Sűrítési kisokos

Nyakunkon a téli fagy. Ilyenkor jól esik egy tál forró leves. Szeretjük, ha tartalmas. De tudjuk, hogy mivel sűríthetjük?

Sáfrányos karfiolleves recept

Számtalan verzió létezik, van, amelyik diétásabb és van, amelyik kevésbé.Tippjeink következnek!

Rántás

Talán ez a legismertebb változat a sűrítésre. Van világos és van paprikás változat, azonban mindkettő nehezebben emészthető, mint egy nélküle elkészített leves - főleg ha jó magyarok lévén zsírral készítjük. Használjunk hozzá inkább egy kevés olajat vagy próbáljunk ki más sűrítési technikákat.

Karalábéleves

Egyre bővülő családunk időnként összejön, ilyenkor jókat eszünk, iszunk, beszélgetünk. Egy ilyen alkaklommal első fogásként karalábélevest tálaltam, amit voltak, akik kisebb ...

Gombaleves 3.

A gombalevesben az a jó, hogy nem időigényes az elkészítése. Az egyedüli fáradságot a gombák megtisztítása jelenti.  Általában csiperke gombából készítem, persze erdei gombákat ...

Csülkös bableves (Bableves 1.)

Mint sok más háztartásban, családunkban is hagyományosan szombatonként készítünk bablevest és ilyenkor a palacsinta az elmaradhatatlan második fogás. A bableves azonban önálló ...

Létezik például száraz rántás. Ehhez egy kicsit meg kell pirítani a lisztet, majd egészen kevés olajjal felönteni, és így a levesbe tenni.

Habarás

Erre is van több fajta módszer. Én főként a tejfölben, habverővel csomómentesre kevert változatot preferálom, amelyhez keverés után adok egy keveset a levesből. Persze csak ha amúgy is igényelné a tejfölt. Ha nem, akkor érdemes egy merőkanálnyi alaplével kikeverni a lisztet, és ezzel sűríteni.

Szatmári paszulyleves gazdagon

Van egy nagyon kedves könyvecském Végh Antaltól: "Száz szatmári parasztétel" címmel. Nagyon egyszerű receptek, de igen sok, manapság is felhasználható részlettel. Ezt azért írom, mert ...

Tárkonyos raguleves

A tárkonyos raguleves a kedvenc leveseim egyike. Japánban ismeretlen ez a fűszer, így minden egyes hazalátogatásomkor jól feltankolok a szárított verzióval, s viszem magammal a világ ...

Staubolás

Én zöldségleveseknél előszeretettel alkalmazom ezt a technikát. Ilyenkor egy kevés olívaolajat öntök a lábosba, enyhén megdinsztelem rajta a zöldségeket, majd egy-két kanál liszttel megszórom, átkeverem, és mehet is rá a víz.

Manirozás

Nálunk talán annyira nem ismert, azonban nagyon egyszerű. Azonos mennyiségű vajat és lisztet összegyúrunk, és ezt tesszük a levesbe.

Legírozás

Diétásnak ez sem éppen diétás. Ilyenkor a tojássárgájával, illetve tejszínnel sűrítünk, ezért nagyon fontos, hogy lehúzzuk a tűzről, - mielőtt bármelyiket belelöttyintenénk a levesbe-, hogy ne kapja össze a forró leves.

Ha egyik sem szimpatikus

Ilyenkor használhatunk rántást "helyettesítőket". Például főtt burgonyát. Épp csak össze kell törni villával, de magából a levesből is kiszedhetünk egy adag zöldséget. Ezzel is ugyanúgy sűríthetjük. És nem utolsó sorban ott van még az étkezési keményítő. Egy kevés folyadékkal elkeverve.

Birsalma krémleves

Találtam otthon néhány szem szép birsalmát és elgondolkodtam, vajon mit lehetne belőlük készíteni. Először a birsalmasajt, majd a kompót jutott eszembe, aztán a rákerestem a neten ...

Tojáskrémleves

Egy borvacsorán ettem egy hasonló levest, nagyon ízlett, ezért megpróbáltam otthon elkészíteni. Nagyon finom lett, ajánlom mindenkinek.

Rokfortos zellerkrémleves

Az egyik Vidék Íze című újságban találtam ezt a receptet. A zellerkrémlevest is nagyon szeretem és a márványsajt is egyik kedvencem. Kiváncsi voltam, hogy mi lesz kettejük ...

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Karamellás-csokis fudge

Ínycsiklandozó falatok az ünnepi asztalra! Egy igazán ízletes desszert, amit könnyedén el lehet készíteni, és garantáltan elnyeri mindenki tetszését! A krémes tejkaramell tökéletes ...

Kolbászos sajtfánk

Egy kis gyors sós harapnivaló, esetleg vendégváró, ha nem akarunk hosszasan pogácsát keleszteni, dagasztani. Nagyon finom puha, még másnap is. Kolbász nélkül is elkészíthető, sonkával ...

Címlapról ajánljuk

7 gasztroajándék és -élmény, aminek minden ínyenc szeretted örülne karácsonykor

Adni jobb, mint kapni, de mikor ott áll az ember karácsony előtt nem sokkal, és azon töri a fejét, mivel ajándékozza meg szeretteit, akkor a jó érzések helyét könnyen átveheti a kétségbeesés. Jöjjön most hét ötlet, amivel a feketeöves gasztrorajongók körében is sikerünk lehet, de azoknak is örömet okozhatunk, akik inkább élményre, mint tárgyi ajándékra vágynak. Külön figyeljen mindenki, aki nem szereti az ünnepek előtti tülekedést, ezek az ajándékok ugyanis szinte kivétel nélkül megrendelhetőek otthonról is.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...