Kiderült, tényleg jobb-e, ha csak tojásfehérjét eszel, és a sárgáját kihagyod

Régóta tartja magát az a mítosz, hogy a tojássárgája egészségtelen – bár nagy mennyiségben kétségtelenül így van, és az is igaz, hogy a tojásfehérje nagyon jót tesz a szervezetnek, azért nem ennyire fekete-fehér a kérdés.

Az kétségkívül igaz, hogy a tojásfehérje nagyon egészséges, nagyjából tökéletes fehérjeforrás: egy csészényiben mintegy 26 gramm fehérje található, ami nagyon szép arány, mindehez pedig csak 126 kalóriát viszünk be a tojásfehérjével. Ebből adódóan az egészséges étrend szerves része kellene, hogy legyen (hacsak nem vegán valaki), hiszen a fehérje az egyik legfontosabb makrotápanyag a szervezet számára. Ha nem vittél be egy nap megfelelő mennyiségű fehérjét, és úgy érzed, még kiegészítenéd a napi étrendet egy kicsivel, a tojásfehérjénél keresve sem találsz jobb alternatívát.

Kiderült, tényleg jobb-e, ha csak tojásfehérjét eszel, és a sárgáját kihagyod

Azt azonban már kevesen tudják, hogy a fehérjén kívül a tojásfehérje nem sok minden más értékes tápanyagot tartalmaz, a többi része ugyanis csupán víz – annak ellenére tehát, hogy teljes értékű fehérjéről beszélünk, sem zsír, sem szénhidrát nincs benne jelentős mennyiségben, de a makrotápanyagok mellett a mikrotápanyagok sem dúskálnak benne. Éppen ezért jobban teszed, ha a sárgáját is fogyasztod.

A tojássárgája ugyanis 5 gramm zsírt tartalmaz átlagosan, és 211 milligramm koleszterint, ami elsőre soknak tűnhet, de egyáltalán nem az – hacsak nem fogyasztunk belőle soka egy nap. A sárgájában ugyanis olyan elengedhetetlen mikrotápanyagok is találhatók, mint a lutein és zeaxantin, amelyek a szem egészségéhez elengedhetetlen karotinoidok, kolin, ami a memória javításában fontos, és folát, amelyről ismert, hogy csökkenti a magzatok idegproblémáit. A tojássárgájában ezen kívül bőven van B-12 vitamin, riboflavin és zsírban oldódó A-, D- és K-vitamin is.

Nem nehéz igazságot tenni a tojásfogyasztás terén: hacsak nem valamilyen speciális diétát követsz, és már csak a fehérje hiányzik az étrendedből, akkor nem érdemes csak a tojásfehérjére hagyatkozni tojásevés közben. A sárgájában is rengeteg a jó mikrotápanyag, és – hacsak nem eszel meg belőle minden nap nagyobb mennyiséget, a koleszterin-tartalma még az egészségedre sem lesz káros hatással.


Még több tojás:

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...