Ha kóstolás nélkül, ránézésre választanunk kéne, hogy vajon egy tál sült zöldség vagy ugyanennek az alapanyagnak a főtt verziója ízesebb, a döntés talán nem lenne a legnehezebb. Legalábbis a legtöbb esetben biztos nem. Sokszor már csak a külső alapján is egyértelmű lehet, hogy a mélyen karamellizált, helyeken ropogós, koncentrált ízű sült zöldségek nagyobbat szólnak a szánkban, mint a párolt, vízben főzött, egysíkú köretek. Nézzünk meg most 7 olyan zöldséget, amire kifejezetten igaz, hogy sütve jobb, mint főzve.
Nézd meg galériánkban, mely zöldségek ízesebbek sütve, mint főzve!
7 zöldség, ami sütve ezerszer istenibb, mint főzve
Brokkoli, karfiol
Szilárd meggyőződésem, hogy a legtöbben azért nem kedvelik a brokkolit és a karfiolt, mert még nem kóstolták őket megfelelő módon elkészítve. Esetünkben ez annyit tesz, hogy sütve: míg a lombos zöldségek íze főzve felveszi azt a gyakran kellemetlennek leírt aromát, addig sütve karamellizálódni kezd, szinte édeskés lesz, helyenként keserű, állaga pedig álompuha, apró pici ropogós morzsákkal kiegészült krémes csoda.
Kelbimbó
Na, a fenti állítást szorozzuk be nagyjából egymillióval, és akkor megkapjuk a kelbimbóutálat alfáját és ómegáját. Persze, ha pároljuk, főzzük, csőben sütjük, nem lesz a legszimpatikusabb a zöldség íze – nem lesz vele baj, de érezhetjük majd, hogy ennél jóval többre is képesek lennének az apró káposztafejek. Serpenyőben alaposan lepirítva, szinte odaégetve: úgy nyeri el értelmét az édes-keserű, karakteresen kedélyborzoló kelbimbó, adjunk neki hát még egy esélyt!
Sütőtök
Nem is tudom, miért főzne bárki sütőtököt, ha a narancssárga zöldséget sütni is lehet – de még hogy! Mindegy, hogy egészben, darabokra vágva toljuk be egy tepsin a forróságba, a tök mézédesre, karamellesre sül, bármilyen plusz édesítő hozzáadása nélkül is. Ha legközelebb bármilyen sütőtökös ételt készítünk, emlékezzünk erre: sütve jobb, mint főzve.
Fodros kel
A szinte csípős ízű, bordázott levelek ugyan nyersen is isteniek (például reggeli turmixokban), sütve azonban egy teljesen új arcukat mutatják. A kelbimbóhoz, brokkolihoz hasonlóan ez a zöldség is kesernyés felhangokat kap az extrém hővel való találkozása után: ettől ne ijedjünk meg, inkább próbáljuk megszeretni… megéri. Egészen különleges élmény először ropogós kellevelekre harapni – egy olyan élmény, ami utána újból és újból ismételtetni akarja majd magát.
Zellergumó
Szegény zellert amúgy is hajlamosak vagyunk elhanyagolni, inkább csak a húslevesbe vagdossuk, csak úgy, megszokásból, sokat nem is várunk tőle, hiányára sem figyelünk fel egyből – nem csoda hát, ha nem vesszük a fáradtságot, hogy olyan izgalmas kísérleteknek tegyük ki, mint az egészben sütés. Pedig így lesz csak igazán isteni a gumó: persze idő kell hozzá és türelem, de hagy egyszer végre elkészül az a sült zeller, a csillagos ég lesz a határ a krémesre sült zöldség felhasználásban. Kezdésként kerüljön pürébe vagy krémlevesbe, utána pedig szárnyaljon tovább szabadon a fantázia.
Fokhagyma
Szinte minden ételünkbe beleaprítjuk a kis gerezdeket, átadjuk pikáns ízüket a leveseinknek, raguinknak, húsételeinknek. Más íz ez persze, sokkal hetykébb, kacérkodóbb, erőteljesebb – nem úgy, mint az egészben, fólia alatt krémesre sütött fokhagymáé. Mintha egy egészen más zöldséggel lenne dolgunk: az instant „püré”, amit sütés után kinyomunk a megszáradt héjak közül, maga az édes, karamellizált fokhagymamennyország.
Csodás sült zöldségek és velük dolgozó receptek:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Méf több színes, érdekes, ízes konyhai ötlet: