6 "régimódi" takarítási módszer, amit ideje újragondolnunk

„Járt utat a járatlanért el ne hagyj” – ez a híres közmondás akár a takarítási metódusainkra is igaz lehetne, néha azonban nem árt a megújulás. Összegyűjtöttünk 6 módszert, amelyet lehet, hogy újra kellene gondolnunk.

A takarítást mindenki másképp csinálja. Van, aki például a mosogatást az evőeszközökkel, más a poharakkal kezdi, sokan már főzés közben rendet raknak a konyhában, mások viszont órákkal az étkezés után mennek vissza a konyhába eltakarítani a koszos edényeket. Ahány ház, annyi szokás, vannak viszont olyan takarítási eljárások, amiket sokan ugyanúgy használnak évek, akár évtizedek óta. Muszáj mindent feltétlenül fertőtleníteni, koszos edényeket egész éjszakán át vízben áztatni? Íme néhány régi takarítási módszer, amit érdemes újra átgondolni.

Ideje megújítani néhány szokást!

1. Minden egyes konyhai felület tisztítása fertőtlenítővel

Az egy dolog, hogy a mosogatót hetente többször fertőtlenítjük - általában ez a legkoszosabb hely a konyhában - az olyan felületek viszont, mint a konyhai munkalap, a szekrények vagy a hűtő polcai, nem szorulnak állandó fertőtlenítésre, ha csak nincs egy fertőző betegségben szenvedő ember a háztartásban.

Ezeket a felületeket azért sem érdemes gyakran durva vegyszerekkel kezelni, mert rontják a bútorok felületeinek minőségét (kimarhatja a kőből készült munkalapot, kikezdheti a faanyagokat, lyukacsosodást okozhat a rozsdamentes acélon). A legtöbb szennyeződés eltakarítására elég, ha langyos mosószeres vizet és egy tiszta szivacsot használunk!

2. Mindenhol IS felmosunk

Egy nagytakarítás elengedhetetlen része, hogy a munka utolsó fázisaként feltöröljük a padlót. Igen ám, de nem mindegy, melyik felületre mit használunk! Míg a kőpadló ellenálló marad vizes felmosóval és a vegyszerekkel szemben, addig például egy szalagparketta vagy hajópadló nem biztos, hogy ugyanezt a bánásmódot érdemli. A fából készült parketták gyorsan magukba szívhatják a vizet, melynek következtében púposodni, rojtosodni kezdhetnek. A parkettafelületeket érdemes inkább enyhén nedves mikroszálas kendővel áttörölni porszívózás után, az pedig egészen biztosan nem fog megártani, ha egy kis padlóápolóval is lekenjük a megtisztított felületeket.

3. Tányéröblítés a mosogatógép használata előtt

Bár a mosogatógép használata előtt a nagyobb ételmaradékokat mindenképpen érdemes eltávolítani az edényekről, nem minden esetben kell előmosogatást végeznünk. Egyes mosogatógépek már olyan okosak, hogy maguk is fel tudják mérni, mennyire koszosak az edények - és milyen hatékonysággal kell működnie a gépnek ahhoz, hogy elmossák az evőeszközöket. A mosogatókapszulák is egyre hatékonyabbak, tisztító hatásukat pedig csak úgy tudják kifejteni, ha a szennyeződésen megtapadva a meleg víz által van idejük rendesen feloldódni.

4. Mosogatószivacs fertőtlenítése

Bár már sokat hallottunk arról, milyen jól lehet a mikróban vagy éppen a mosogatógépben fertőtleníteni a szivacsot, az igazság az, hogy ezek a megoldások csak a gyengébb baktériumtörzseket pusztítják el, a kórokozók egy része viszont még ezzel a két módszerrel is benne maradhat az anyagban arról nem is beszélve, hogy a mosogatószivacsot mikrózni egyáltalán nem biztonságos megoldás. Szokjunk hozzá a tudathoz: a mosogatószivacsot 2-4 hetente használattól függően érdemes újra cserélni ahhoz, hogy elkerüljük az akár betegségeket is okozó baktériumok szaporodását.

5. Koszos edények áztatása egy egész éjszakán át

Bár az áztatás közel sem nevezhető rossz szokásnak, minek hagyjuk állni a vizet az edényekben egy egész éjen át, ha akár már 20 perc alatt is feloldhatjuk a szennyeződések nagy részét egy kis mosogatószeres meleg vízzel? Mosogatás előtt 20 perccel áztassuk be a koszos edényeket, az evőeszközök tisztításának végeztével pedig jöhet a java, a legpiszkosabb tálunk is percek alatt tiszta lesz, nem kell egy egész éjszakát várni a szennyeződések feloldására.

6. Minél több mosogatószer, annál jobb?

Sok olyan ember van, aki minden egyes edény, pohár, evőeszköz elmosásánál nyom egy kis mosószert a szivacsra. Ez aztán az értékes tisztítószer pazarlása! Nincs szükség ennyi tisztítószerre. Kézzel történő mosogatáshoz csak egy jobb minőségű mosogatószert kell beszerezni, ami sok habot ad, és jól fel tudja oldani a szennyeződéseket. Ha kellően habzó mosogatószert használsz, nem kell minden tányérnál újabb adagot nyomni a szivacsra.


Ezek a takarítási praktikák is érdekelhetnek:

Forrásunk volt.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek