiért lehet ma olyan hűtőt vásárolni, amely nem csak árban, de fogyasztásban is ideális? A Tudatos Vásárlók Egyesületének legújabb, hűtőszekrény és fagyasztó tesztjén a következő márkák kerültek be a legjobbak közé!

A Tudatos Vásárlók Egyesületének friss hűtőszekrény- és fagyasztótesztje szerint egy jó minőségű, 150-250 literes kombinált hűtőszekrényhez már 130 ezer forint körüli áron is hozzájuthatunk, nem kell több százezret kiadnunk érte. Ha még arra is odafigyelünk, hogy milyen energiaosztályba tartozót választunk, hosszú távon akár 20-25%-kal is kisebb lehet az áramfogyasztásunk.

Kombinált hűtő, hűtő- vagy fagyasztószekrény vásárlása előtt érdemes alaposan végiggondolni az igényeinket az életvitelünk alapján. Nagyon sok típusú, méretű, felszereltségű (extra funkciók) készülék elérhető már a piacon, s érdemes valóban olyat választanunk, amilyenre szükségünk van, és ami hosszútávon kiszolgálja majd az igényeinket, nem pedig olyat, amilyet legutóbb a reklámokban láttunk.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete rendszeresen teszteli a hazai piacon kapható termékeket. Ezúttal 111 kombinált hűtőt, 14 hűtő- és 7 fagyasztószekrényt teszteltek a nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együtt. Így 17 márkától összesen 132 készülék adatlapja segíti a fogyasztókat a vásárlásban. Többféle hűtő típust is teszteltek: beépíthető kombinált (4), beépíthető (4), többajtós vagyis multidoor (4), kétajtós vagyis side by side (8) illetve a leggyakoribb szabadon álló és szabadon álló kombinált hűtő típusokat is.

Laboratóriumban vizsgálták, hogy a készülékek milyen gyorsan hűtik illetve fagyasztják az ételt, mennyire tartják stabilan a belső hőmérsékletet, ha a konyha túlmelegszik, áramszünet esetén mennyi ideig marad fagyott az étel, és azt is, mennyire hangosak, és mekkora a készülékek energiafogyasztása.

Idén újabb érdekes szempontokból is tesztelték a készülékeket, például, hogy mennyire megbízható a készülékek belső termosztátja, illetve kezelhetőség és tisztíthatóság szempontjából mennyire felhasználóbarátak az eszközök.

Kombinált hűtők

A leggyakoribb, 150-250 literes méretkategóriában több mint két tucat kombinált hűtő végzett jó eredménnyel, ezek 75-91%-os eredményt értek el az összes szempont alapján. A Tudatos Vásárlók Egyesülete szerint a legjobbak között van Bosch, LG, Liebherr, Samsung, Haier, Whirlpool és Candy készülék is. Van, amelyikért megfizethetőbb árat kérnek a gyártók, és akár 124-170 ezer forintért is hozzájuthatunk egy élmezőnyben szereplő kombinált hűtőhöz, de van 300-400 ezer forintos készülék is, amely nagyjából ugyanezt a szintet hozza.

Vásárlóként nem könnyű a helyzetünk, hiszen, mint a fogyasztóvédők szinte minden korábbi tesztjéből, itt is az derült ki, hogy az egyes márkákon belül is van minőségi különbség. Ez azt jelenti, hogy nem érdemes szimplán a márka alapján döntenünk. Hiába volt egy bizonyos márkájú készülékünk, amely bevált, nem biztos, hogy egy másik típus is ugyanattól a gyártótól ugyanazt a szintet hozza majd. Mint ahogy az sem alapszabály, hogy csak a legdrágább készülékektől várható el a kiváló teljesítmény.

Csak egy példa erre a listavezető LG GBB92STAQP készülék 91%-os eredménnyel, amely 387 ezer forintért valóban kitűnő választás, de a szintén LG GBB72PZEFN 88%-os eredménnyel éppen csak lemarad mögötte, viszont árban sokkal kedvezőbb 192 ezer forintért szerezhetjük be. A különbség egy-két okos funkcióban rejlik, ami ha az életvitelünk valóban igényli jól jöhet, de előfordulhat, hogy egész jól megleszünk akkor is, ha a hűtőnk például nem kapcsolódik wifin keresztül a telefonunkhoz. Abban pedig egészen biztosak lehetünk, hogy hűteni attól még ugyanolyan jól fog.

A listavezető készülékek előnye, hogy viszonylag gyorsan hűtenek, fagyasztanak és stabilan tartják a belső hőmérsékletet, akkor is, ha túlmelegszik a konyha. Szintén mellettük szól, hogy mindegyik kedvező energiafogyasztási mutatókkal rendelkezik, így kevesebb áramot fogyaszt.

A régi + jelölés (pl. A+, A++, A+++) megszűnik, ami valljuk, be jogos, mert már kissé nehézkessé vált követni, hogy hány + az elegendő ahhoz, hogy energiahatékonynak nevezhessünk egy készüléket.

Az új rendszerben A-tól G-ig jelölik a készülékek energiahatékonyságát, ahol A jelöli majd a legkedvezőbb energiafogyasztási szintet. A TVE a valós energiafogyasztást mérte tesztjei során, tehát az eredmények még csak nem is az energiahatékonysági besorolást, hanem a valóságot tükrözik.

A 150-250 literes kombinált hűtők között a lista végén az olcsóbb, 120 ezer forint körüli készülékek végeztek. Ezek viszonylag lassabban hűtik, fagyasztják le az ételt, és igazi energiafalók, de itt is kifoghatunk drágább, akár 280 ezer forintos készüléket is, amely nem hozza az elvárt eredményeket az árához képest. Tehát az ár sem garancia arra, hogy valóban jó készüléket fogunk vásárolni.

A fagyasztóknál fontos szempont, hogy a hosszabb időre lefagyasztott étel áramszünet esetén ne olvadjon ki. Jó hír, hogy a tesztben vizsgált kombinált hűtők a legrosszabb esetben is legalább 10 órán keresztül tartják az optimális belső hőmérsékletet áramszünet esetén, a legjobbak pedig akár 16-25 órán keresztül is.

Hűtőszekrények

A tesztelt hűtőszekrények szinte mind jó, 75% feletti eredményt értek el. Tehát ugyan a vizsgált szempontok alapján nem tapasztalhatóak jelentős különbségek, az áruk mégis nagy szórást mutat: találhatunk itt 110 és 550 ezer forintos készüléket is. Itt a legjobbak között több Liebherr termék is szerepel, míg az ennél kedvezőbb árkategóriában Bosch, LG és Indesit készülékek érhetőek el.

Fagyasztószekrények

A tesztben szereplő fagyasztószekrények és fagyasztóládák zöme 200-300 literes méretű, 110-280 ezer forintos áron kaphatók. Habár a kombinált hűtőkhöz képest jellemzően több időre van szükségük, hogy lefagyasszák az ételt, jobban szigetelnek, vagyis áramszünet esetén a legtöbb készülék egy vagy akár másfél napig is tartja az optimális belső hőmérsékletet. A legjobb eredményt itt holtversenyben az LG GF5237PZJZ1 és az AEG AGB728E4NX készülékek érték el.

A tesztelt eszközök között találhatunk már kifutott termékeket is. Viszont itt fontos megemlíteni, hogy ezek sokszor még elérhetőek outletekben vagy használt műszakicikk-kereskedésekben is, érdemes utánuk járni, mert több is a lista élén végzett pl. az LG, Bosch illetve Indesit gépek közül.


Ezek a tesztek is érdekelhetnek:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek