r
Nosalty Logó

Házi túrós csusza

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Dacota
Házi túrós csusza
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 10% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A csuszához

A tejfölös-túróhoz

Összesen 667 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A csuszához

A tejfölös-túróhoz

Összesen 4000 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A csuszához

A tejfölös-túróhoz

Összesen 289 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 48% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    20.6 g

Zsír

  • Összesen
    39.7 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    210 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1421 g
  • Cink
    88 mg
  • Szelén
    37 mg
  • Kálcium
    112 mg
  • Vas
    68 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    283 mg
  • Nátrium
    799 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    54.5 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    106.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    128 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    33 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    9 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    40 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    135 mg
  • Retinol - A vitamin:
    126 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    217 micro
Összesen 667 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 48% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    123.8 g

Zsír

  • Összesen
    238.2 g
  • Telített zsírsav
    97 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    89 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    25 g
  • Koleszterin
    1257 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8525.8 g
  • Cink
    529 mg
  • Szelén
    224 mg
  • Kálcium
    669 mg
  • Vas
    410 mg
  • Magnézium
    165 mg
  • Foszfor
    1695 mg
  • Nátrium
    4794 mg
  • Réz
    21 mg
  • Mangán
    19 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    326.9 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    637.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    765 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    198 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    51 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    242 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    238 micro
  • Kolin:
    810 mg
  • Retinol - A vitamin:
    756 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    75 micro
  • β-crypt
    25 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1301 micro
Összesen 4000 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 48% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.9 g

Zsír

  • Összesen
    17.2 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    91 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    615.1 g
  • Cink
    38 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    48 mg
  • Vas
    30 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    122 mg
  • Nátrium
    346 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    23.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    46 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    55 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    17 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    58 mg
  • Retinol - A vitamin:
    55 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    94 micro
Összesen 289 Kcal

Hozzávalók

A csuszához

A tejfölös-túróhoz

Elkészítés

A csuszához

  1. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáütjük a tojás, és rászórjuk a sót,és jól eldolgozzuk. Nem fogok hazudni, sokáig kell gyurmázni, míg kellően puha és rugalmas lesz, de megéri!
  2. Kisebb gombócokat szakítunk a tésztából, és olyan vékonyra nyújtjuk, amennyire vékonyra csak tudjuk.
  3. Tetszés szerinti négyzeteket vágunk belőle, és egy textillel fedett munkalapra helyezzük, lehetőleg úgy, hogy ne nagyon fedjék egymást. Legalább másfél órán keresztül állni hagyjuk, hogy a tészta kiszáradjon (de ha van rá lehetőségünk, akár egy egész éjszakát is állhat).
  4. A szalonnát felkockázzuk, és kis lángon zsírjára sütjük. Kiemeljük a pörcöket, félretesszük őket és leöntjük a kiolvadt szalonnazsír nagy részét. Pár kanálnyi maradék zsírral elkeverünk egy dl tejfölt. A kiszáradt tésztát lobogó sós vízben 2-3 perc alatt kifőzzük. Kis adagokban, és amint a felszínre jönnek, már szűrhetjük is le.
  5. A félretett szalonnazsírból picit öntözünk rá. Ha kész, a maradék tejfölt elkeverjük a túróval. A tésztát tányérra tesszük, lelocsoljuk a tejfölös-szalonnás öntettel, majd a túrós-tejfölössel, végül pedig a szalonnapörcökkel koronázzuk.
  • Elkészítettem: 7 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 25
  • 7 napos nézettség: 194
  • Össznézettség: 106550
  • Feltöltés dátuma: 2012. március 13.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Világ életemben idegenkedtem a túrós tésztától. Anyukám valahogy ritkán készített, úgyhogy első élményem a menzához köthető, ahol nem kérdezték, sósan, vagy édesen, a biztonság kedvéért, és a demokrácia nevében a konyhásnéni a kockatésztára csapott egy adag túrót nyomokban tartalmazó híg tejfölt, amiben néha feltűnt egy-egy kósza szalonnakocka, majd istenesen megküldte porcukorral- talán ebben a korai élményben rejlik a viszonyunk hűvösségének a kulcsa. A nagymamám házi gyúrt tésztáját viszont mindig imádtam. Levesbe cérnametéltnek, lebbencsnek, csuszának, metéltnek - magában is fel tudtam falni belőle egy óriási adagot. Aztán pár éve, az életem legnagyobb ellenségének kikiáltott a tökfözeléket kanalazva elfilozofáltam azon, vajon micsoda gasztronómiai élményektől foszt meg az a röpke 12 év, amit a közétkeztetésben töltöttem. Aztán úgy döntöttem, ideje változtatni - jó barátságot kötöttem a paradicsomos káposztával és a  spenótnak hódolója lettem. Meg újragondoltam a túrós tészta témát is. A "szósz" már régebbi találmány, éppen ideje volt a nagyi féle tésztával kombinálni. Sejtettem, mi lesz az eredmény, de most már hivatalosan is megerősíthetem: isteni!

Hozzászólások

vadgesztenye

Kedves Dakota! Nem tudom szó nélkül hagyni a storidat. Nagyon érzékletesen írod le az élményeidet a menzával kapcsolatban. Divat lett ócsárolni a menzai kosztot. Soha nem volt becsülete annak a munkának . Lenézett volt, még a konyhai kisegít?t is konyhalánynak hívták a korától független, ez volt a hivatalos megnevezése a beosztásának. Ne úgy dicsérjük a sajátunkat, hogy közben a másét leszóljuk. Én még kézzel gyúrtam a tésztát konyhásnéni voltam. (Szakács vagyok.) 1 kg liszt max. 8 db tojást vesz fel , az is csak levestészta készítéshez kell tiszta tojással gyúrni, (nem gyurmázni) úgy , hogy 'mire kisodorjuk a kéz melegét?l megszáradjon ,és nem szabad lisztezni közben a deszkát.Ezt a nagyanyám mondta. A metélthez, csuszához, kockatésztához vizet is adunk ( nem a spórolás, a recept miatt). Itt már szabad lisztezni a deszkát a sodrás közben . A csak tojással gyúrt tészta levestésztának való, ezekhez az ételekhez nem jó, igen kemény,"harapós". . Üdvözlettel:Erzsi.

Dacota

Kedves Erzsi, Köszönöm a tésztareceptet, nagyon tetszik - gy?jtöm a változatokat. :) Én is a nagymamámtól tanultam tésztát gyúrni. :) Sajnálom, de a menzáról ez a véleményem, lehet, hogy régen jókat lehetett enni, de mikorra én óvodába meg iskolába kerültem, a közétkeztetés rossz min?ség?, ízetlen vacak lett. Hírb?l sem találkoztam olyan menzával, ahol kézzel gyúrták volna a tésztát, csak olyannal, ahol a krumplipüré is porból készült. A menzai koszt lenézése azonban egyáltalán nem egyenl? a "konyhásnénik" lenézésével, tudom, hogy nem könny? munka, nem is becsülik meg, ennek ellenére nekem is vannak jó emlékeim kedves, mindig mosolygós konyhásnénikr?l. :) Remélem, nem bántalak meg vele, ha továbbra is fenntartom a véleményemet, és a házi kosztot a menzainál magasabbra pozicionálom. :) További szép napot, és boldog ünnepet, Üdvözlettel, Nóra

vadgesztenye

Kedves Nóra! Nem bántasz meg a véleményeddel én is a házi koszt híve vagyok. A saját pénztárcánk ,és igényeink figyelembevételével lehet a legfinomabb ételt elkészíteni. A menza egy más világ. Minden jót és Boldog Karácsonyt kívánok.

Törölt felhasználó

Ma ezt készítem ebédre és tudom, hogy isteni lesz!

terranova56

Jó a recept én is kb így készítem annyi különbséggel, hogy tejfölt nem teszek bele és édes-sava bocsi édes- sósan eszem, rengeteg pörccel

Hozzávalók

A csuszához

A tejfölös-túróhoz

Címlapról ajánljuk

Én elmentem a vásárba – ezért járok piacra bolt helyett

A bevásárlás 21. századi fogalmában a legfontosabb aspektus talán a sebesség: mindannyian szeretnénk gyorsan letudni az élelmiszerek beszerzését, minél kevesebb macerával. Ez leginkább a diszkontokban és a szupermarketekben megoldható, ahol seperc alatt lefuthatjuk a szükséges köröket. Miért van az, hogy én (és sokan mások) mégis a hosszabb és körülményesebb utat választjuk, és piacra járunk vásárolni? Rögtön elmesélem.

Lakos Benedek

További cikkek