Paloma Quintana, táplálkozási szakértő szerint a brokkoli és a karfiol kellemetlen szaga igazából jó jel. A zöldségek jellegzetes, kissé bűzös szaga a bennük található glükozinolátokban rejlik, amelyek főzéskor ként szabadítanak fel.
13 izgis brokkolis egytálétel – köret és főétel egyben!
Hússal vagy hús nélkül, rengeteg sajttal, tofuval, tojással, rizzsel, bulgurral, kuszkusszal, krumplival, tejföllel, besamellel, bármivel kombinálhatod a brokkolit, amit szeret a család.
NosaltySzereted a brokkolit? Akkor ezt a 13 brokkolis ételt Neked...
A brokkolit egész télen érdemes fogyasztani, hiszen rengeteg értékes vitamint tartalmaz, és nagyon jól fel tudja dobni a télies ízeket. Nagyon ízletes válogatás követezik.
Nosalty14 ebédötlet brokkolival, melyet nem nehéz megszeretni
Megállíthatatlanul terjed a zöldségalapú(bb) étkezés, szerte a világon egyre többen nyúlnak csodás zöldségalapanyagokhoz, igen változatos receptekben felhasználva őket: ezúttal a brokkolit vettük elő, és tettük bele 14-féle finomságba!
NosaltyA karfiol jellegzetes illata pontosan jelzi az egészségre gyakorolt jótékony hatását, az orrfacsaró szag pedig a benne lévő kénvegyületekből adódik. Ez a kénvegyület a glükozinolát, amely főzéskor lebomlik, és izotiocianátokat képez. A kellemetlen szag akkor keletkezik, amikor ezek a szulfidok felszabadulnak
- magyarázta Quintana.
Ezek a vegyületek számos előnnyel járnak:
- felveszik a harcot a rák,
- a gyulladásos betegségek
- és a szív- és érrendszeri betegségek ellen.
A szakértő tippjei:
- néhány csepp ecet és citrom is hasznos lehet a szagok semlegesítéséhez
- hogy ne terjengjen a konyhában sokáig a karfiol vagy a brokkoli kellemetlen illata, megfelelő ideig főzzük, és még jobb, ha pároljuk
A keresztesvirágú zöldségek, mint a karfiol vagy a brokkoli, amellett, hogy sokoldalúan felhasználhatóak:
- remek antioxidánsforrások
- rostban, C- és K-vitaminban gazdagok
- segítik a mikrobiótát, valamint megelőzik a krónikus betegségeket
- Sőt, a karfiol fontos forrása a kolinnak, egy B-vitaminnak, amelynek ismert a szerepe az agy fejlődésében!
Olvass még zöldségekről: