Ropogtass házi tökmagot: így tisztítsd és süsd

Ha ősz, akkor sütőtök minden mennyiségben. Azonban nemcsak a húsát, hanem a magját is fogyaszthatod – Napi Tippünkkel segítünk, hogy mosd és süsd a ropogtatnivaló végeredményért!

Ha már te is unod a pumpkin spice-os sütiket és italokat, akkor itt az ideje, hogy az új kedvenced a pirított tökmag legyen! Az egészséges, magas rost-, fehérje-, vas- és magnéziumtartalmú ropogtatnivalót ráadásul otthon is könnyedén és olcsón elkészítheted, majd magában, vagy krémlevesekben és salátákon is fogyaszthatod.

Ropogtass házi tökmagot: így tisztítsd és süsd

Hogyan tisztítsd meg a tökmagot

Fontos, hogy nem az a cél, hogy minden húst eltávolíts a magokról. Tiszta kézzel szedd ki a magokat a tökből, és tedd egy tál vízbe. Áztasd be rövid időre a magokat, és óvatosan forgasd meg a magokat oda-vissza, hogy a tökhús maradékait eltávolítsd.

Vannak, akik alig egyáltalán nem veszik a fáradságot, hogy eltávolítsák a magokról ezeket a szálakat, mondván, hogy pirítva nagyon jó az ízük, és ezáltal még finomabbak lesznek a magok. Mások az utolsó darabkát is eltávolítják, ami elég melós. Valahol a középút a járható ebben az esetben is, tehát igyekezz a tökhús és rostszálak nagyobb részét eltávolítani, de ne pepecselj ezzel hosszú órákat, mert sosem fogsz eljutni addig, hogy elkészüljön a tökmag.

Piríts házilag tökmagot!

  • Első lépésbe vágd ki a tököt, távolítsd el a magokat és tisztítsd meg őket. Közben helyezd a rácsot középre a sütőben, amit 150 fokra melegítesz elő. A magokat tedd egy szűrőedénybe, szedd le a nagyobb darabokat, majd tedd folyóvíz alá az edényt, hogy a maradék húsnak is búcsút ints. Rázd meg alaposan a szűrőt, hogy a lehető legtöbb vizet eltávolítsd.  

Szárítsd meg a magokat. Tedd át őket egy tiszta konyharuhára, és törölgesd mindet szárazra. Figyelj, mert ráragadhatnak a textilre!

  • Helyezd a magokat egy tepsire, és csepegtess rá olajat, körülbelül 1 teáskanálnyit 3/4 csésze maghoz. Ízesítsd egy-két csipet sóval.
  • Rázd össze a magokat a tepsin, hogy az olaj és a só egyenletesen fedje őket. Egy rétegben oszlasd el őket a tepsin, de nem katasztrófa, ha néhol egymásra kerültek. Ezután süsd 20-25 percig a magokat, míg barnulni nem kezdenek. Ha azt látod, hogy egyenetlenül sülnek a tepsiben, foltosak, akkor 10 perc múlva érdemes megkeverni őket.
  • Tálalás előtt vedd ki a magokat a sütőből, és hagyd őket kihűlni a tepsiben.

Ilyen egyszerű, és már kész is az egészséges és finom házi nasi!

Forrásunk volt.


Még több okos trükköt, tanácsot leshetsz el:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!