Az édesburgonya nagy népszerűségnek örvendő alapanyag, amit sokféleképp felhasználhatunk a konyhában, ráadásul nagyon egészséges is. Több jótékony hatása is van, amivel itt az ideje megismerkedni!
A káliumban gazdag ételek sora szerencsére igen hosszú: lencse, vörösbab, brokkoli, banán, narancs, spenót, gomba és sárgabarack a teljesség igénye nélkül, de talán meglepő módon, idetartozik az édesburgonya is. A kiegyensúlyozott és káliumban gazdag étrend pedig segíti a minőségi alvást, sőt, természetes vérnyomáscsökkentőként is működik.
Ennek az étrendnek része lehet az édesburgonya, vagyis a batáta is, amiből egy közepes méretű példány 542 milligram káliumot tartalmaz.
Miért jó még nekünk az édesburgonya fogyasztása?
Az édesburgonya antioxidánsokban és A-vitaminban is bővelkedik. Előbbi véd a káros szabadgyököktől, míg utóbbi például a látás kiemelt támogatója.
Emellett az édesburgonya több szempontból is jótékony hatással van a szervezetünkre: értékes ásványi anyagokat tartalmaz a kalium mellett, mint például a vas, réz, mangán, cink és magnézium.
Magas rosttartalmának köszönhetően segíti az emésztésünket. Gazdag C-vitaminban, béta-karotinban és E-vitaminban. Cukorbetegeknek és inzulinrezisztenseknek is ajánlott a fogyasztása, mivel a glikémiás indexe nem magas.
A megfelelő káliumbevitel azért is fontos, mert segíti az izomlazulást és idegátvitelt, melyek a pihentető alvás alapját jelentik.
Még több hasznos olvasmány: