Télen-nyáron: töki pompos

Jöhet téli vásár vagy forró fesztivál nyáron, a töki pompos karrierje hosszú évszázadok után az utóbbi években ismét felfelé ível. Tarts velünk!  

Töki pompos receptje

Mint sok-sok hagyományos ételünknek, így a töki pomposnak is hosszú évszázadokra visszatekintő története van. Az biztos, hogy már az 1400-as években készültek az udvarok kemencéiben kenyérlángosok – akkor még csak fölös kenyértésztából, maradékmentés és spórolás címén. Hamarosan a sütők gyakoroltak egyeduralmat a töki pompos gyártása fölött, már kifejezetten e célra gyártották a tésztát, a feltét pedig nagyjából bármi lehetett, ami éppen akadt otthon. A mára kultikus fesztiválfogássá avanzsált kenyérlángost régen is tejfölös alappal, fokhagymával, szalonnapörccel készítették – ezek az általános magyar háztartásban biztosan megtalálhatóak voltak.

Bárándi kenyérlángos

Bárándi nyaralásunk alkalmával volt alkalmunk megkóstolni a Koroknai portán a finom, kemencében sült kenyérlángost. Nem egy túl bonyolult ételről van itt szó, mégis ellenállhatatlanul ...

Langalló fűszeres tejföllel

Nagyon egyszerű elkészíteni, és a hűvösebb időkben is kellemesen átmelegít. Igazi fesztiválétel, amit otthon is könnyen és gyorsan el tudunk készíteni. Szeretem, ha a lakást átjárja ...

A tésztájának hagyjunk időt, ne kapkodjunk! Igazán nem bonyolult egy finom kelt tészta megalkotása: pár alkalom után meg már tökélyre vihetjük a dolgot. Fél kiló liszthez 3 dekánál több élesztő nem szükséges, fél deci langyos tejben, egy csepp cukorral futtassuk meg. Akkor jó, ha apró buborékok keletkeznek a folyadék tetején. Bár a legtöbb recept olajat ír, mi biztatnánk arra, hogy bátran használjunk zsírt a tésztához, úgy lesz csak igazán finom! A víz most is elengedhetetlen – helyettesíthetjük tejjel is –, a sóról se feledkezzünk meg! Jó két óráig érdemes keleszteni szobahőmérsékleten, letakarva. Nyújtsuk kb. fél centi

Langalló - Töki pompos 8.

Gyerekkoromban még a pékségekben lehetett kenyérlángost kapni, libazsírral isteni volt. Ma már a kürtőskalácssütők mellett megjelentek a kenyérlángos sütők is!  Ezt próbáltam ki ...

Tarte flambée

A mi kenyérlángosunk nagyon közeli rokona, francia-német kiadásban. Csak annál jóval vékonyabb - valószínűleg ezért szeretem sokkal jobban. Nem kell vele sokat babrálni, és egy pohár ...

S hogy mi kerüljön rá? Elcsépelt lenne azt írnunk, hogy ízlés szerint bármi, de mégis így gondoljuk, bár a tejfölös-szalonnás alap azért nagyon népszerű ízesítési mód. És a lila hagyma! Jaj, a sok-sok lila hagyma! Ki ne hagyjuk! Nagyon sok helyen lehet persze töki pompost kapni, pékségekben, gasztrorendezvényeken, vásárokban, de annyira kevés helyen készítik jól. Mindig hibádzik valami: túl vastag a tészta, nincs megkelve, csínján bánnak a feltétekkel stb. Mivel azonban nem túl bonyolult házilag összedobni, arra biztatunk, hogy februárban lepd meg a környezetedet egy-egy szelet kenyérlángossal!

Langalló - Töki pompos 8. Langalló rumos tésztából Kolbászos lepény

Legújabb receptek

Citromos és narancsos fánkcsigák

Arancini i limoncini di carnevale, így hívják Olaszországban ezeket a citrom- és narancshéjas cukorral csavart fánkokat. Érdemes mindkét citrushéjat bevetni, mert isteni lesz tőlük a ...

Téli caprese saláta

A napfényes nyár zamatos, lédús paradicsomokkal és friss bazsalikommal teli caprese salátái jelenleg szinte elérhetetlenek: készítsünk inkább egy szezonális, téli verziót. Ehhez nem ...

Címlapról ajánljuk

6 kiváló termelői piac az országban – Minden, ami finom...

Piacra járni fantasztikus program. Aki szeretne jobban belelátni egy közösség életébe, megismerne helyi termelőket és kisiparosokat, annak akár itthon, akár külföldön is kihagyhatatlan program a piacozás. Mivel már egyre többen igyekeznek tudatosan vásárolni, szezonális és lokális alapanyagokból készíteni az ételeiket, egyre több a termelői piac országszerte, ahol helyi termelők földjeiről érkeznek a legfinomabb zöldségek és gyümölcsök. Most mutatunk három vidéki és három budapesti opciót, ha te is kipróbálnád valamelyiket.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...