Csomó oka lehet annak, ha fáj a lábad: izomkimerültség, visszér, köszvény?

A lábfájásnak különféle okai lehetnek, de mindre van megoldás.

Miért fáj a lábunk?

Zsibongás

Van, hogy csak egy kis zsibongást érzünk a vádlinkban, aztán fokozatosan szúró fájdalom lesz belőle. Ez az érzet például az izmok kimerültségének esetén szokott jelentkezni, és az izomláznak egy enyhe formája.

Elnehezült lábak

Kicsit más érzés, ha a lábak elnehezednek: ez is izomfájdalom és a túlterhelés jele, viszont nem kifejezetten izomláz, hanem inkább kimerültség, hiszen a vádlit folyamatosan használjuk, így csak akkor jellemző, hogy izomláz jöjjön létre benne, ha másképp, vagy más terepen, vagy lényegesen többet gyalogolunk, mint szoktunk.

Túlterhelés

Ha azonban nem az izmok túlterhelése a fájdalom oka, akkor érdemes pontosabban meghatározni, hogy mi állhat a háttérben. Tipikus például, hogy fájdalmat okozzanak a visszerek, illetve egyéb vérellátási zavarok is gyakoriak. Az ízületek kopása, mely a változókor utáni csontritkulással is gyakran társul, illetve a köszvény is okozhat fájdalmat a vádliban.

Az sem ritka, hogy a csípővel van a probléma; ilyenkor a fájdalom viszont jellemzően a combban jelentkezik, anélkül, hogy a csípő fájna. Ezek azonban nem veszélyes tünetek, még ha kellemetlenek is, és előbb-utóbb kezelésre szorulnak.

Meleg, dagadt ízület

Ami viszont azonnali orvosi beavatkozást igényel, az az erős fájdalommal társuló, bedagadt és meleg érzetű ízület: ha ilyet észlelünk, akkor erősebb ízületi gyulladással lehet dolgunk, melyre az orvos egyrészt felír egy megfelelő erősségű gyulladáscsökkentőt, másrészt megpróbálja magának a betegségnek az okát is kideríteni és kezelni. Azért is érdemes komolyabb fájdalommal elmenni orvoshoz, mert a hideg- vagy melegterápia nagyon hatásos szokott lenni, nem mindegy azonban, hogy melyiket alkalmazzuk a fájdalmunkra, ezt pedig csak az orvos tudja eldönteni.

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

via

Címlapról ajánljuk

További cikkek