Emiatt fontos, hogy a brokkolinak és a karfiolnak orrfacsaró szaga legyen főzés közben

Miért érezzük olyan orrfacsaróan büdösnek, ha karfiolt vagy brokkolit főzünk? A táplálkozási szakértő elmagyarázza.

Paloma Quintana, táplálkozási szakértő szerint a brokkoli és a karfiol kellemetlen szaga igazából jó jel. A zöldségek jellegzetes, kissé bűzös szaga a bennük található glükozinolátokban rejlik, amelyek főzéskor ként szabadítanak fel.

A karfiol jellegzetes illata pontosan jelzi az egészségre gyakorolt ​​jótékony hatását, az orrfacsaró szag pedig a benne lévő kénvegyületekből adódik. Ez a kénvegyület a glükozinolát, amely főzéskor lebomlik, és izotiocianátokat képez. A kellemetlen szag akkor keletkezik, amikor ezek a szulfidok felszabadulnak

- magyarázta Quintana.

Ezek a vegyületek számos előnnyel járnak:

  • felveszik a harcot a rák,
  • a gyulladásos betegségek
  • és a szív- és érrendszeri betegségek ellen.

A szakértő tippjei:

  • néhány csepp ecet és citrom is hasznos lehet a szagok semlegesítéséhez
  • hogy ne terjengjen a konyhában sokáig a karfiol vagy a brokkoli kellemetlen illata, megfelelő ideig főzzük, és még jobb, ha pároljuk

Szuperegyszerű karfiolrizs

Ha már unjátok a krumpli- vagy rizsköretet, és kicsit jobban odafigyelnétek a szénhidrátbeviteletekre, mindenképp próbáljátok ki ezt a pár perc alatt összedobható karfiolrizst. ...

Marhahúsos rakott brokkoli

Ez a besameles rakott brokkoli darált hússal egy igazi családi kedvenc, amely tökéletes választás a hétköznapi vacsorákhoz. A roppanós brokkoli, a szaftos darált hús és a krémes ...

A keresztesvirágú zöldségek, mint a karfiol vagy a brokkoli, amellett, hogy sokoldalúan felhasználhatóak:

  • remek antioxidánsforrások
  • rostban, C- és K-vitaminban gazdagok
  • segítik a mikrobiótát, valamint megelőzik a krónikus betegségeket
  • Sőt, a karfiol fontos forrása a kolinnak, egy B-vitaminnak, amelynek ismert a szerepe az agy fejlődésében!

Forrásunk volt.


Olvass még zöldségekről:

Legújabb receptek

Brokkolis gulyás sertésoldalasból

Nekem van egy olyan keverékem készítve, hogy oregano, kakukkfű, bazsalikom és ezt sok ételbe szoktam tenni, hisz a fűszerek adják az ételek ízét!!!! Imádjuk a gulyáslevest is, főleg, ...

Címlapról ajánljuk

„Életminőségünk romlásának okai 80%-ban a bélben keresendők" – Interjú Dr....

Negyvennapos nagyböjt, időszakos böjt, étkezési ablakok, diéták, a különböző életmód-programoknak se szeri se száma, az ember hirtelen azt sem tudja, melyikhez kapjon közülük. Dr. Schwab Richárd gasztroenterológus [SR] és Hadnagy Viktória dietetikus [HV] a Nosaltynak adott interjúban segít, hogy kicsit tisztábban lássunk, de elmondják azt is, tudatosabbak lettünk-e az étkezésünket, életmódunkat illetően, és hogy miért problémás, ha minden bajra gyógyszeres megoldást keresünk.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Bodzaszörp tartósítószer nélkül

Imádom a bodzát, ezért minden tavasszal alig várom, hogy elkezdődjön a szezonja! Gyerekkorunkban a tesómmal is mindig szedtünk, és míg akkor anyukámnak kellett megcsinálni, addig ma már ...