Sűrítési kisokos

Nyakunkon a téli fagy. Ilyenkor jól esik egy tál forró leves. Szeretjük, ha tartalmas. De tudjuk, hogy mivel sűríthetjük?

Sáfrányos karfiolleves recept

Számtalan verzió létezik, van, amelyik diétásabb és van, amelyik kevésbé.Tippjeink következnek!

Rántás

Talán ez a legismertebb változat a sűrítésre. Van világos és van paprikás változat, azonban mindkettő nehezebben emészthető, mint egy nélküle elkészített leves - főleg ha jó magyarok lévén zsírral készítjük. Használjunk hozzá inkább egy kevés olajat vagy próbáljunk ki más sűrítési technikákat.

Létezik például száraz rántás. Ehhez egy kicsit meg kell pirítani a lisztet, majd egészen kevés olajjal felönteni, és így a levesbe tenni.

Habarás

Erre is van több fajta módszer. Én főként a tejfölben, habverővel csomómentesre kevert változatot preferálom, amelyhez keverés után adok egy keveset a levesből. Persze csak ha amúgy is igényelné a tejfölt. Ha nem, akkor érdemes egy merőkanálnyi alaplével kikeverni a lisztet, és ezzel sűríteni.

Staubolás

Én zöldségleveseknél előszeretettel alkalmazom ezt a technikát. Ilyenkor egy kevés olívaolajat öntök a lábosba, enyhén megdinsztelem rajta a zöldségeket, majd egy-két kanál liszttel megszórom, átkeverem, és mehet is rá a víz.

Manirozás

Nálunk talán annyira nem ismert, azonban nagyon egyszerű. Azonos mennyiségű vajat és lisztet összegyúrunk, és ezt tesszük a levesbe.

Legírozás

Diétásnak ez sem éppen diétás. Ilyenkor a tojássárgájával, illetve tejszínnel sűrítünk, ezért nagyon fontos, hogy lehúzzuk a tűzről, - mielőtt bármelyiket belelöttyintenénk a levesbe-, hogy ne kapja össze a forró leves.

Ha egyik sem szimpatikus

Ilyenkor használhatunk rántást "helyettesítőket". Például főtt burgonyát. Épp csak össze kell törni villával, de magából a levesből is kiszedhetünk egy adag zöldséget. Ezzel is ugyanúgy sűríthetjük. És nem utolsó sorban ott van még az étkezési keményítő. Egy kevés folyadékkal elkeverve.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek