Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szeretnéd, hogy időskorodban is gyors legyen az észjárásod? Ez lehet a megoldás!

Annak érdekében, hogy idős korunkban is gyorsan járjon az agyunk és jól működjön a memóriánk, sok mindent tehetünk. Többek között fogyaszthatunk zöld leveles zöldségeket.

Napi egy adag zöld leveles zöldség fogyasztása javítja az időskori kognitív funkciókat, agyunk működését – derül ki az amerikai Neurology szakmai folyóiratban decemberben publikált tanulmányból.

Salátafélék, spenót, sóska és társaik

A kutatás eredményei szerint azoknak az embereknek az esetében, akik legalább napi egy adag zöld leveles zöldséget fogyasztottak, a memóriájuk és a tanulási képességeik lassabban romlottak, mint azoknál, akik sosem vagy csak nagyon ritkán fogyasztották ezeket a zöldségeket. Ráadásul nem is kicsi a különbség, a zöldségfogyasztók agyi működése 11 évvel fiatalabb emberekére jellemzően működik.

„Napi egy adag zöld leveles zöldségekből készült étel beillesztése az étrendünkbe egyszerű megoldás lehet agyunk egészségének megőrzésére” – mondta Martha Clare Morris a chicagoi Rush University Medical Center kutatóorvosa. A kutatásban átlagosan 4,7 évig,  960 – átlagosan 81 éves felnőtt – vett részt, akik nem szenvedtek időskori demenciában. A résztvevők kérdőíveket töltöttek ki étkezésükről: milyen gyakran és mekkora mennyiségben fogyasztottak az alábbi három leveleszöldségből: spenót, fodros kel (hazánkban nem jellemző zöldség) és salátafélék. A kutatási időszakban a résztvevők rendszeresen vettek részt memóriateszteken.

A kutatás eredményei akkor is megállták a helyüket, amikor olyan egyéb tényezők hatásait kizárták, mint pl. a dohányzás, magas vérnyomás, elhízás, képzettség stb.

A zöld leveles zöldségek gazdagok élelmi rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban, és antioxidánsokban, alacsony energiatartalmuknak köszönhetően nagy mennyiségben fogyaszthatóak, alapvető szerepük van a kiegyensúlyozott, egészséges és a fogyókúrás étrendben is. Fogyaszthatjuk őket salátaként, levesekben, főzelékekben, rakott ételekként, de akár smooothiekban, turmixokban is.

Fogyasszunk rendszeresen mindenféle salátát: jég-, fejes-, madár-, vegyessalátákat, rukkolát, káposztaféléket, brokkolit, spenótot, sóskát, mángoldot. Ezekkel nem csak agyunk, hanem egész testünk egészségét támogatjuk.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

via
 

Szólj hozzá!

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Béba_43
Béba_43 Sat, 2018-01-13 17:52

Sok-sok piacot bejártam, de MAGYAR salátákat, s ilyesmiket, amit ír nem leltem. Marokkói, spanyol, olasz stb. az mindenhol volt! Ilyet nem veszek, tele van fújva tartósítószerrel. Majd tavasszal!