5+1 dolog az otthonodban, amelyet soha ne tisztíts ecettel

Az ecet az egyik legsokoldalúbb természetes tisztítószer, rengeteg anyagot és felületet lehet vele kezelni, de közel sem mindet! Mutatjuk azokat, amelyeket nem szabad ecettel mosni!

A vegyszermentes háztartás egyik legalapvetőbb kelléke a takarításhoz használt ecet, hiszen eltünteti a makacs foltokat, szagtalanít, jól oldja a vízkövet, ráadásul remek fertőtlenítőszer. A háztartási ecet az ecetsav oldott változata, fontos azonban tudni, hogy alkalmazásakor még így is fel kell hígítani vízzel, hiszen önmagában még az ecetbarát felületeket is könnyen kimarja. Bár sokunk barátja ez az enyhén savas folyadék, most megmutatjuk, mit ne tisztíts ecettel és azt is, milyen tisztítószert használj helyette!

1.) Gránit, márvány és zsírkő felületek

A savas folyadékok - így az ecet is - könnyen maradandó kárt okozhatnak olyan természetes kőfelületeken, mint a gránit, a márvány és a zsírkő. Ezeket az anyagokat előszeretettel használjuk munkalapként a konyhában illetve akár járólapként is, ecettel való tisztításuk azonban csúnyán mattítja és érdesíti a kövek felületét.

Mit használj ecet helyett?

Egyszerű felületi tisztításra használj mikroszálas törlőkendőt, a makacs szennyeződésekre pedig a gyorsan száradó általános tisztítószerek lesznek segítségedre.

A márvány és gránit munkafelületeket se jó ecettel kezelni

2.) Gőzölős vasaló

Bár a vasaló fém felületét át lehet törölni oldott ecetes kendővel, a belső ecetes tisztítás könnyen tönkreteszi a készülék belső szerkezetét.

Mit használj ecet helyett?

Ha úgy érzékeled, hogy vízkövesedik a vasaló belseje, inkább alkalmazd azt a módszert, amit a gyártó ajánl.

3.) Viaszolt bútorok és fa felületek

A viaszolt bútorok tisztításánál hiába hígítjuk vízzel az ecetet, a nedvesen maradt felületen a sav pillanatok alatt elkezdi „felenni” a viaszt. A viaszos rétegen áthatolva az ecet a fa felületet is csúnyán megdolgozhatja, így alapvetően ezekhez sem ajánlott ecettel hozzányúlni.

Mit használj ecet helyett?

Ma már rengeteg olyan természetes tisztítószer létezik, amellyel könnyen tudod ápolni a kényes fa felületeket. Ha enyhén nedves ronggyal áttörölted, használd olívaolaj és citromlé keverékét, amely nemcsak tisztít, de élénkebbé varázsolja a fát is!

4.) Textíliák

Bár az ecet + szódabikarbóna párosítást rengeteg textília mosására ajánlják, nem minden esetben szabad ecetes alappal ruhát tisztítani. Semmiképpen ne kombináld az ecetet fehérítővel, a két anyag keveredésekor ugyanis mérgező klórgáz keletkezik, amelynek belélegzése komoly veszéllyel jár az emberi szervezetre tekintve.

Mit használj ecet helyett?

Az előbb említett szódabikarbóna + ecet + facsart citromlé elegyével biztos nem lőhetsz mellé, a keletkezett mosószer a foltok eltávolítása mellett fehéríti is az elszíneződött anyagot!

5.) Mosogatógép

Az internetes fórumokon szintén megoszlanak a vélemények a mosogatógépben való ecetes tisztításról. A sokat használt mosogatógépet jól szagtalanítja a természetes takarítószer, sőt, vízkövesedés ellen is segíthetne, azonban a gépezet gumialkatrészeit szintén tönkreteszi, ezeket külön-külön beszerezni pedig nemcsak időigényes feladat, de pénzben sem mindig kifizetődő.

Mit használj ecet helyett?

Két teáskanál citromsav + egy teáskanál szódabikarbóna, és mosogatógéped mintha teljesen új volna!

+1. Tojásos szennyeződések

A tojásos szennyeződéseknél jobb, ha elkerülöd az ecetes takarítást, ugyanis a tojásfehérje ecettel való találkozásakor elkezd megalvadni, ezzel pedig egy nyúlós, ragacsos anyagot képez, amelyet még nehezebb lesz eltüntetni.

Mit használj ecet helyett?

A nedves, mosószeres mosórongynál nem találsz tökéletesebb tisztítót!


Még több takarítós cikk:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ne olajon süsd a tükörtojást, ha jót akarsz magadnak

A megszokott és jól bevált tojássütési módszerrel ugyan semmi baj nincsen, de természetesen mindig van hová fokozni a dolgokat. Ezt a célt szolgálja az olaj lecserélése is: egy másik alapanyaggal ugyanis fenséges, karamellizált aljú, tökéletes állagú tükürtojást kaphatunk.