Tök jó vegafinomságok

Ebben a kánikulában senkinek sincs kedve órákig maximumon járatni a tűzhelyet. Ezért is örülhetünk az éppen most tomboló tökszezonnak, a tök ugyanis tök hamar elkészül!

{node=3597}

Tök sok tök van!

Kezdjük azzal, hogy szerencsére nem egyféle áll a rendelkezésünkre, ha eldöntöttük, hogy tökös ételt készítünk. Télen sütőtök, nyáron közönséges avagy főzőtök a kedvenc, a patisszon pedig sztár. De szegről-végről a cukkini is rokona a töknek. Íme, tökkalauzunk, de a fókuszba most a közönséges, de annál finomabb fajta kerül!

Kiváló előétel, TÖKéletes levesalapanyag

Közönséges tökből szuper előételt varázsolhatsz az asztalra, nem is kell túlbonyolítani! Ha lereszeled, fincsi tökfasírt lehet belőle, de vékony szeletekre vágva, és úgy kisütve is mennyei. Önmagában vagy – kapros! – mártogatóssal kínálva egy forró nyári napon akár önmagában is helyt áll, ha könnyű, mégis tápláló étekre vágyakozol.

A főzőtök persze nemcsak sütve jó, hanem főzve is... Például levesnek! Bármilyen zöldséggel kombinálható, kiadós zöldség(krém)leves lehet belőle. Egy (vagy több) csipetnyi kapor kötelező bele, de a joghurttal, a tejföllel és a tejszínnel is jól kijön, ha a sűrűbb leveseket favorizálod.

Töközön

Nyáron a kapros-tejfölös tökfőzelék a jutalmunk azért, mert elviseljük a kánikulát, ami hidegen is mesés! Ha neked ez sem elég a tökből, az előételként már ajánlott töksültekkel tovább fokozhatod a tökélményt. Vagy ott a töltött tök, rizzsel, zöldségekkel, gombával, esetleg szójával halmozva. Tésztaőrült vagy? Készíts a kedvenc tésztádra tökragut! Még mindig nem vagy TÖKéletesen elégedett a kínálattal? Tökös lecsó, kár is kommentálni!

Tökből süteményt!

Nemcsak a sütőtök alkalmas desszertekhez, hanem a közönséges tök is! Gondolj a rétesre, de például egy kevert tésztát is különlegessé tehetsz vele!

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Mentaszószos sült tökszeletek

Túrós tökfasírt

Tökfasírt Miss Sweetly konyhájából

Címlapról ajánljuk

További cikkek