Emiatt fontos, hogy a brokkolinak és a karfiolnak orrfacsaró szaga legyen főzés közben

Miért érezzük olyan orrfacsaróan büdösnek, ha karfiolt vagy brokkolit főzünk? A táplálkozási szakértő elmagyarázza.

Paloma Quintana, táplálkozási szakértő szerint a brokkoli és a karfiol kellemetlen szaga igazából jó jel. A zöldségek jellegzetes, kissé bűzös szaga a bennük található glükozinolátokban rejlik, amelyek főzéskor ként szabadítanak fel.

A karfiol jellegzetes illata pontosan jelzi az egészségre gyakorolt ​​jótékony hatását, az orrfacsaró szag pedig a benne lévő kénvegyületekből adódik. Ez a kénvegyület a glükozinolát, amely főzéskor lebomlik, és izotiocianátokat képez. A kellemetlen szag akkor keletkezik, amikor ezek a szulfidok felszabadulnak

- magyarázta Quintana.

Ezek a vegyületek számos előnnyel járnak:

  • felveszik a harcot a rák,
  • a gyulladásos betegségek
  • és a szív- és érrendszeri betegségek ellen.

A szakértő tippjei:

  • néhány csepp ecet és citrom is hasznos lehet a szagok semlegesítéséhez
  • hogy ne terjengjen a konyhában sokáig a karfiol vagy a brokkoli kellemetlen illata, megfelelő ideig főzzük, és még jobb, ha pároljuk

A keresztesvirágú zöldségek, mint a karfiol vagy a brokkoli, amellett, hogy sokoldalúan felhasználhatóak:

  • remek antioxidánsforrások
  • rostban, C- és K-vitaminban gazdagok
  • segítik a mikrobiótát, valamint megelőzik a krónikus betegségeket
  • Sőt, a karfiol fontos forrása a kolinnak, egy B-vitaminnak, amelynek ismert a szerepe az agy fejlődésében!

Forrásunk volt.


Olvass még zöldségekről:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Egyáltalán nem mindegy, mikor vacsorázol télen – Az alvásod báhatja,...

Télen nemcsak a hőmérséklet és a napfény hiánya alakítja át a mindennapjainkat, hanem az is, hogyan reagál a szervezetünk az esti étkezésre. A kutatások szerint a vacsora időpontja ilyenkor sokkal nagyobb hatással van az anyagcserére, az alvásra és az energiaszintre, mint az év bármely más szakaszában. De mikor érdemes utoljára enni, hogy a testünk valóban jól működjön?

Nosalty

További cikkek

Top Receptek