Mi és hogyan mehet a fagyasztóba, és meddig áll el, ha már lejegeltük?

Mi meddig áll el a fagyasztóban, és mi az, amit ha megfőztél, be is tehetsz a jégre?

Nincs is annál jobb, mint amikor az ember csak előkap a fagyasztóból egy adag zöldségköretet, előre lefagyasztott házi fasírtot vagy épp levesalapot a vacsorához. Pár perc alatt friss és finom ételt varázsolhat belőlük.

De hogy pakoljuk tele hatékonyan a fagyasztót, hogy minden el is férjen? Ehhez adunk tippeket:

Fagyasztott vacsi?

Sokan nem tudják, hogy az elkészített ételek többsége három hónapig gond nélkül lefagyasztható, az élvezeti értékük szinte pont ugyanolyan marad. Tehát, ha a hatalmas adag pörköltből, tésztaszószból, raguból marad néhány adag, amiről tudjuk, hogy nem fogjuk másnap megenni, tegyük a fagyasztóba, de ha lehet, a tejterméket tartalmazó ételeket ne fagyasszuk. A zöldséges ételek szintén fagyaszthatók, ahogy a köretek is, kivéve a főtt tésztát, az egyáltalán nem finom kiengedve.

Hogy tedd el?

Nem mindegy, hogy mibe csomagoljuk az ételt: a legtöbbünk fagyasztója tele van fagyis- és tejföldösdobozok tömkelegével, ami tökéletes tárolási mód, ha van elég helyünk. Ha viszont egy kicsi fagyasztórekeszbe kell bepakolnunk mindent, jobb ha jól záródó műanyag zacskóba tesszük az ételt, vízszintesen egyenletesen kisimítva. Így több adag is könnyen egymásra pakolható, a fagyasztóban pedig csak annyi helyet foglalnak, mint egyetlen doboz.

Ha gombócokat, fasírtot vagy olyan ételt fagyasztanál, amit utána egyenként akarsz megfőzni-sütni, először pakold őket egy tálcára, és tedd így a fagyasztóba. Ha megfagytak, nyugodtan pakolhatod az egészet egybe egy zacskóba, nem fognak összeragadni.

A levesalap is kiválóan fagyasztható – így ha marad a hétvégi húslevesből, adagold egy jégkockatartóba, és bármikor előkaphatod, hogy megízesíts vele egy készülő ragut, zöldségköretet vagy rizottót. Ha pedig mellé lefagyasztasz egy másik tárolóban kókusztejet is, akkor egy kis rizstésztát, zöldségeket, chilit és zöldfűszereket hozzáadva nagyjából 10 perc alatt zseniális keleti levest vagy curryt tudsz belőlük összedobni.

Mit írj a dobozra, zacskóra?

A dobozokra, zacskókra mindig rá kell írni, hogy mi van bennük, és mikor tette be az ember őket a fagyasztóba. Hát nem! Ne azt írd rá, hogy mikor tetted be, mert így aztán szépen el is fogsz róluk feledkezni. Mindig a lejárati időt írd rá a csomagra, így rögtön tudod, hogy fogyasztható-e még az adott fogás, és könnyen elkerülheted, hogy évekig álljanak a fagyasztódban azok bizonyos dobozok, amikről sejtelmed sincs, hogy vajon mit rejthetnek.

Mi meddig jó?

Bármit is csomagolsz, fontos, hogy minél légmentesebben zárd le. A húsféléket jó, ha külön is befóliázod, így még kevesebb levegő éri őket, és nem roncsolódik a szerkezetük, azaz tovább eltarthatók.

Nézzük, mi meddig áll el biztonságosan a fagyasztóban:

  • Készételek – 3 hónap
  • Nyers hal – 2-3 hónap
  • Nyers kagyló- és rákfélék – 3-6 hónap
  • Hússzeletek – 1 hónap
  • Kolbászfélék – 2 hónap
  • Darált hús – 4 hónap
  • Szeletelt bőrös hús – 6 hónap
  • Egész bőrös hús – 9 hónap
  • Gyümölcsök 8-12 hónap
  • Zöldségek: pl. káposzta, karfiol, brokkoli – 6 hónap
  • Zöldségek: pl: paprika, répa, spenót, borsó, kukorica – 12 hónap
  • Kenyér, süteményféle – 3 hónap
  • Vaj – 6-9 hónap
  • Fasírt, hamburger 3-4 hónap
  • Felbontott jégkrém – 2-3 hónap

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...