Szárnyát vagy combját? Terítéken a csirke

A gasztronómia mai magyar állása szerint, ha hús, akkor csirke. Azért szeretjük mert finom, mert gyorsan kész, esetleg mert olcsó? Mi készüljön belőle?

Rozmaringos hagymával töltött csirke

Kapirgálós barátunk

Aki sajnos már csak ritkán kapirgál.csirkéhez jutni ugyanis nagyon nehéz. Tartása időt és helyet igényel, no meg, nem kevés hozzáértést. Már vidéken sem olyan egyszerű háztáji pipit szerezni, mint húsz évvel ezelőtt, aki pedig a városban él, annak szinte lehetetlen. A magyar háztartásokban mégis a csirke az első számú hús. Rántjuk, sütjük, rakjuk, pároljuk, készül belőle leves, pite, hidegtál. Természetesen, hiszen olcsó, hamar elkészül, bármelyik élelmiszerboltban beszerezhető, konyhakész állapotban, így aztán a rohanós hétköznapok elsőszámú, és tökéletesnek tűnő fehérjeforrásává vált. De azért csak óvatosan!

Még több csirke itt

Lassan a hússal!

A majdnem instant húsnak azonban ára van. A polcról gyorsan lekapott, tálcás-fóliás termék, ami öt perc alatt elkészül, valószínűleg nemhogy udvart, napfényt sem látott soha. Nemcsak, hogy nem egészséges, esetenként kifejezetten káros, arról nem beszélve, hogy a benne lévő átlagosnál sokkal magasabb víztartalom miatt gyakran élvezhetetlen a végeredmény. Így már nem is olyan olcsó, igaz? Így, ha nem akarunk lemondani a csirkehúsról (és miért akarnánk, hiszen szeretjük) vásároljunk és főzzünk körültekintően. Meglátjátok, pár trükkel, és egy pici plusz idő ráfordításával nem is lesz olyan nehéz!

A jó panír titka

Használd fel az egészet!

Elsődleges probléma a csirkefogyasztási szokásainkban, hogy hajlamosak vagyunk darabonkban megvenni az állatot. Most csak egy kis comb kell, ma meg csak mell...így nehéz jó csirkét találni! Mi ezt ajánljuk:

  • Keressetek egy jó és megbízható hentest, nála sokkal nagyobb valószínűséggel kaptok olyan csirkét, ami nem tápon nőtt fel, és nem ketrecben töltötte az életét.
  • Vásároljatok egy egész állatot! A bőréből, nagyságából, tapintásából lehet rá köveztetni, hogy tanyasi vagy ketreces volt-e a jószág.
  • Az egészséges csirke bőre sárgás, nem túl fényes, nem foltos.
  • Használjátok föl az egészet. A mellét lehet filézni, a combot sütni, a szárnyat rántani, a májat resztelni. A "nemszeretem-részeket" (farhát, nyak) főzzétek össze zöldségekkel, és ha levesként nem is akarjátok megenni, alaplének lefagyasztva tökéletes!

Még több csirkecombos recept itt

  • Igazi, gyönygyöző, sárga húslevest csakis kapirgálós, kukoricán nevelt tyúkból készül. Mivel a hús ritkán kapós a levesből, isteni és egészséges pástétom és salátafeltét készülhet belőle!
  • Csak olyan csirkét vásároljunk, amit kizsigereltek!
  • Még a vásárlás napján készítsük el - ha nem, fagyasszuk le.
  • A csirkét mindig hűtőgépben engedjük ki!

Melyik a legjobb tojás? >>

Az abbahagyhatatlan: szalonnás-sajtos fánk

Most készíts kukoricakonzervet!

A rovat további receptjei itt!

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Mátra rejtett kincsei

Budapesttől egy órányira Nógrádban, a Mátra nyugati vonulatában, festői környezetben fedezhetjük fel az egyre izgalmasabb élményt nyújtó Szurdokpüspöki, Tar és Szuha falvakat, vagy ahogyan saját magukat említik, a Mátra Nyugati Kapuját.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

További cikkek