Te hallottál már a 3-as típusú diabéteszről? A diabetológust kérdeztük erről a betegségről

Az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegségről már biztos mindenki hallott, de hogy alakulhat ki vajon az ún. 3-as típusú diabétesz?

A cukorbetegség 1-es és 2-es típusáról valószínűleg mindenki hallott már. Létezik egy harmadik típusa is, dr. Somos Éva, a Rózsakert Medical Center diabetológusának segítségével összefoglaljuk, mit kell tudni a 3-as típusú diabéteszről.

Dr. Somos Éva, a Rózsakert Medical Center diabetológusa

Mikor beszélünk cukorbetegségről?

A cukorbetegségnek több típusa ismert, mindegyiket a cukorháztartás valamilyen zavara okozza. Cukorbetegségről akkor beszélünk, ha az éhgyomri vércukorérték ismétlődően 7,0 mmol/l vagy magasabb, és a cukorterhelés során a 120 perccel későbbi érték 11,1 mmol/l vagy magasabb.

Az inzulinhiány okozta 1-es típus

Az 1-es típus kialakulása mögött egy immunológiai mechanizmus áll, amelynek következtében a hasnyálmirigy elveszíti az inzulintermelő képességét és ennek következtében ún. abszolút inzulinhiány lép fel. Leggyakrabban serdülő-, vagy fiatal felnőttkorban alakul ki. Az állapotot nem lehet visszafordítani, a kezelés inzulinterápiával történik.

A népbetegségnek számító 2-es típus

2-es típus előfordulása igen gyakori, általában felnőtt korban alakul ki, de sajnos egyre inkább érinti az elhízott gyermekeket is. Összefügg az egészségtelen életmóddal: a mozgásszegény életvitellel és a nem megfelelő táplálkozással. Diétával, testmozgással és gyógyszeres kezeléssel jól karbantartható.

Más betegségek következtében kialakuló 3-as típus

A 3-as típus egy gyűjtőnév a cukorbetegség azon ritkán előforduló formáira, ahol a diabétesz kialakulását más kóroki tényezők okozzák. Több altípusa ismert, a leggyakoribb, úgynevezett "C-típus" a hasnyálmirigy betegségeihez kapcsolódóan jön létre, ilyenkor a hasnyálmirigy károsodása miatt inzulinhiány alakul ki. Elsősorban tehát a hasnyálmirigy gyulladáson vagy hasnyálmirigyműtéten átesettek a veszélyeztetettek, esetükben elengedhetetlen a folyamatos orvosi kontroll. Mivel a hasnyálmirigy funkciójának romlásával megszűnik a szervezet önálló inzulintermelése, a betegség kezelése az 1-es típushoz hasonlóan inzulinterápiával történik.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

Tejfölös csirkereceptek

Csirkemell vagy csirkecomb egy-egy finom egytálételben, ráadásul tejföllel gazdagon elegyítve? Ugye hogy máris vágytok egy isteni, tejfölös csirkereceptre?

Nosalty

További cikkek