Ezt a programot ne használd a mosogatógépen, és több tízezret spórolhatsz

Lehet, hogy praktikusnak tűnik ezt használni, ha gépben mosogatnál, méghozzá gyorsan, de mégsem jó megoldás.  

A mosogatógép szuper találmány: az ember gyorsan belepakol mindent, ami koszos a konyhában, beledob egy tablettát, beindítja, és már mászik is vissza a kanapéra, ahol tovább lustulhat, miközben a gép elvégzi a nem kívánatos házimunkát.

Bosszantó viszont, hogy egy mosogatás, még ha kevés edény is van benne, olyan sokáig tud tartani – egyes mosogatógépek akár három órán keresztül is folyamatosan zúgnak. Erre a problémára gondolja az ember jó megoldásnak, ha az úgynevezett „gyorsprogramot” használja.

Ezzel a programmal viszont több baj is van:

  • drága a használata,
  • környezetszennyező,
  • és még a gépnek is árthat.

Tehát, ami normális esetben három órájába telne a gépnek, az negyvenöt perc alatt valósul meg, viszont ehhez sajnos sokkal több energiát is használ: több vizet, több hőt, és több rövid öblítési fázist is végez. A szárítás is gyorsabban megy ezzel a programmal, természetesen sokkal több energiát használva, mint a hosszú mosogatások során. Mondhatni, ha rövid programot választunk, akkor a mosogatógépet teljes erővel dolgoztatjuk.

Ennek következményei, hogy egyrészt hamarabb fog tönkremenni a mosogatógépünk, másrészt szennyezzük a környezetet, és pluszköltségekbe is verjük magunkat.

Ha nem használod, több tízezret spórolsz

A német árutesztalapítvány kiszámolta, hogy éves szinten több, mint tízezer forintnak megfelelő eurónyi összeget spórolhatunk, ha nem használjuk a gyorsprogramot.

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

via

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

6 étel, amit soha ne egyél meg nyersen

Vannak olyan ételek, amelyeket inkább nyersen kéne fogyasztanunk, hogy a bennük lévő tápanyagok ne illanjanak el főzés közben (ilyen a brokkoli vagy a fokhagyma), azonban akadnak olyan ételek is, amelyeket pont, hogy csak hőkezelés után szabad megennünk. Mutatjuk, melyek ezek!

20 laktató egytálétel 1 órán belül

Kolbász, sonka, virsli, tejföl, sajt... Ezekkel mind-mind laktatóbbá és ízletesebbé tudjuk varázsolni ételeinket. Mellé egy kis zöldség vagy rizs/tarhonya, és kész is az ebéd!

Ennyibe kerül évente, ha kapszulás kávét iszol

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 148 kapszulás, automata és manuális kávéfőzőt tesztelt. Vizsgálták az elkészített kávé hőmérsékletét, az eszpresszó minőségét, az elkészítési időt, a tejhabosítást, az energiafogyasztást és a tisztítást. Emellett pedig megosztottak pár hasznos tippet is, hogyan spórolj a kávéfőzésen.