Ropogtass házi tökmagot: így tisztítsd és süsd

Ha ősz, akkor sütőtök minden mennyiségben. Azonban nemcsak a húsát, hanem a magját is fogyaszthatod – Napi Tippünkkel segítünk, hogy mosd és süsd a ropogtatnivaló végeredményért!

Ha már te is unod a pumpkin spice-os sütiket és italokat, akkor itt az ideje, hogy az új kedvenced a pirított tökmag legyen! Az egészséges, magas rost-, fehérje-, vas- és magnéziumtartalmú ropogtatnivalót ráadásul otthon is könnyedén és olcsón elkészítheted, majd magában, vagy krémlevesekben és salátákon is fogyaszthatod.

Ropogtass házi tökmagot: így tisztítsd és süsd

Hogyan tisztítsd meg a tökmagot

Fontos, hogy nem az a cél, hogy minden húst eltávolíts a magokról. Tiszta kézzel szedd ki a magokat a tökből, és tedd egy tál vízbe. Áztasd be rövid időre a magokat, és óvatosan forgasd meg a magokat oda-vissza, hogy a tökhús maradékait eltávolítsd.

Vannak, akik alig egyáltalán nem veszik a fáradságot, hogy eltávolítsák a magokról ezeket a szálakat, mondván, hogy pirítva nagyon jó az ízük, és ezáltal még finomabbak lesznek a magok. Mások az utolsó darabkát is eltávolítják, ami elég melós. Valahol a középút a járható ebben az esetben is, tehát igyekezz a tökhús és rostszálak nagyobb részét eltávolítani, de ne pepecselj ezzel hosszú órákat, mert sosem fogsz eljutni addig, hogy elkészüljön a tökmag.

Piríts házilag tökmagot!

  • Első lépésbe vágd ki a tököt, távolítsd el a magokat és tisztítsd meg őket. Közben helyezd a rácsot középre a sütőben, amit 150 fokra melegítesz elő. A magokat tedd egy szűrőedénybe, szedd le a nagyobb darabokat, majd tedd folyóvíz alá az edényt, hogy a maradék húsnak is búcsút ints. Rázd meg alaposan a szűrőt, hogy a lehető legtöbb vizet eltávolítsd.  

Szárítsd meg a magokat. Tedd át őket egy tiszta konyharuhára, és törölgesd mindet szárazra. Figyelj, mert ráragadhatnak a textilre!

  • Helyezd a magokat egy tepsire, és csepegtess rá olajat, körülbelül 1 teáskanálnyit 3/4 csésze maghoz. Ízesítsd egy-két csipet sóval.
  • Rázd össze a magokat a tepsin, hogy az olaj és a só egyenletesen fedje őket. Egy rétegben oszlasd el őket a tepsin, de nem katasztrófa, ha néhol egymásra kerültek. Ezután süsd 20-25 percig a magokat, míg barnulni nem kezdenek. Ha azt látod, hogy egyenetlenül sülnek a tepsiben, foltosak, akkor 10 perc múlva érdemes megkeverni őket.
  • Tálalás előtt vedd ki a magokat a sütőből, és hagyd őket kihűlni a tepsiben.

Ilyen egyszerű, és már kész is az egészséges és finom házi nasi!

Forrásunk volt.


Még több okos trükköt, tanácsot leshetsz el:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...