Tostada, horchata, flan: autentikus mexikói ízeket hoztunk cinco de mayo alkalmából

Mariachi-zene, néptánc, felvonulás, evés-ivás – május ötödikét igazi, hangulatos utcai csinnadratta övezi. Igaz, nem Mexikóban, hanem az Egyesült Államokban.

A közhiedelemmel ellentétben ugyanis a cinco de mayo nem a mexikói függetlenség napja – sokkal inkább a mexikói kultúra amerikai ünnepe, mint mexikói ünnepnap. 

Tökéletes mexikói menüsor: frissítő rizsital, zöldségekkel megpakolt tortilla és cukorsokk-desszert

A franciáktól a polgárjogi mozgalmon át a sörig

Az ünnep eredete 1862-re vezethető vissza, amikor ezen a napon a kisebb létszámú mexikói hadsereg győzelmet aratott a világhatalomnak számító franciák felett, akik épp III. Napóleon nevében vívtak világpolitikai játszmát az óceán másik oldalán. A némiképp váratlan győzelem híre gyorsan eljutott az USA déli államaiba elvándorolt mexikói közösségek fülébe is, akik spontán ünnepléssel reagáltak a hazai hírekre. Kaliforniai bányászok már egy évvel később megünnepelték a győzelem évfordulóját, de csak az 1950-es évektől vált országszerte megtartott eseménnyé.

Ekkor ugyanis a feketék polgárjogi mozgalmával karöltve a spanyolajkúak jogaiért küzdő Chicano-mozgalom is felerősödött, ami közvetve a cinco de mayo hagyományát is kiterjesztette az ország egészére. A fesztiválosodó ünnepnek aztán a konzumerizmus adta meg a végső löketet, amikor a söripari szereplők felismerték az alkalomban rejlő potenciált. Azóta a cinco de mayo az amerikai sörgyártás számára a Super Bowl-lal és a Szent Patrik nappal egyenértékű esemény.

Szent Patrik napjához hasonlóan a Cinco de mayo alkalmából fogyasztott ételek is inkább amerikai komfortkaják, mint tradicionális ételek. Nachos, taco bell, chilis bab, ilyesmiket keresve is csak nehezen találnánk Mexikóban - a tex-mex és a mexikói konyha különbségeinek külön cikket is szenteltünk. Van viszont helyette tostada, mole poblano, chiles en nogada, chalupa, horchata, elote, churro, flan napolitano, és hasonló finomságok.

A mexikói kultúrát megünneplendő, most három olyan, (nagyjából) autentikus mexikói fogást hoztunk nektek, amiből még a legvaskalaposabb abuela is repetázna.

Horchata, a hűsítő rizsital

Az egyik legelterjedtebb agua fresca, vagyis alacsony energiatartalmú, vízalapú üdítőital Mexikóban. Világszerte találkozhatunk a horchata különböző verzióival, melyeket más-más, az adott régióban elterjedt gabonából vagy magból készítenek. Valencia környékén már a középkorban elterjedt italféle volt, és a spanyoloknál a mai napig hagyományosan földi mandulából készítik.

A horchata jól behűtve, jéggel kínálva esik a legjobban, bármilyen fűszeres étel üdítő kísérője

Ellenben Mexikóban és úgy eleve Latin-Amerika-szerte rizsből állítják elő, amit kevés fahéjjal ízesítenek. Az üdítő lényege, hogy a rizst összeturmixolják fahéjjal és vízzel, majd egy éjszakára hűtőbe teszik, hogy a rizs minél több ízt kiadjon magából. Másnap ízlés szerint édesítik, majd sűrű szövésű szitán (vagy jobb híján egy tiszta konyharuhán) átszűrik. Jól behűtve tálalják, akár pár kocka jég is kerülhet a pohárba - jönnek az első nagymelegek, nem fog megártani.

Tostada, a megpakolt tortilla, ami mégsem taco

Ez a mindenféle jóval turbózott tortillaétel nevét onnan kapja, hogy a kész kukoricatortillát sütőben, serpenyőben vagy akár bő olajban másodszor is lepirítják. Mint ilyen, remek maradékmentő recept is, mert a már kicsit száraz tortillalapokat is felhasználhatjuk hozzá, sőt, feltétnek is tehetünk rá maradékokat, persze az ésszerűség határain belül, szóval túrós csuszát mondjuk nem annyira tanácsos.

Tostada sültbab-pürével, marhával, salsával, avokádóval, salival, friss sajttal, tejföllel, koranderrel és lime-mal. Csoda!

Általában kerül rá valamiféle pirított hús, ez lehet marha, pulyka, csirke, disznó, vagy akár valami tengeri. Magát a húst ne fűszerezzük nagyon sokféle ízzel, só-bors, chili, és esetleg egy kevés római kömény vagy koriander épp elég bele. Szintén kötelező elem a bab valamilyen formában, a tostadához kimondottan passzol a sültbabpüré (frijoles refritos), amit némi korianderrel és lime-mal igazán könnyeddé varázsolhatunk. A rétegezésnek aztán csak a fantázia szab határt, friss saláta, avokádó és valamiféle salsa (mi ezt a csodás pico de gallót pattintottuk össze), de egy kevés friss sajt (queso fresco, mi most fetával helyettesítettük) és tejföl is mehet rá, senki nem fog megsértődni.

Flan, a remegős krémcsoda

Oké, ez nem kifejezetten mexikói specialitás, de kimondottan nagy kultusza van az országban. A flan lényege, hogy először egy karamellréteg kerül a formába, erre jön a tojásos, sodószerű krém, ami aztán vízfürdőben remegősre sül.

Vízfürdőben kényeztetett, remegős krémcsoda - ez a flan

Azonban míg a francia verzióba (créme caramel) csak tojás, cukor és tejszín kerül, Latin-Amerikában sűrített tejjel készítik. Mexikó egyes részein krémsajtot is tesznek bele, ezt a verziót flan napolitanónak nevezik. Elkészíteni egyébként nem különösebben bonyolult, csak szigorúan be kell tartani az arányokat, hogy meg tudjon szilárdulni a krém. 

Végül álljanak itt a receptek is:

Boldog cinco de mayót mindenkinek!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


További gasztrokalandozások erre:

Forrásunk volt.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek