Íme az igazság arról, hogy meg kell-e hámozni a téli tökféléket

Napi Tippünk segít megválaszolni a kérdést: hámozni vagy nem hámozni, ha téli tökös ételt készítesz?

A téli tökök színt csempésznek a szürke téli napokba, édes, csipetnyit diós ízükkel a szezon igazi sztárjai, főleg azért, mert sokoldalúan felhasználhatóak. A tökféléknek minden része ehető, a húsuktól és a magjuktól egészen a külsejükig. Ez azonban nem jelenti azt, hogy mindig meg kell enni a héjukat.

Íme az igazság arról, hogy meg kell-e hámozni a téli tökféléket

Többféle módon is felhasználhatod a tök héját

A téli tökfélék, mint a pézsmatök, a makktök és a kabocha vagy japán tök húsa sokféleképpen felhasználható.

Keverheted krémlevesbe, sütheted füstös fűszerekkel, vagy pürésítheted, és a krumplipüréhez adhatod őket. Bár ehető, a tökfélék héja már korántsem ennyire sokoldalúan fogyasztható. Fajtától függően a tök külseje elég kemény lehet, ami megnehezíti a fogyasztását.

Az olyan tökféléknél, mint a pézsma és a kabocha, érdemesebb lehúzni a héjat főzés előtt, mivel az vastag és erős.

Ám, az így nyert héjat sem kell kidobni, félreteheted, és más módon elkészítheted, például megpárolhatod. Mivel ez a héj kissé rágós, a legjobban köretként vagy olyan ételekben működik, ahol ez a textúra nem zavaró. A megpuhult tökhéjat adhatod sült zöldségekhez, salátákhoz vagy tésztákhoz, de levesbetétként, burgonyapürébe vagy rizottóba keverve már nem mutat jól.

Mindig meg kell hámozni a tököt főzés előtt?

Még ha a héját nem is fogyasztjuk el, nem ritka, hogy a tököt egészben főzzük meg.

Egyszerűen félbevághatod a pézsmatököt, és megsütheted az egészet, majd utána a vastag héjból kikaparhatod a puha, sült húst. A vékonyabb héjú téli tökféléket, például a makktököt azonban a héját rajta hagyva is megfőzheted és elfogyaszthatod. Ezzel szemben a sült makktök esetében nem kell a hámozással bajlódnod. Csak fel kell szeletelni és fűszerezni, majd süsd 25 percig. Mivel a héja finomabb, ropogósra sül, ami kellemes kontrasztot alkot a hús lágy édességével.

A delicata tököt sem kell előre meghámozni.

Ahogy a neve is mutatja, a delicata töknek érzékeny és rugalmas héja van, amely elég könnyen megfő. Szeleteléskor a tök ívelt karikákat képez, amelyeket párolni lehet, így a héj megpuhul, miközben a hús édesebbé válik. Szórd meg a tököt a kedvenc melegítő és füstös fűszereiddel, és hevítsd olívaolajban, amíg a hús barnulni nem kezd.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Konyhai tippek, amelyek megkönnyítik a munkát:

Címlapról ajánljuk

További cikkek