Így süss otthon belül puha, kívül ropogós lángost

A lángos az emberek többsége számára az az étel, amit semmiképp sem süt meg otthon, hanem a strandon, piacon vagy büfében vásárol meg. Pedig, ha magunk készítjük, nemcsak sokkal (!) olcsóbb, de nagy eséllyel finomabb is lesz.

A lángos a világ legegyszerűbb ételeinek egyike, hiszen nem más, mint olajban kisütött kelt tészta, így nem kell hozzá más, mint: liszt, élesztő és víz. Mióta évről évre egyre drágábban juthatunk hozzá a büfékben ehhez a laktató, finom, bár nem túl egészséges ételhez, érdemes elgondolkodnunk azon, hogy tényleg megéri-e átlagban sokszor akár kétezer forintot is kiadnunk érte, hiszen...

egyetlen strandos lángos árából egy hadseregre való mennyiséget is el tudunk készíteni otthon

A dolog hátránya, ha hagyományos technikával készítjük, valóban elkerülhetetlen az olajszag, de egyszer-egyszer, gondos előkészületek megtétele után – ruhanemük elpakolása a konyha közeléből, alapos szellőztetés – érdemes bevállalnunk.

Klasszik lángos – recept itt!

Miben süssük?

A hagyományos lángos tényleg nem diétás étel, mivel bő zsiradékban készül, ehhez eredetileg sok helyen állati zsiradékot használtak, de ma már valamilyen semleges olajban – napraforgó, repce – sütjük, bár sok helyen használnak kókuszzsírt vagy pálmaolajat is. A lényeg, hogy magas hőfokra hevíthető legyen a zsiradék, és egyszerre nagyobb mennyiséget is ki tudjunk benne sütni.

Ha szeretünk kísérletezni, kipróbálhatjuk a szinte zsiradékmentes sütést is – ehhez air fryerben vagy a légkeveréses sütőben készül a lángos, de azt el kell fogadnunk, hogy bár egy fokkal egészségesebb lesz, az állaga alapvetően más lesz az elkészült ételnek, a zsírban kisült ropogósságot ugyanis nem nagyon lehet máshogy elérni.

Miből süssük?

A lángostésztát egyrészt nem kell nagyon variálni, mégis, ha ételérzékenység, allergia vagy más indok miatt szeretnénk egészségesebbé tenni, a fehér liszt helyett készíthetjük alternatív lisztekből is, arra figyeljünk, hogy az adott gabonaféle sajátosságait tartsuk szem előtt, sok teljes kiőrlésű vagy alternatív lisztféle több folyadékot igényel, mint a fehér búzaliszt. Vannak, akik nem használhatnak élesztőt sem, ekkor sem lehetetlen a lángoskészítés, ilyenkor is mindig tartsuk be, hogy az adott lisztkeverékhez milyen plusz adalékot (ecet, citromlé, útifűmaghéj, chiamag stb.) kell még adnunk, hogy a tészta állaga megfelelő legyen, és kellemesen puha, levegős legyen az elkészült alternatív lángosunk.

Sokan gazdagítják a tésztát krumplival, ami nemcsak egy régi maradékmentő praktika, hanem tényleg finomabb, tartalmasabb lesz tőle a lángos – bár készüljünk fel, hogy egy teljesen más ízű finomságot kapunk, ami sokkal jobban fog emlékeztetni minket a tócsnira, mint a klasszikus strandos lángosra.

Hogyan?

A könnyű, belül puha, kívül ropogós lángos titka egyrészt a szokásosnál kicsit több élesztő használata, másrészt a hosszú kelesztés: a lényeg, hogy egy fánkszerűen lágy, szinte elfolyó, de még formázható tésztát kapjunk.

Akkor nem fog szakadni a formázásnál, ha tényleg alaposan kidagasztjuk, egészen addig, míg már fényes lesz a tészta, és utána annyira megkelesztjük, hogy már szinte kimászik a tálból.

Mindig olajos kézzel szaggassuk, és a kiszaggatott, vékonyra nyújtott tésztát aztán forró olajban süssük addig, hogy aranybarna legyen mindkét oldala. Arra figyeljünk, hogy a frissen sült lángos felülete a hűlés közben is sötétedik, könnyen oda tud égni, ha túl sokáig sütjük.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Izzítsuk tovább a nyarat:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...