Így fő nálunk a tokányok non plus ultrája, a gombás borjútokány

Nem tudjuk, ti hogy vagytok vele, de mi időről időre csillapíthatatlan vágyat érzünk, hogy megfőzzünk egy szaftban tocsogó, igazi húsos-zöldséges-tejfölös magyaros tokányt. A köretkedvencekről természetesen megoszlanak a vélemények, mi a csigatésztát illetve galuskát favorizálók csoportjába tartozunk. Ezúttal gombával és borjúval operáltunk, a végeredmény pedig pompás lett.

Ha hétköznapi húsos ételekben gondolkodunk, a pörkölt és tokány messzemenően a két kedvencünk közé tartozik, mert egyszerre rengeteget is lehet belőlük főzni, elállnak pár napig, és felmelegítve is jól működnek - nem úgy, mint a szerelmi kapcsolatok.

A tokány egy Erdélyből származó, nagyon szaftos, tartalmas, tejfölös húsétel, amit hagyományosan rizzsel, galuskával vagy tésztával fogyasztanak. Füstölt szalonnával, fokhagymával és fűszerekkel ízesítik. Készülhet sertésből, marhából vagy szárnyasból, de akár még vadból vagy halból is.

A tokánynál a húst 4-5 centis csíkokra vágjuk, amíg a pörköltnél sima kis kockákra – a tokány elnevezés tulajdonképpen a hús vágási módjára utal. Az tokány jellegét a bors, a fűszerkömény (vagy majoránna) és a tejfölös habarás adja. Nagyon finom, laktató és változatosan elkészíthető étel.

Hozzávalók a tokányhoz:

500 g borjúhús, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 ek sűrített paradicsom, 100 g füstölt szalonna, só, bors, majoranna, 1 közepes db hegyes erős paprika, 100 g csiperkegomba, 50 g laskagomba, 50 g gomba (ördögszekér), 1 ek füstölt pirospaprika, 1 csokor petrezselyem, 300 g tejföl, 2 púpozott ek étkezési keményítő

Elkészítés:

A felkockázott szalonnát egy kevés olajon zsírjára pirítjuk, majd rátesszük az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát és üvegesre pároljuk.

Megszórjuk sóval, borssal, pirospaprikával és őrölt majoránnával. Hozzáadjuk a finomra vágott erős paprikát és sűrített paradicsomot, majd felöntjük egy kevés vízzel, és lefedve kb. 6-7 percig dinszteljük.

Ezután a csíkokra vágott borjúcombot is hozzáadjuk, és felöntjük kb. egy deci vízzel. Lefedve szinte puhára pároljuk, ezt követően beletesszük a felszeletelt gombákat, és még pár percig főzzük.

Miután a hús és a gombák is készre puhultak, behabarjuk a keményítővel elkevert tejföllel, megvárjuk, míg felforr, majd frissen aprított petrezselyemmel megszórjuk, és melegen, főtt tésztával vagy rizzsel tálaljuk.

+ Érdekesség: mikor sűrítsünk liszttel, és mikor keményítővel?

Ugyan mindkettőt használhatjuk oda-vissza minden receptben, mégis vannak esetek, amikor jobb, ha nem improvizálunk. A liszt például egyes szószokat homályossá tesz, ezért ha a kinézet fontos, használjunk keményítőt, ami fényesebb, átlátszóbb hatást ad.

A savasabb ételek esetében (amelyekben paradicsom, citrom, ecet, joghurt vagy sok tojássárgája van) a keményítő veszít erejéből, ilyenkor inkább ajánlott a liszt használata.

Lessétek meg, Flóra hogy készítette ezt a szaftos-dögös tokányt:


A gombás borjútokány teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók, videó és recept: Gerzsenyi Flóra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több házi különlegesség:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Szlovákiának sikerült az, amiről mi még csak álmodunk

Szlovákia óriási sikert ért el, északi szomszédunk ugyanis csaknem fél év alatt visszahozta a betétdíjas rendszert a boltokba, június végétől pedig már nem is találkozhatunk olyan üdítős flakonokkal és dobozokkal, amelyek ne lennének visszaválthatóak.