8 könnyű takarítási tipp, amit hotelek szobaasszonyaitól lestünk el

Alaposan kitakarítani otthonunk minden egyes pontját nem könnyű és gyors feladat, ha viszont van valaki, akitől szívesen elfogadunk tutibiztos takarítási tippeket, az nem más, mint a szállodai szobalány vagy szobaasszony. Íme néhány praktika, melyet tőlük lestünk el.

A szállodai takarítóknak, akiknek gyakran naponta tucatnyi vagy annál is több szállodai szobát kell kitisztítaniuk, nemcsak gyorsnak és hatékonynak, de precíznek is kell lenniük: az újabb és újabb vendégek számára a szoba minden egyes szeglete - az ágyneműtől a ruhás polcig, a szőnyegen át a lámpabura tetejéig - makulátlanul tiszta kell, hogy legyen. A Thekitchn ellesett most néhány szállodai takarítási technikát, amit olykor saját otthonunkban is érdemes alkalmazni.

1. Mindig legyen nyitva az ablak, ha takarítasz

Otthonunk folyamatos szellőztetése egészségügyi szempontból is fontos lehet, takarítás közben pedig nemcsak azért érdemes nyitva hagyni a helyiség egyik ablakát, hogy friss levegő jöjjön be, és kimenjen a rossz levegő, de azért is, mert a takarítás által felverődött pornak egy jó része így az ablakon át távozik, és nem rakódik le más felületeken.

2. Hagyd, hogy minden megszáradjon!

Akár fa felületeket tisztítasz, akár a mosogatót sikálod ki, a megtisztított felületeket sose hagyd nedvesen. Konyhai vagy fürdőszobai bútorokon a víz nyomot hagyhat, egyéb, például fa felületek pedig púposodni kezdhetnek akkor, ha túl sokáig pihen rajtuk a vizes közeg. Mindig legyen nálad egy száraz rongy, mikroszálas törlőkendő, amivel szárazra és pormentesre törölheted otthonod kellékeit.

3. A hideg zsíroldó nem csak a konyhába való

Hideg zsíroldóval a fürdőszobában is csodákat művelhetsz, a szappan-tusfürdő-sampon által keletkezett foltokat a tükrön vagy a zuhanykabinon akár ezzel a tisztítószerrel is könnyen eltüntetheted.

4. Kezdd a száraz takarítással, csak utána jöjjön a vizes meló

A takarítás egyik alapszabálya, hogy először mindent szárazon tisztítunk meg, ha pedig már túl vagyunk a seprésen, portörlésen és porszívózáson, jöhet a nedves ronggyal való törölgetés, tisztítószerrel való takarítás, fertőtlenítés, amire éppen szükség van az adott felület tisztításához.

5. Mindig olvasd el a használati utasítást

A hatékony takarítás érdekében mindig olvasd el a tisztítószerek oldalán lévő használati utasításokat, nézd meg, milyen hatóidővel működik a legjobban az adott vegyszer, milyen felületeken működik jól, és azt is, milyen felületeket nem szabad takarítani vele. Ez a tipp akár már vásárláskor is jól jöhet, a Tudatos Vásárlók Egyesületének applikációja ugyanis nemcsak abban segít, melyik a legjobb tisztítószer, de abban is, melyik káros a legkevésbé a környezetre.

6. Van, amit érdemes kétszer fertőtleníteni

Az elmúlt másfél év megtanított minket arra, hogy a legmakacsabb baktériumok, kórokozók, vírusok akár napokig képesek életben maradni egyes felületeken. Kilincsek, lámpakapcsolók, csapok, szekrényfogantyúk, ezeket a sokszor használt elemeket érdemes a takarítás végeztével még egyszer lefertőtleníteni, az ősz és az újabb vírusos betegségek feltűnésével egyetemben pedig legalább háromnaponta újra megtisztítani.

7. Fa felületeket tisztíts ecettel

A fa bútorokat kímélni kell, nem szabad őket akármilyen tisztítószerrel letörölni. A kényes fa felületekre használjunk meleg vizes-ecetes tisztítót, az ecet ugyanis nemcsak fertőtleníti, de frissíti is a fa felületeket.

8. Víz és ecet az üvegre is

Ablakmosó helyett tisztítsd a vízköves üvegfelületeket vízzel és ecettel 1:1 arányban. A folyadékot öntsd szórófejes flakonba, fújd be vele az üveget, hagyd pár percet hatni a tisztítószert, majd egy szivaccsal dörzsöld át az üveget. Volt vízkő, nincs vízkő!


Ezek a cikkek is segíthetnek a takarításban!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Lehet, hogy téged is ez az egyszerű dolog akadályoz a...

A fogyás alapvetően nehéz műfaj, hiszen a helyes táplálkozás mellett a rendszeres testmozgásra is nagy hangsúlyt kell fektetnünk, ha látványos eredményeket szeretnénk. De mégis mi a helyzet akkor, ha minden próbálkozásunk ellenére mégsem sikerül a várva várt álomsúlyt elérni?