Terhességi diabétesz: a kismamák rémálma. Tudj meg mindent erről a betegségről!

A cukorbetegség egyik speciális formája alakulhat ki a várandósság alatt. Most megtudhatod, miért alakul ki, hogy diagnosztizálják, és mi a teendő pozitív eredmény esetén.

A terhességi cukorbetegség veszélyes az anyára és a magzatra nézve is. Dr. Vass Viktor a Rózsakert Medical Center diabetológusa segítségével elmondjuk, mitől alakulhat ki, hogyan szűrhető és kezelhető ez a betegség.

Dr. Vass Viktor, a Rózsakert Medical Center diabetológusa

Miért alakulhat ki cukorbetegség a terhesség alatt?

A várandósság alatt több olyan hormon termelődik, amelyek az inzulinnal ellentétes hatásúak, ennek következtében szénhidrátanyagcsere-zavar alakulhat ki. A terhességi cukorbetegség kialakulásának kockázatát növeli a 35 év feletti anyai életkor, a túlsúly és az elhízás, a családban előforduló cukorbetegség, a policisztás ovárium szindróma és a korábbi terhesség során kimutatott terhességi cukorbetegség, a fizikai inaktivitás, és a magas vérnyomás – akkor is, ha ez kezelés alatt áll.

Miért veszélyes ez?

A terhességi cukorbetegség növeli a vetélés, a koraszülés és a szülési szövődmények kockázatát. Gyakoribb a magzati túlnövekedés és a gyermek hajlamosabb lesz az elhízásra és a kettes típusú cukorbetegségre. Az anyánál szintén megnő a kettes típusú diabétesz kockázata és a következő várandósságok során nagyobb eséllyel alakul ki ismét terhességi cukorbetegség.

Mikor szükséges szűrni?

Minden kismamának kötelező elvégezni a terheléses vércukorvizsgálatot. Magas kockázatúaknak a 12. héten, alacsony kockázatúaknak a 24-28. héten. A magas kockázatúaknál a 12. heti negatív eredmény esetén a 24-28. héten meg kell ismételni vizsgálatot.

Hogyan történik a cukorterhelés?

A vizsgálatra a páciensnek kora reggel, éhgyomorra kell érkeznie. A vizsgálat elvégzése előtt éjféltől csak vizet fogyaszthat, és minimum 8 óra alvás szükséges. Pár napig a teszt előtt legalább 150 g szénhidrátot kell fogyasztani, fogyókúrázni nem szabad és a megerőltető sporttevékenységet, pl. aerobik, spinning, futás is kerülni kell. Ha beteg, a vizsgálatot nem lehet elvégezni, fontos, hogy a páciens gyógyult és láztalan legyen. A vércukorterhelést korán reggel, legkésőbb 8 órakor el kell kezdeni.

A vizsgálat első lépéseként megmérik az éhgyomri vércukorértékét, majd a kismamának meg kell innia 75 g glükóztartalmú italt (limonádé, tea formájában vagy kevés frissen facsart citromlével). Ez után egy órával és két órával is megmérjük a vércukorértékét. Terhességi cukorbetegség esetén - a legfrissebb kutatásokra épülő 2018-as amerikai diabétesz ajánlások alapján - a határértékek szigorúbbak, mint a diabétesz más típusai esetén: a diagnózis akkor áll fenn, ha az éhgyomri vércukorszint 5,1, az egyórás 10, a kétórás pedig 8,5 mmol/l, vagy annál magasabb.

Hogyan kezelhető?

Amennyiben terhességi cukorbetegséget diagnosztizálnak, a kismamának speciális diétát kell tartani, hogy elérje a célértéket. A diétát a dietetikus a diabetológus segítségével határozza meg, alapja a napi 5-6-szori étkezés és a szénhidrátbevitel optimalizálása. Szükséges a rendszeres vércukorszint-ellenőrzés: éhgyomorra, és a három főétkezés után 60 perccel szükséges megmérni a vércukorszintet és erről naplót vezetni. Emellett pedig a reggeli első vizeletből ketonteszt elvégzése szükséges.

Amennyiben a beállított étrend ellenére a vércukorértékek magasak (éhgyomri 5,3 mmol/l feletti vagy étkezés után 60 perccel 7 mmol/l feletti), vagy keton jelenik meg a vizeletben, akkor inzulinterápia megkezdése válik szükségessé. Szülés után 6 héttel OGTT ismétlése javasolt, negatív eredmény esetén három évente utánkövetés szükséges.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek