Nyitott ablakkal a vírusok ellen - a szellőztetés megkérdőjelezhetetlen előnyeiről

Szellőztetni mindig fontos, járványidőkben pedig különösen sokat nyomhat a latba egy-két nyitott ablak.

Biztosan mindenkinek megvan az az érzés, mikor belép egy szobába, és amint lélegzetet venne, úgy érzi, fullasztó levegőtlenség fogadja odabent, míg azok, akik órák óta ott tartózkodnak, mit sem észlelnek ebből. Amikor sokat vagyunk a lakásban, elfeledkezünk a friss levegő igényéről is, pedig szellőztetni, friss levegőt a szobába engedni fontos, most különösen az.

Szobába köhögött vírusok

A levegőben összesűrűsödött szén-dioxid többek között álmosságot is okoz, de csökkenhet a koncentrációnk hatékonysága is. Járványidőkben ennél is fontosabb indok a gyakori ablaknyitogatásra, hogy azokban a helyiségekben, ahol nyitva van az ablak, sokkal kevésbé terjednek a vírusok és más betegségek. Éppen ez az oka annak, hogy az influenzák télen terjednek, mikor kis helyiségekbe vagyunk bezárkózva, gyakran sokan. Ilyenkor még ritkábban szokás ablakot nyitni, hiszen hideg van, és a fűtéssel igyekszünk spórolni.

Friss levegőt a fertőzött helyére!

Nincs ebben különösebb rejtély: ha kinyitjuk az ablakot, az esetleg vírusokkal megtelt levegő helyére friss kerül, így az nem terjed tovább. Amikor beszélgetünk, lélegzünk, de különösen akkor, ha köhögünk vagy tüsszentünk, mikroszkopikus nyáldarabok kerülnek a levegőbe, amelyek hordozzák a vírust. A koronavírus esetében az a legrosszabb, hogy egy teljesen tünetmentes, magát egészségesnek érző ember is fertőzhet ezeken az aprócska nyáldarabokon keresztül másokat.

Amikor azonban egy zárt helyiségre ajtót vagy ablakot nyitunk, megmozdul a levegő, és ezek a légben esetleg megmaradó nyálcseppdarabkák távoznak. Különösen abban az esetben, ha két nyílás is akad abban a szobában, hiszen ekkor kereszthuzat alakul ki, így még gyorsabb lesz a légáramlás.

Akkor is segít, ha beteggel élünk egy fedél alatt

Abban az esetben is segíthet a szellőztetés a fertőzés megelőzésében, ha valamelyik családtagunk már elkapta a betegséget, de a Medium által megkérdezett professzor még egy fontos aspektust kiemel. Eszerint a mostani ismereteik alapján nem mindegy, milyen dózisban érintkezünk a vírussal, tehát ha elkapjuk, nem mindegy, mennyi kerül belőle a szervezetünkbe. Az elmélet szerint a nagyobb dózis súlyosabb lefolyású betegséget okozhat, a gyakori levegőcsere ezen is segíthet.

Bejöhet a vírus a nyitott ablakon?

Joggal kérdezhetjük minderre, hogy az utcán mászkáló járókelők vajon beköhöghetik-e a vírust a tiszta levegőjű otthonunkba. Erre azonban még akkor is minimális az esély, ha földszintes, utcára nyíló lakásban élünk, de még ekkor is megtehetjük, hogy inkább kora reggel és késő este nyitunk ablakot. Szellőztetni, úgy tűnik, így is, úgy is nagyon jó ötlet.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via

Címlapról ajánljuk

További cikkek