Kiderült, tényleg jobb-e, ha csak tojásfehérjét eszel, és a sárgáját kihagyod

Régóta tartja magát az a mítosz, hogy a tojássárgája egészségtelen – bár nagy mennyiségben kétségtelenül így van, és az is igaz, hogy a tojásfehérje nagyon jót tesz a szervezetnek, azért nem ennyire fekete-fehér a kérdés.

Az kétségkívül igaz, hogy a tojásfehérje nagyon egészséges, nagyjából tökéletes fehérjeforrás: egy csészényiben mintegy 26 gramm fehérje található, ami nagyon szép arány, mindehez pedig csak 126 kalóriát viszünk be a tojásfehérjével. Ebből adódóan az egészséges étrend szerves része kellene, hogy legyen (hacsak nem vegán valaki), hiszen a fehérje az egyik legfontosabb makrotápanyag a szervezet számára. Ha nem vittél be egy nap megfelelő mennyiségű fehérjét, és úgy érzed, még kiegészítenéd a napi étrendet egy kicsivel, a tojásfehérjénél keresve sem találsz jobb alternatívát.

Kiderült, tényleg jobb-e, ha csak tojásfehérjét eszel, és a sárgáját kihagyod

Azt azonban már kevesen tudják, hogy a fehérjén kívül a tojásfehérje nem sok minden más értékes tápanyagot tartalmaz, a többi része ugyanis csupán víz – annak ellenére tehát, hogy teljes értékű fehérjéről beszélünk, sem zsír, sem szénhidrát nincs benne jelentős mennyiségben, de a makrotápanyagok mellett a mikrotápanyagok sem dúskálnak benne. Éppen ezért jobban teszed, ha a sárgáját is fogyasztod.

A tojássárgája ugyanis 5 gramm zsírt tartalmaz átlagosan, és 211 milligramm koleszterint, ami elsőre soknak tűnhet, de egyáltalán nem az – hacsak nem fogyasztunk belőle soka egy nap. A sárgájában ugyanis olyan elengedhetetlen mikrotápanyagok is találhatók, mint a lutein és zeaxantin, amelyek a szem egészségéhez elengedhetetlen karotinoidok, kolin, ami a memória javításában fontos, és folát, amelyről ismert, hogy csökkenti a magzatok idegproblémáit. A tojássárgájában ezen kívül bőven van B-12 vitamin, riboflavin és zsírban oldódó A-, D- és K-vitamin is.

Nem nehéz igazságot tenni a tojásfogyasztás terén: hacsak nem valamilyen speciális diétát követsz, és már csak a fehérje hiányzik az étrendedből, akkor nem érdemes csak a tojásfehérjére hagyatkozni tojásevés közben. A sárgájában is rengeteg a jó mikrotápanyag, és – hacsak nem eszel meg belőle minden nap nagyobb mennyiséget, a koleszterin-tartalma még az egészségedre sem lesz káros hatással.


Még több tojás:

Forrásunk volt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek