Melyik a legjobb tisztítószer? Egy magyar alkalmazás segít választani!

A különböző háztartási tisztítószerek valódi veszélyt jelentenek a környezetünkre, és saját egészségünkre is. Segíts magadon és a Földön!

A túlzott háztartási vegyszerhasználatnak rengeteg negatív élettani hatása lehet: kutatások szerint a különböző tisztítószerek növelik az asztma kockázatát, veszélyesek lehetnek a hormonháztartásra, ráadásul még a rákos megbetegedésekkel is összefüggésbe hozható a túlzott használat. Ezek a vegyszerek a vízbe vagy a levegőbe kerülve a környezetet is órási mértékben szennyezik, veszélybe sodorva ezzel élővilágunkat.

A Tudatos Vásárló az Eurobarometer adataira hivatkozva közzétette, hogy a magyarok 69-88%-a tart a hétköznapi vegyszerek hatásaitól, 31% pedig kifejezetten nem gondolja, hogy ezek a szerek biztonságosak lennének az egészségre és a környezetre.

Bár egyre több olyan világszerte ismert tisztítómárka van, ami legújabb termékeivel zöldebbnek és környezetbarátabbnak hirdeti magát, az információk tengerében a vásárlók többsége nehezen tud utánajárni annak, valóban kímélőbb tisztítószerrel áll-e szemben.

A Tudatos Vásárló új applikációjával könnyen megtalálhatjuk a számunkra legideálisabb, legkímélőbb tisztítószert!

Az alkalmazás és a hozzá kapcsolódó adatbázis már a boltban, kiválasztáskor segít a környezetre és az egészségre kevésbé káros háztartási tisztítószerek kiválasztásában. Használatával csökkenthetjük a háztartási munkák káros egészségi és környezeti hatásait, idővel pedig akár olyannyira visszaszoríthatjuk otthonunkban az általános vegyszerek használatát, hogy elég lesz csupán 2-3, minimális hatású tisztítószert használnunk a takarításhoz!

A Tudatos Vásárló alkalmazása hat témakörben gyűjtötte össze a leggyakrabban használt háztartási vegyszereket: mosószerek, gépi és kézi mosogatószerek, általános tisztítószerek, vécétisztítók és fürdőszobai tisztítók, 2021-ben további termékkörökkel bővül majd az adatbázis. A termékek között megtalálhatók a piacvezető „kommersz”, és hivatalos ökocímkés termékek is.

A boltban járva a tisztítószereket vonalkód vagy akár név alapján is megkereshetjük az alkalmazásban, mely összegzi a termékről, mennyire kockázatos az egészségre, a környezetre, vagy van-e hiteles környezetbarát minősítése. Amennyiben a Tudatos Vásárlók Egyesülete kipróbálta az adott terméket, úgy elolvashatjuk a tesztelés részletes eredményeit is.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete három ajánlási kategóriába sorolja a termékeket:

  • Jó választás! (zöld jelzéssel): az enyhébb környezeti és egészségi hatású összetevőkből álló tisztítószerek kerülnek ebbe a kategóriába, sokszor környezetbarát minősítésűek. Ezeket a termékeket ajánlott használni akkor, ha minimalizálni szeretnénk a környezeti és egészségügyi kockázatokat.
  • Válts zöldebbre! (sárga jelzéssel): Ezeknél a tisztítószereknél vannak enyhébbek és durvábbak is. Elképzelhető, hogy az összetételük kevésbé környezetkímélő, mint a zöld értékelést kapott termékeké, de az is lehet, hogy kockázatosak, és erre valamilyen veszélyességi címke is felhívja a figyelmet. Előfordulhat köztük minősített környezetbarát, ökocímkés termék is.
  • Használd körültekintően! (piros jelzéssel): Használatuk általában komolyabb környezeti vagy egészségügyi ártalmakkal jár, mint a többi terméké, nagy valószínűséggel kifejezetten kockázatosak, és erre veszélyességi címke is felhívja a figyelmet. Ezekkel a termékekkel érdemes körültekintően bánni, esetleg elgondolkodni azon, valóban szükség van-e rájuk, helyettesíthetők-e enyhébb szerekkel. Ebben a kategóriában ritkán szerepel minősített környezetbarát termék.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete az applikációban szereplő terméket egy szakértők részvételével kidolgozott egységes módszer alapján értékelte.

  • Pontozták a gyártók, forgalmazók által bejelentett egészségi és környezeti hatásokat;
  • ha az összetevőket nemzetközi szakmai konszenzus vagy jogszabály a nagyon káros összetevők közé sorolja;
  • ha az összetevő használata minősített környezetbarát szerekben nem engedélyezett;
  • A termékjellemzők közül figyelembe vették a termékcímkén szereplő veszélyességi jelzéseket;
  • Az összetevők és a terméktulajdonságok alapján kevésbé kockázatos, ráadásul független minősítő által minősített környezetbarát termékek jobb értékelést kaptak.

A Tudatos Vásárló alkalmazásával könnyen tájékozódhatunk és tanulhatunk, a bevált termékeket elmenthetjük a kedvencek közé sőt, akár ajánlhatjuk is másoknak.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top 5 sütemény húsvétra, amivel kevés a munka

A klasszikusok mellett minden ünnepnek szüksége van olyan receptekre, amelyek hipp-hopp összedobhatóak, hogy ne kelljen a fél életünket a konyában eltöltenünk. Jöjjön most a top 5 sütemény húsvétra, ami tökéletesen beleillik ebbe a kategóriába!