3 dolog, amire talán még nem használtad a tejfölt

A tejföl a magyar konyha nagy kedvence, illetve a magyaros ételek elengedhetetlen kísérője és kiegészítője. De mi lenne, ha ennél nagyobb szerepet szeretnénk adni neki?

Tejfölt sok mindenre szeretünk tenni, mert a krémes tejtermék megannyi ételt (legyen hideg vagy meleg) csodásan ki tud egészíteni. Ezen kívül használjuk még a hidegkonyha területén, ahol salátákat és krémeket keverünk vele. De mit lehet ezen kívül a tejföllel kezdeni? Nos, egész sok mindent.

3 dolog, amire talán még nem használtad a tejfölt

Lepénykenyér

A legegyszerűbb kenyeret kaphatjuk meg, ha tejfölt és lisztet összekeverünk. No jó, a kenyér lapos lesz, és inkább egy palacsintára fog hasonlítani, de tunkolásra, felcsavarásra tökéletesen alkalmas lesz.

A két alapanyagból ruganyos tésztát tudunk gyúrni, amit aztán forró serpenyőben kisüthetünk.

Tegyünk bele 1-2 csipet sót, hogy legyen némi íze. Tálaljuk szószos-szaftos ételekkel, vagy mártogatósok mellé. Fel is tekerhetjük különböző finomságokkal (sült hús, sajt, zöldségek), de chipsnek is kisüthetjük.

Hamis tiramisu

Mivel a tejföl még zsírszegény alakjában is igen gazdag, selymes és kellően karakteres alapanyag, használhatjuk a drága mascarpone helyett hideg desszertekben. Persze, ebből nem tiramisu lesz, csak tiramisu jellegű desszert, de nem ez számít, hanem az íz.

Keverjük el kevés tejszínnel, ízesítsük némi cukorral és vaníliával, és már használhatjuk is. A klasszikus, piskótás-kávés verziót feldobhatjuk más ízekkel is: gyümölcsökkel, citrommal, ahogy kedvünk tartja. Sütés nélkül, gyorsan alkothatunk desszerteket!

Sütőben sült húsok

A tejfölös húsok ugyan ismertebb kategóriát jelentenek a tejterméket használó receptek között, mégsem ismerjük a tejföl teljes erejét. A pácoláshoz főleg joghurtot használhatunk, ez segíti majd a szeleteket, hogy szaftosak és omlósak maradjanak.

De a tejfölt sem szabad lekicsinyelni: ha a sütés közben bevetjük, hasonló eredményt érhetünk el vele: a tejföltakarás alatt nem szárad majd ki annyira a hús. Leginkább csirkéhez illik a tejtermék, párosítsuk bátran fokhagymával és sajttal, a maximális élvezetek érdekében.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Alkoss az alábbi alapanyagokkal is:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!