Lehet, hogy gluténérzékeny vagy?

Furcsa dolgokat produkál a szervezeted étkezés után? Ha puffad vagy fáj a hasad, foglalkozz vele, lehet, hogy gluténérzékeny vagy! (x)

Mi a gluténérzékenység?

A gluténérzékenység – avagy cöliákia, régi nevén lisztérzékenység – lényegében egy genetikailag meghatározott autoimmun-betegség. Ebben a kórképben a szervezet ellenanyagot termel a glutén egyik összetevője, a gliadin nevű fehérje ellen. Ez a fehérje megtalálható többek között a búzában, rozsban, valamint az árpában is, így fogyasztásuk után kellemetlen tünetek jelentkezhetnek.

Ezeket olvastad már?

Cöliákia esetén az elváltozások középpontja a vékonybél, bár számos egyéb szervben is okozhat elváltozást. A vékonybélben található bolyhok elpusztulnak, aminek következtében csökkenhet a tápanyagok, vitaminok és az ásványi anyagok felszívódása.

Korábban gyermekkori betegségnek hitték, de ma már tudjuk, hogy bármely életkorban kialakulhat. A betegség megszüntetése nem lehetséges, de élethosszig tartó gluténmentes diétával tünetmentesség és teljes értékű élet érhető el.

Ezeket olvastad már?

A cöliákia klasszikus tünetei:

  • krónikus hasmenés
  • puffadás, hasfájás
  • zsírfényű, nagy tömegű széklet
  • másodlagosan kialakuló tejcukoremésztési zavar

Ezen kívül egyre gyakrabban jelenik meg a gluténérzékenység emésztőrendszeri tünetek nélkül. Intő jel lehet a vashiányos vérszegénység, gyermekeknél a növekedésbeli elmaradás, fogzománc-problémák jelenléte, sorvadt izomzat, visszatérő hólyagok a szájban, vagy akár menstruáció elmaradása, fogamzási problémák.

Fontos megemlíteni, hogy gyakran társul más betegségekkel a gluténérzékenység. Előfordulhat 1-es típusú cukorbetegség, a pajzsmirigy gyulladásos megbetegedése, kötőszöveti és izületi megbetegedések, Down-kórhoz kötődve is.

Ezeket olvastad már?

Szükséges vizsgálatok

Mivel a betegség öröklődő, így érdemes akkor is részt venni szűrésen, ha nincsenek jellegzetes tünetek, hiszen ha a családban előfordult már cöliákia, akkor nagyobb a valószínűsége, hogy a családtagoknál is fennáll a probléma. A gluténérzékenység diagnosztizálásához egyrészt speciális vérvizsgálat, valamint indokolt esetben vékonybél-nyálkahártya-biopszia is szükséges lehet. A vérből végzett vizsgálat során elsősorban gliadin elleni antitesteket és az ún. szöveti transzglutamináz elleni antitestek szintjét ellenőrzik. Fontos, hogyha a vizsgálat előtt az illető már gluténmentes diétát tart, akkor álnegatív eredmény születhet!

A cöliákia szűréséhez ma már kaphatók különböző otthon is elvégezhető gyorstesztek, amelyekkel ugyan valószínűsíthető a betegség, de nem alkalmasak a diagnózis felállítására, illetve a betegség fennállásának kizárására sem.

Étrend

A gluténérzékenység jelenleg egyedüli hatásos kezelése az életen át tartó gluténmentes étrend. Szerencsére napjainkra már nem csak a lemondásról szól ez az étrend, ugyanis a boltokban már számos gluténmentes termék közül lehet választani.

Gluténmentes étrend esetében a táplálkozásunk szerves részét képező normál kenyérfélék és pékáruk kizárása jelenti talán a legnagyobb kihívást. Már a legtöbb élelmiszert árusító üzletben lehet vásárolni 1-1 gluténmentes kenyérfélét, de ízük sok esetben elmarad a hagyományos társaiktól, áruk pedig többszöröse a megszokott pékáru árakhoz képest. Hasonlóan nagy gondot kell fordítani 1-1 főétel vásárlására, készítésére, hiszen egy hagyományos búzaliszttel készülő rántott hús, főzelék, galuska vagy éppen pizza sem fér bele egy gluténmentes étrendbe.

Ma már finomságok is készülnek gluténmentesen. Ennek egyik legjobb magyar példája a Cerbona gluténmentes poharas müzlije, amelyet a világ leginnovatívabb élelmiszerei közé választottak az idei párizsi élelmiszeripari vásáron, a SIAL-on. A gluténmentes müzlin kívül a Cerbona termékei között megtalálható a gluténmentes mogyorókrémes párnácska és kétfajta müzliszelet is.

Tudj meg többet a Cerbona gluténmentes termékeiről itt!

Címlapról ajánljuk

További cikkek