Ezt a programot ne használd a mosogatógépen, és több tízezret spórolhatsz

Lehet, hogy praktikusnak tűnik ezt használni, ha gépben mosogatnál, méghozzá gyorsan, de mégsem jó megoldás.  

A mosogatógép szuper találmány: az ember gyorsan belepakol mindent, ami koszos a konyhában, beledob egy tablettát, beindítja, és már mászik is vissza a kanapéra, ahol tovább lustulhat, miközben a gép elvégzi a nem kívánatos házimunkát.

Bosszantó viszont, hogy egy mosogatás, még ha kevés edény is van benne, olyan sokáig tud tartani – egyes mosogatógépek akár három órán keresztül is folyamatosan zúgnak. Erre a problémára gondolja az ember jó megoldásnak, ha az úgynevezett „gyorsprogramot” használja.

Ezzel a programmal viszont több baj is van:

  • drága a használata,
  • környezetszennyező,
  • és még a gépnek is árthat.

Tehát, ami normális esetben három órájába telne a gépnek, az negyvenöt perc alatt valósul meg, viszont ehhez sajnos sokkal több energiát is használ: több vizet, több hőt, és több rövid öblítési fázist is végez. A szárítás is gyorsabban megy ezzel a programmal, természetesen sokkal több energiát használva, mint a hosszú mosogatások során. Mondhatni, ha rövid programot választunk, akkor a mosogatógépet teljes erővel dolgoztatjuk.

Ennek következményei, hogy egyrészt hamarabb fog tönkremenni a mosogatógépünk, másrészt szennyezzük a környezetet, és pluszköltségekbe is verjük magunkat.

Ha nem használod, több tízezret spórolsz

A német árutesztalapítvány kiszámolta, hogy éves szinten több, mint tízezer forintnak megfelelő eurónyi összeget spórolhatunk, ha nem használjuk a gyorsprogramot.

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

via

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Heti Menü – Húsos levesek és zöldséges főételek hete

A héten kivételesen minden nap eszünk húst, de persze bármikor kihagyhatjátok, ha úgy szeretnétek: ezúttal viszont nem a főétel, hanem a leves lesz gazdag-kiadós-húsos, hogy aztán levezessük a tele hasunkat egy zöldséggel teli főétellel és egy hozzá illő édességgel.