Sütés előtt fagyaszd le az édesburgonyát, elmondjuk, miért

Ha a sült édesburgonya nálatok is rendszeresen szerepel a menün, akkor mindenképpen ki kell próbálnotok a Napi Tippünket, amitől még jobb lesz!

A legjobb sült édesburgonya jellegzetesen édes és kifejezetten illatos, némi füstös és karamellizált jegyekkel. Ami az állagot illeti, a burgonya fajtától függően lehet krémes vagy bolyhos, ugyanakkor nem lehet vizes, egyenetlenül főtt vagy rágós. Hogyan érheted el ezt a kulináris bravúrt pusztán azzal, hogy beteszed a sütőbe? A mindent überelő édesburgonya titka az, hogy sütés előtt le kell fagyasztani.

Ez lehet a mindent überelő sült édesburgonya titka

Sütés előtt le kell fagyasztani az édesburgonyát

Elismerjük, ez nem egy két perces trükk, hiszen több órát is igénybe vehet a fagyasztás, majd az édesburgonya kiolvasztása, tehát nem így fogsz egy gyors hétköznapi vacsit összedobni, de ha több időd van, akkor érdemes kipróbálnod, mert abszolút megéri. Miért? Először is, mert a fagyasztás hatására a burgonyában található víz kitágul, ami a sejtfalak megrepedéséhez vezet, ezáltal kiolvasztás után kellemesen puha textúrájú burgonyát kapsz.

Másodszor, az alacsonyabb hőmérséklet elősegíti az édes ízek kialakulását.

Ezeket az édesburgonyás finomságokat is próbáld ki:

Az amiláz enzim (egy olyan fehérje, amely segít felgyorsítani bizonyos kémiai reakciókat), – amely a burgonyakeményítőt maltóznak nevezett egyszerű cukorrá alakítja–, 57 és 76 Celsius-fok közötti hőmérsékleten tudja a leghatékonyabban kifejteni hatását. Azzal, hogy sütés előtt lefagyasztod az édesburgonyát, lehetővé teszed, hogy ezen az alacsonyabb hőmérsékleten sokáig párolódni tudjon a sütés kezdetén, így az enzim jobban tud működni.

Ráadásul a maltóz vegyület aztán illékony elemeket termel, amelyek a sült édesburgonya kellemes aromájáért felelősek.

Hogyan fagyaszd le az édesburgonyát?

A fagyasztás, majd az édesburgonya sütése időigényes, de a jó hír, hogy igazából csak várakoznod kell, nem kell túl sokat aktívan dolgoznod. Kezdd azzal, hogy megmosod és megszárítod a burgonyát, majd legalább három órára a fagyasztóba teszed. Ha szilárdra fagyott, vedd ki, és helyezd egyenként alufóliába csomagolva egy sütőlapra.

Ekkor már tetszés szerint adhatsz hozzájuk mindenféle ízesítőket és fűszereket.

Készítsd el ezeket az édesburgonyás fogásokat is:

Süsd az édesburgonyát 150 Celsius-fokra előmelegített sütőben körülbelül 2 órán át, vagy amíg megpuhul, majd emeld a hőfokot 230 fokra, csomagold ki az édesburgonyát, és hagyd főni még körülbelül 40 percig. Ezen a magas hőmérsékleten a burgonyában lévő egyszerű cukrok karamellizálódnak, és a burgonya kissé elszenesedik, ami kellemes füstös jegyeket eredményez.

Ha elkészült, hagyd kihűlni, majd koronázd meg a tökéletes feltéttel az édesburgonyáid.

Alternatív megoldásként az édesburgonyát még lassabban is sütheted, ha a fagyasztott burgonyát hideg sütőbe teszed, és hagyod, hogy lassan melegedjen fel. Mindent egybevetve, ez a fagyasztva sütős módszer finoman édes, ellenállhatatlanul puha és hihetetlenül illatos édesburgonyát eredményez.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Forrásunk volt.


További hasznos konyhai tippek a nyárra:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...